Byggahus.se

Virke i ny altan

Besvarad 2 jul 2019 av Charlotte Andersson

 1. Hej! Planerar att ersätta gamla (ca 25 år) tryckimpregnerade altanen med en ny, större sådan (ca 40 m2). Vill ha lång hållbarhet, gärna slippa olja in och undrar om kebony är ett bra val? Hur hållbart är det jämfört med lärkträ? Tryckat trä är inte aktuellt.
  MVH Maria
   
 2. Svar

 3. Det finns olika produkter för altaner, som man kan dela upp i olika grupper:

  * Konstmaterial. Handlar oftast om återvunnet materia.
  * Kompositmaterial. Är baserat främst på träfiber och plaster.
  * Hårdträ. Tex Sibirisk lärk, Cumaru mfl.
  * Behandlat trä så som värmebehandlat, tryckimpregnerat, oljat.

  Vad som passar bäst är en kombination av utseende och pris.
  Bäst är att titta runt i bygghandeln och höra sig för vad de har för utbud och vad det kostar. Det är, som vanligt, att man får betala mer för en hållbarare och bättre produkt.
   
  Charlotte Andersson

  Charlotte Andersson

  Byggnadsingenjör

 4. Kommentarer

 5. H
  hapazard ·
  Väst att betänka är att svenkt tryckt virke inte innehåller några farliga giftar (helt ofarligt att hantera, även för barn) och är det mest hållbara alternativet på grund av bra skogsbruk, korta transporter och lång hållbarhet.
   
 6. lärjungen
  lärjungen ·
  Tycker inte frågeställaren får svar på sin huvudfråga, nämligen "undrar om kebony är ett bra val? Hur hållbart är det jämfört med lärkträ?"

  Skulle vara intressant med en liten genomgång om vad kebony är för något och hur det klarar sig i jämförelse med de mer klassiska materialen. Nu blev svaret mer som nån form av klippt och klistrat standardsvar som inte gör någon klokare.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Dörröppning i bärande vägg

  Hur bred dörröppning kan man ta upp i en bärande vägg utan att förstärka med balkar ? Skulle vilja flytta den nuvarande öppningen ca en meter och ev bredda den nya något.
 2. Måla element

  Hej Vi håller på o renoverar vårt vardagsrum Har börjat att måla elementet, dagen efter upptäckte jag att Elementet fått små bruna prickar Vad kan det bero på? Jag har skrapat på visa ställen där...
 3. Fasadmålning

  Hej Vårt fritidshus blev inte målat vid byggnation på 70 talet, det är endast grundmålat av tidigare ägare, måste huset först grundmåls igen innan man målar med fasadfärgen? / Ann

Visa alla frågor