Smålandsgran fuskar med ekologisk märkning

Andra återförsäljare av julgranar, exempelvis torgsäljare, riktar skarp kritik mot Smålandsgran för deras bluffmärkning.

Andra återförsäljare av julgranar, exempelvis torgsäljare, riktar skarp kritik mot Smålandsgran för deras bluffmärkning. Foto: Marlén Eskilsson

Ett av Sveriges största julgransföretag har fuskat med Kravmärkning av tusentals julgranar.

Julgranar från Smålandsgran har länge varit kända för att vara ekologiska och krav-märkta, men företaget har nu blivit av med sin kravmärkning efter att det visat sig att de har fuskat. Deras egen marknadsföring har varit svenska, ekologiska, kravmärkta granar. Men för att kunna möta efterfrågan har de köpt in granar från odlingar i andra länder, och sedan märkt om dem som krav-certifierade granar.

Det handlar om tusentals granar som sålts med felaktig märkning.

Enligt uppgifter till Aftonbladet blev företaget av med sin märkning redan 2018. De ansökte på nytt, och fick märkningen igen, 2020. Men sedan anmäldes de återigen för fusk och har nu förlorat märkningen för andra gången.

VD:n säger till Aftonbladet att de inte har sålt felmärkta granar. Hennes argument är att de arbetat med de utländska odlarna för att deras granar ska uppfylla kraven för Kravmärkning. Dock framgår det av artikeln att det bland annat är just odlare som anmält Smålandsgran.