Verktyg

Välj rätt slipmaskin

Per-Henrik Lundbloms egna slipmaskiner.

Per-Henrik Lundbloms egna slipmaskiner. Foto: Per-Henrik Lundblom

I den här artikeln hjälper jag dig att välja rätt slipmaskiner baserat på dina behov. Du får även tips på hur maskinerna används på bästa sätt.

Oavsett om du renoverar köket eller slöjdar julklappar till barnen behöver du förmodligen slipa något. För en del mindre detaljer räcker det att ta fram slipklots och slippapper av rätt grovlek och dra några tag för hand. Är det däremot större ytor eller ojämnheter som ska jämnas till brukar det vara roligare och gå fortare med en slipmaskin.

Beroende på uppgiften passar olika typer av slipmaskiner bättre eller sämre. I byggvaruhusen hittar du vanligtvis tre olika typer av maskiner, nämligen

  • planslip-,
  • excenterslip- och
  • bandslipmaskiner.

Planslipmaskinen har vanligtvis rektangulär eller strykjärnsformad slipplatta, då ibland kallad slipmus. Plattan rör sig i en oscillerande, "suddande", rörelse vilket ger en måttlig avverkning. Slippappret fästes i plattan med klämmor eller kardborre. Även om en större maskin med rektangulär platta avverkar mer än en mindre slipmus, är fördelen med den senare är att du kommer åt i hörn och kanter.

Excenterslipmaskinen är riktig all-roundmaskin. Slipplattan är rund och rör sig i ett sinnrikt mönster som både är oscillerande och roterande. Rörelsen ger en högre avverkning än planslipmaskinen. Slippappersrondellen fästes med kardborre. Excenterslipmaskinen passar till de flesta slipjobb, även större ytor, och dess enda egentliga nackdel är den runda slipplattan inte kommer åt i innerhörn.

skötbord

Medlemmen norrbottensnickaren behövde en slipmaskin när han byggde skötbord. Foto: norrbottensnickaren

Bandslipmaskinen avverkar betydligt mer än de två tidigare maskinerna. Slippappret är utformat som ett brett band som löper mellan två rullar. Detta gör att maskinen hela tiden vill dra iväg framåt. Den grova avverkningen gör att man lätt får gropar eller slipar för djupt. Maskinen passar därför bättre till att snygga till takbjälkar än till att fixa köksluckorna.

Ett fjärde alternativ som kan fungera som en nödlösning vid slipning i innerhörn är multimaskinen. Avverkningen blir dock väldigt låg eftersom en slipplatta på en multimaskin får en vridande sliprörelse som inte lämpar sig för slipning.

Utöver dessa maskintyper finns det givetvis specialmaskiner för olika ändamål, såsom linjärslip- och rondellslipmaskiner. Flera tillverkare erbjuder modeller av excenterslipen med ett inställningsläge för grovavverkning. I detta läge avverkar maskinen nästa lika bra som en bandslipmaskin.

Slipmaskin

Medlemmen berne88 använde slipmaskin när han byggde ekbord. Foto: berne88

Planslipmaskin och excenterslipmaskin för allmänt hemmabruk

För allmänt hemmabruk rekommenderar jag dig att skaffa en planslipmaskin med strykjärnsformad platta samt en excenterslipmaskin. Dessa kompletterar varandra väl och passar bra till att slipa dörrar, fönsterbågar, luckor, köksbord och liknande. Lämplig storlek på planslipen är en maskin med slipplatta ungefär 100x150 mm, excenterslipmaskinen bör ha en slipplatta med 150 mm diameter för att effektivt slipa större ytor.

Quiz: Vad kan du om verktyg som heter som djur?

Som vanligt har jag svårt att rekommendera de riktigt billiga maskinerna för några hundralappar. Dessa brukar ha dålig avverkning, väsnas mycket, samt vibrera mycket. En maskin som vibrerar mycket sliter på händerna även efter kort tids användning. En fin planslipmaskin kostar runt tusen kronor, excentern ungefär det dubbla. Alla stora tillverkare har passande maskiner i sitt sortiment, exempelvis Metabo, Bosch och Makita. De bästa slipmaskinerna jag använt tillverkas av Festool.

Sminkbord

Medlemmen mattiasp använde slipmaskin när han byggde sminkbord till sin dotter. Foto: mattiasp

Rätt slippapper

För att dina slipmaskiner ska prestera bra är det viktigt att du använder rätt slippapper. Beroende på underlag används olika typer av papper. Ett slippapper ämnat för trä fungerar oftast dåligt till att slipa bort färg. Kvaliteten på olika papper varierar och de billigaste brukar tyvärr inte hålla så länge.  I längden brukar det löna sig att inte köpa det billigaste paketet på hyllan.

För ett bra resultat behövs flera olika grovlekar på papperna. Jag rekommenderar att börja med att köpa grovlekarna P80, P120, P180, komplettera med P50 och P220 vid behov. Maskintillverkarnas egna slippapper brukar vara OK. Två tillverkare som verkligen presterar på topp är Mirka och Festool.

Papperens livslängd beror mycket på om du använder dammsugare kopplad till slipmaskinen samt slipteknik. De flesta slipmaskiner levereras med någon form av dammpåse som är tänkt att samla upp slipdammet. Dessa fungerar sällan speciellt bra eftersom maskinerna inte kan suga undan slipdammet på samma sätt som en grovdammsugare.

Slipdamm som inte sugs bort stannar kvar under slipsulan med ett sämre slipresultat som följd. Dessutom ökar temperaturen på slipplattan och slippappret sätts igen fortare. En grovdammsugare gör givetvis även slipningen mindre dammig. Dammsugaren sparar alltså slippapper och ger ett bättre resultat! Glöm dock inte bort att vanliga hushållsdammsugare inte tål slipdamm i längden.

Köksö

Medlemmen Fanjunkarn fick ta fram slipmaskinen när han byggde kök. Foto: Fanjunkarn

Att tänka på vid slipning

Vid slipning med maskin finns det flera saker att tänka på. Följande är framför allt aktuellt för planslip- och excenterslipmaskiner. Är det mycket material som ska slipas bort gäller det att börja med ett grövre papper, exempelvis P80, för att sedan arbeta sig igenom grovlekarna P120, P180 osv. För oljning och målning med roller eller pensel räcker det att slipa upp till P180.

Tryck aldrig maskinen mot ytan för att öka avverkningen, detta gör endast att pappret sätts igen. Då minskar avverkningen och den slipade ytan blir sämre. Dessutom blir slipplattan varm och kardborren på plattan riskerar att bli förstörd. Att inte trycka eller vinkla plattan är extra viktigt vid slipning av hörn med en maskin med spetsig slipplatta.

När du slipar ut över en kant på arbetsstycket gäller det att inte tippa maskinen det minsta. Gör du detta blir kanten avrundad och lite sluttande. Försök att hela tiden hålla åtminstone två tredjedelar av slipplattan på arbetsstycket.