Vägglöss och kackerlackor - ett växande problem

Vägglöss och kackerlackor - ett växande problem

Antalet skadedjurssaneringar i Sverige ökar kraftigt, framför allt i storstadsområdena.

Stockholm toppar, precis som förra året, listan över flest antal skadedjurssaneringar. Men antalet fortsätter att öka över hela landet visar en undersökning som saneringsföretaget Nomor genomfört. Årets prognos mäter 12 000 skadedjurssaneringar, det är 11 940 fler än 2004 och 3 151 fler än förra året.

- Vi reser mer och mer, vilket innebär att många tar med sig vägglöss eller kackerlackor hem utan att veta om det. Dessa skadedjur kan även förflytta sig mellan lägenheter, något vi alltid vetat gäller kackerlackor, men när det gäller vägglöss är det relativt ny kunskap, säger Håkan Franzén, expert på hus- och hemförsäkring hos Trygg-Hansa.

Försäkringsbolaget drar paralleller till New York som är en av svenskarnas favoritstäder och också en av de städer som är värst drabbade av vägglöss. Även i Sverige är det storstäderna som är mest utsatta, med Stockholm överst på listan.

Tester visar också att vägglösen fått ökad motståndskraft och i många fall blivit resistenta mot våra bekämpningsmedel.

- Vi måste hitta nya och mer hållbara metoder för att bekämpa skadedjuren. Dagens saneringsmetoder innebär ofta att det inte räcker med en sanering, utan fler behövs. Vi ser nu ett ökat problem i studentboenden, men även generellt för flerbostadshus. För att få bukt med detta växande problem så måste man, om man upptäcker att man fått vägglöss eller kackerlackor i bostaden, omgående informera såväl fastighetsägaren som sina grannar, säger Andreas Olsson på Nomor.

Trygg-Hansa har satt ihop en lista med förebyggande åtgärder för att undvika att du får med dig vägglöss och kackerlackor till din bostad när du varit ute på resa:

  • Ta för vana att alltid tvätta (om möjligt i 60 grader) de kläder du haft med dig på resan när du kommer hem igen. Lägg inte in dem direkt i din garderob.
  • Ta aldrig in väskan i sovrummet efter en resa eller second hand-shopping, placera den utomhus i ett förråd om du har möjlighet till det. Alternativt förvara den i en plastsäck inne i din lägenhet om du misstänker att du kan ha fått med dig vägglöss eller kackerlackor hem.
  • Sprid inte ut dina kläder på hotellrummet när du är ute och reser och lägg inte väskan i närheten av sängen eller på golvet under den.
  • Brukar du köpa mat med dig hem när du är utomlands; var extra uppmärksam så att du inte får kackerlackor med dig hem.
  • Vid städning så dra fram spis respektive kyl/frys om möjligt då detta är ställen i köket där kackerlackorna trivs.