Byggahus.se

Spånskivor farligt?

Besvarad 6 apr 2021 av Charlotte Andersson

 1. Hej! Vi har ett hus från 70-talet och där alla innerväggar är av spånskivor. Det finns även vissa väggar i källaren som är spånskivor, bla i tvättstuga. Har hört att det finns giftigt ämne i dessa spånskivor. Utsöndras detta gift hela tiden till luften eller bara när man slipar på det? Hur pass farligt är detta lim som finns i skivorna och avtar giftet med åren?
  Mvh
  Lotta
   
 2. Svar

 3. SP har kontrollerat emissionerna från spånskivor från olika årtionden och kommit fram till att de farliga nivåerna från tidigare årtionden har sjunkit med åren till acceptabla, ofarliga nivåer.
  Tidiga spånskivor från 70-talet innehöll väldigt höga värden av formaldehyd. Uppmätta värden i hus med gamla skivor har visat sig att nivåerna sjunkit till jämförbara värden med det vi tillåter i nyproducerade skivor idag.
  Det finns alltså inget att oroa sig för nu.
   
  Redigerat
  Charlotte Andersson

  Charlotte Andersson

  Byggnadsingenjör

 4. Kommentarer

 5. H
  Alla moderna Älvsbyhus har, om de inte nyligen ändrat på detta, spånskivor i väggarna. Vi mådde dåligt hemma de första åren, huset byggdes 2009, så kanske 2014-2015 började vi märka att luften blev bättre. Tilläggas kan är att jag har astma och olika allergier.
   
 6. H
  Men frågan gällde ju spånskivor från 70-talet? Kommer det farliga emmisioner från dem? Har själv ett hus fullt av spånskivor från 70-talet. Hur bekymrad ska man vara?
   
 7. H
  Det står ju i svaret från byggnadsingenjören. Du har inget att oroa dig för nu. Om jag köpte ett hus idag så skulle jag aldrig ta väggar med spånskivor. Vet en som köpte nytt från Älvsbyhus, rev alla väggar och bytte till gipsskivor.
   
 8. O
  Men spånskivor i golv verkar ju alla lägga in utan att tveka. Och hur är det med OSB och plyfa?

  Och vad för typ av hälsorisker är det jag har exponerats för då jag är uppvuxen med 70-talsspånskivor?
   
 9. K
  Kallebo ·
  Precis som Olf Oggler skriver så har ju alla moderna hus massor av spån i olika former, vi ha OSB bakom gips i alla väggar, plywood i badrummen och golvspån i mellanbjälklaget.
  I början luktade det mycket trä i huset, men det har snabbt avtagit. Hur är det med massiva trägolv? Är det inte mycket formaldehyd i dessa med?
   
 10. useless
  useless ·
  Formaldehyd kommer väl från limmet i spånskivorna? Massivt trä innehåller inget lim.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Spånskivor farligt?

  Hej! Vi har ett hus från 70-talet och där alla innerväggar är av spånskivor. Det finns även vissa väggar i källaren som är spånskivor, bla i tvättstuga. Har hört att det finns giftigt ämne i dessa...
 2. Två lager ångspärr.

  Hej Charlotte, Jag renoverar några bodar där innerväggar och tak är klädda med folieklädda spånskivor. Folien fungerar som diffusionsspärr. Eftersom detär mycket hål och skador i taket å väggar...
 3. installera underhållsvärme i fritidshus - problem?

  Vårt timmerhus är från 1860-talet och påbyggt med en våning i början av 1900-talet. Det har använts som fritidshus i minst 50 år, och stått ouppvärmt på vintern. Vi planerar nu att sätta in...

Visa alla frågor

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.