Kunglig renovering godkänd

Villa Solbacken ska renoveras både inne och ute.

Villa Solbacken ska renoveras både inne och ute.

Prins Carl Philip och hans familj har fått bygglov.

Renoveringen av Villa Solbacken, tidigare prins Bertil och prinsessan Lilians bostad, har varit på tapeten länge men det var först i april i år som prins Carl-Philip och prinsessan Sofia fick godkänt bygglov. Ansökan inkom till stadsbyggnadskontoret redan i början av 2015, men bygglovsritningarna var inte på plats förrän i februari.

– Ansökan har bearbetats efter synpunkter från stadsbyggnadskontoret. Huset anses ha ett högt kulturhistoriskt värde, och då begränsas möjligheterna att förändra. Eventuella förändringar ska vara varsamma och inte förvanskande, skriver Mats Kager, chef för stadsbyggnadskontorets bygglovsavdelning, i ett mejl till tidningen Mitt i Östermalm.

Huset är ett funkishus. Det är kulturklassat av Stadsmuseet, men uppges vara i behov av upprustningen. Dels ska det göras ändringar i exteriören, dels ska planlösningen förändras. Nu när bygglovet är på plats är det dags att sätta igång med renoveringsarbetet, men exakt när startskottet går kan Margareta Thorgren, informationschef på hovet, inte svara på.

I dagsläget bor Carl Philip och Sofia i sjöpaviljongen på Drottningholms slott. Villa Solbacken ligger på Djurgården. Renoveringen uppges bekostas med privata pengar.