Husbrand med lycklig utgång

En Byggahus forummedlem hjälper till med rivning av det eldhärjade Viksbergsgård.

En Byggahus forummedlem hjälper till med rivning av det eldhärjade Viksbergsgård. Foto: Simon Holm

Bengt Holm hade renoverat på sitt hus under ett års tid när det plötsligt stod i lågor den 2 januari. En brand kan vara en katastrof för många men för Bengt och hans familj har branden fått så mycket positiva bieffekter att han inte skulle vilja ha den ogjord. Byggahus forum har spelat en stor roll i det hela.

Bengt Holm och hans familj köpte Viksbergs gård i Dalarna för ett och ett halvt år sedan. På gården finns ett gammalt hus med anor från 1500-talet där familjen bodde till en början, när Bengt höll på att renovera. Under sensommaren 2008 kunde de dock flytta in i boningshuset.

Men den 2 januari 2009 gick ett års slit upp i rök när huset fattade eld. De hade eldat ordentligt i kaminen kvällen innan, helt ovetande om att kaminen och skorstenen var ett livsfarligt fuskbygge. Bengts hustru Carina hade vaknat på natten och hört att det knastrade i väggarna.
– Hon tyckte att hon hörde möss i springa och bankade i väggen för att få tyst på dem, berättar Bengt.

Husbrand med lycklig utgång bild 3

Ett överhettat kaminrör gjorde att små gnistor låg och pyrde i väggarna. Hela natten sköt kaminrören glöd utan att det började brinna på riktigt. Tur var väl det, för Bengt hade inte hunnit montera upp brandvarnarna ännu.
– De låg dock i sina förpackningar ett par meter från brandhärden, fullt fungerande visade det sig. Men det var otäckt att ha slarvat med detta, det gör jag aldrig om, säger Bengt.

Dagen efter vid 16-tiden när Bengt och sonen Simon var ute och sorterade virke kände de att det luktade rök och bestämde sig för att gå upp till huset och titta till det. Nu trängde en tjock svart rök ut mellan väggar och tak.
– Jag ringde 112 direkt, säger Bengt.

Men först på plats var inte brandbilen eller ambulansen, utan en journalist som tålmodigt satte sig och väntade på brandkåren. När brandkåren väl dök upp hjälptes 18 man åt med att släcka elden, ett jobb som tog fem timmar.

Bengt ringde hustrun Carina och berättade om branden och hon ringde i sin tur direkt till försäkringsbolaget för att anmäla skadan.

Husbrand med lycklig utgång bild 5

Så inträffade något märkligt. Efteråt när uppståndelsen lagt sig och den samlade familjen gick igenom huset för att betrakta förödelsen hörde dottern Linnéa ljudet av en sång från sitt rum. De följde ljudet och såg att det var dotterns sjungande Billy Bass-fisk som hade hakat upp sig och sjöng sången ”Don’t worry, be happy”, om och om igen.
– Det kändes verkligen som om någon där uppe talade till oss, säger Bengt.
Hela familjen kände sig lugnad på något underligt sätt.

Fiskens uppmaning att inte oroa sig har sedan visat sig stämma bra med resten av händelseutvecklingen efter branden. Brandutredningen har visat att den förre ägarens fuskbyggen orsakade branden, men att Bengts montering av ordentliga gipsskivor förmodligen var det som räddade dem.

Husbrand med lycklig utgång bild 2

Kontakten med försäkringsbolaget har löpt smidigt och de kommer att utgå från att 75 % av huset behöver återuppbyggas. De 25 % som hade kunnat räddas väljer de att skjuta till själva.
– Vi har anlitat en arkitekt och kommer att bygga om hela huset och göra det i toppskick. Det kommer att bli lite av ett experimenthus berättar Bengt. Alla tak, golv och väggar blir utav massivt trä, förutom våtutrymmen och hallen som får klinkergolv. Det blir cellulosaisolering och så anlitar vi en lokal snickare för att handbygga kök, dörrar och fönster i gammal stil så att det passar på gården.

Husbrand med lycklig utgång bild 4

Blir det ett särskilt brandsäkert hus?
– Vi har diskuterat ett sprinklersystem, men har inte bestämt något, säger Bengt. Vi ska i alla fall se till att den orsakande kaminen åker ut och ersätts med en täljstenskamin. Uppvärmningen blir jordvärme med golvvärme i hela huset, berättar Bengt.

Husbrand med lycklig utgång bild 10

Carina hade tyckt att Bengt spenderade för mycket tid i Byggahus forum, och efter branden blev det inte bättre. Det kändes som en bra terapi att gå in i forumet och skriva av sig om branden, chocken och ett års slit med renoveringen som nu hade gått upp i rök. Bengt fick stort gensvar på sitt nödrop och snabbt blev hans tråd ”Viksbergs gård står i lågor” en av forumets mest lästa - rapport i realtid från ett brandhärjat hus. Ett 20-tal av forumets medlemmar nöjde sig inte med att skriva beklagande och uppmuntrande inlägg utan bestämde sig ganska snart för att åka upp till Bengt och hjälpa till.

Husbrand med lycklig utgång bild 11

Bengt var inte sen att nappa på erbjudandet. I lördags intogs Viksbergs gård av forummedlemmar som hade rest dit från Lund i söder till Delsbo i norr, för att hjälpa till med rivningen. Med sig hade man släggor, motorsågar och allehanda verktyg för att riva ett nerbrunnet hus.
– Det här hjälpte ju oss att bearbeta det hela och se ännu fler ljuspunkter i eländet, säger Bengt.

Husbrand med lycklig utgång bild 7

Bengt vill rikta ett varmt tack till alla som reste upp för att hjälpa till på brandhärjade Viksbergs gård och även till den forummedlem som skickade upp ett paket med hembakade kakor för att stärka de som skulle arbeta med rivningen.
Inte minst Bengts dotter Linnéa tyckte att det var toppen med alla som ställde upp och kom till gården.
– Pappa jag önskar verkligen att det var morgon igen så att jag får vara med om det här en gång till, sa Linnéa.

Husbrand med lycklig utgång bild 9

Bengt planerar redan nu för att låta dottern Linnéa uppleva dagen med Byggahus forummedlemmar en gång till. Han har avsatt helgen 27-28 juni åt de från Byggahus forum som är intresserade att komma till Vikbergs gård.

Husbrand med lycklig utgång bild 6

– Då anordnar jag en stor träff med snickeri och umgänge för alla som vill vara med. Vi kommer att ha finsnickare här som visar sina färdigheter och en duktig målare som målar med gammeldags teknik samt en eller två timmermän som visar hur man timrar. Kvällen får avslutas med god mat och dryck i sommarkvällens ljus. Den helgen längtar vi efter, avslutar Bengt.

Husbrand med lycklig utgång bild 8
 
 
 
Läs mer