Stark prisutveckling på fritidshus vid skidorter

Stark prisutveckling på populära skidorter.

Stark prisutveckling på populära skidorter. Foto: Fastighetsbyrån

Fritidshus nära skidåkning växer i popularitet vilket driver upp priserna.

Funderar du på att köpa eller sälja ett fritidshus beläget på en populär skidort? Fastighetsbyrån har undersökt prisutvecklingen på de olika orterna, och rapporterar att priserna stigit mest i Funäsfjällen. Snittet för orterna som helhet är +14 procent på 12 månader, medan Funäsfjällen sticker ut med +37 procent.

– Vi har märkt av ett otroligt tryck på fjällmarknaden framförallt från augusti och framåt. Marknaden var sval till en början när coronapandemin slog till och anläggningarna fick stänga i förtid. Men som sagt, de senaste månaderna har marknaden verkligen kommit igång. Vi har sett ett ökat intresse för fjällen under ett par år och det är numera även att hett alternativ för sommarsemester, säger Nina Petersson, fastighetsmäklare vid Fastighetsbyrån i Mora/Idre.

Strax efter Funäsfjällen kommer Orsa Grönklitt i Dalarna med 36 procent upp, tätt följd av Kittelfjäll i Västerbotten med sina 31 procent.

Tittar man istället på högsta priserna så är det Sälen-Malung i toppen, där ligger genomsnittspriset på cirka 3 890 000 kronor. I andra änden av listan hittar du Gesundaberget i Dalarna som har det lägsta snittpriset med sina 1 264 643 kronor.

– Under våren och sommaren hade vi rekordstark efterfrågan på sommarboenden. Nu ser vi samma tendens för boenden på klassiska skidorter. Dock är skillnaden mellan olika orter väldigt stor med kraftiga prisökningar på vissa och prisnedgångar på andra, säger Johan Engström, vd för Fastighetsbyrån.

Som ett alternativ till fritidshus tittar många även på bostadsrätter, vilket gjort att också denna marknaden blivit het. Dock är genomsnittspriset för bostadsrätter lägre än för fritidshus. Snittpriset för fritidshus ligger på 2 233 308 kronor, medan samma siffra för bostadsrätter är 1 938 214 kronor.