Byggahus.se

Ventilation i 70-talshus

Besvarad 25 maj 2020 av Charlotte Andersson

 1. Har ett 70-tals hus med frånluftmotor på taket.
  Tidigare husägare gjorde köksrenovering där dom satt köksfläktmed motor viket jag förstår inte är så bra för motorn på taket.
  Vi vill sätta in paxfläktar i båda badrum vilket jag inte heller tror är optimalt att till föra takmotorn.
  Mina tankar går således om det går att ändra så köksfläkten går på egen kanal kanske lika så med badrummen så att takfläkten endast tar övriga rummen.
  Enklaste hade då som jag tänker är att göra 3 utlopp på fläktkoppan på taket.
   
 2. Svar

 3. Köksfläkten ska gå i en egen kanal ut (imkanal) eftersom denna ska vara brandisolerad och rensningsbar. Är den sammankopplad med övriga ventilationssystemet så bör ni omgående se över detta.

  Paxfläkten kan monteras så att den drar ut luften i egen kanal och behöver därför inte konkurrera med takfläkten.
   
  Charlotte Andersson

  Charlotte Andersson

  Byggnadsingenjör

 4. Kommentarer

 5. H
  Handyman 1 ·
  I gamla hus med centralventilation(fläkt på taket)är väl kanalerna sammankopplade,annars blir det ju ingen centralventilation?
  Med rätt fläktkåpa fungerar det med inbyggd motor också,den ökar varven på takfläkten när man ökar på kåpan.
   
 6. I
  Ivopivo ·
  Ska finnas två kanaler. En för vanlig ventilation från badrum/tvättstuga samt en kanal för för köksfläkt (egen motor). Om så är fallet är allt i sin ordning och inga paxfläktar behövs. Lätt att känna om där är sug i ventilerna i badrum.
   
 7. H
  hordak ·
  I vårt tidigare hus (70-tal) gick de båda kanalsystemen samman i gemensam huv på taket, med integrerad fläkt i huven, vilken hade ett grundflöde för utsug från våtrum och tvättstuga. Från ”köksfläkten” kunde takfläkten regleras vid matlagning. Det är en sk alliansfläkt och finns tex från Cylinda och Franke.
   
 8. E
  erik_qwerty ·
  Varför vill ni installera paxfläktar? Har ni central ventilation som fungerar ska väl inte det behövas? Om den inte fungerar tillfredställande så skulle jag felsöka den i första hand.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Ska installera en braskamin/tuulikivi i mitt hus som inte har skorsten.

  Vilken typ av fackman kan utföra detta arbete, både installera en kamin, brandsäkra väggar, golv kring den och installera en skorsten.? Är de plåtslagare, eller ? Jag flyttar till en stad som jag...
 2. Hur mycket material till altan och hur montera?

  1- hur många löpmeter,ipm, trallbrädor (golvbrädor) som behövs för att täcka altanbjälklaget. altanbjälklaget är 3000x5000mm och trallbrädorna 28x95? kan du förklara :) 2-beskriv hur man monterar...
 3. Ventilation i 70-talshus

  Har ett 70-tals hus med frånluftmotor på taket. Tidigare husägare gjorde köksrenovering där dom satt köksfläktmed motor viket jag förstår inte är så bra för motorn på taket. Vi vill sätta in...

Visa alla frågor