Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Renovera fuktskadat fritidshus från -47eller bygga nytt?

Besvarad 2 sep 2020 av Charlotte Andersson

 1. Hej Charlotte!
  Jag har ärvt ett fritidshus i Stockholms skärgård och önskar din hjälp i att ta ett beslut i hur jag ska gå vidare.
  Huset är en sk sportstuga byggd 1947.
  Huset är mycket fint och har en bra grund för en större renovering men byggd med betongplatta i källaren som tar upp all fukt och gör huset osunt på vintern.
  Har nu bott här i sommar och ser att när man ventilerar genom öppna fönster luktar det ingen fukt alls.
  Har förstått att man ju byggde på fel sätt på 40 talet, ingen ventilation och dålig isolering, men huset är bra planerat och mycket välskött, så det vore roligt att spara, bygga om och vinterisolera.
  Vad skulle du göra?
  Är det värt att försöka ta bort plattan på marken, isolera huset när man bygger om, eller är det bättre att bygga nytt?
  Hur hittar man kvalificerad hjälp inom bygg för att ta rätt beslut?
  Jag kan malla bild på huset om du vill se.
  Mvh Ewa Bohm
   
 2. Svar

 3. Gamla hus kan ha kvalitéer som kan vara värda att spara, speciellt om det är att välbyggt och välplanerat hus.
  Värt att tänka på är att byggnader byggda före 1970-talets energikris brukar inte vara välisolerade om inte detta har gjorts senare.
  Jag kan också misstänka att skärgårdsbebyggelse, speciellt om det är strandnära, är kringgärdat med en massa restriktioner vid ny och ombyggnad så det kan vara vettigt att ta reda på detta först.
  För att kunna göra ett ekonomiskt välgrundat beslut kan det vara läge att höra med ett par entreprenörer vad det skulle kosta att uppdatera byggnaden till den standard i tänkt er och jämföra detta med vad något nyproducerat skulle kosta.
  Vill man ha hjälp genom processen kan en projektledare, byggkonsult eller arkitekt vara till hjälp.
   
  Redigerat 3 sep 2020 12:53
  Charlotte Andersson

  Charlotte Andersson

  Byggnadsingenjör

 4. Kommentarer

 5. I
  InsidersUnited ·
  Dränera känns väl som en bra start.
   
 6. F
  Freddan#1 ·
  Bygg nytt om ni har råd.
  Nytt är nytt.

  Själv har jag renoverat och hållit på och ångrat det lite. Men räntorna var så höga förr och det gick inte att få så höga lån som man kan få idag,
   
 7. K
  KungAnka ·
  Det beror ju även på hur huset ska användas vad som är värt att göra. Ska ni inte bo där på vintern mer än någon enstaka vecka kanske man inte behöver isolera för vinter. En avfuktare kan vara en bra investering, tänk bara på att avfuktaren behandlar all luft den kommer åt, så se till att stänga så mycket som möjligt av ventilation när du ska köra den.
   
 8. E
  Eld ·
  Om det bara är golvet i källaren som är problematiskt så kan ju ventilerade golv vara en lösning. Dvs typ platonmatta ovanpå betonggolvet och en fläkt som drar ut den fuktiga luften mellan betongen och platonmattan.
   
 9. banjoragge
  banjoragge ·
  Som sagt, börja kolla på dränering. Men det viktigaste är att du inte fått in mögel någonstans i trädelar! Håller med Freddan. bättre att bygga nytt men det kan bli knepigt med bygglov. Ett par kompisar har gjort "omfattande renoveringar" där man bytt ut alla delar i huset efter hand! Kräver lite planering och tar längre tid än att riva->bygga nytt. Ett bra sätt att skydda mot regn och insyn, är att sätta ett tält över bygget.
   
 10. S
  Stingray468 ·
  Ställ dit en luftavfuktare som fixar den temp ni har in källaren (finns ett par olika tekniker) och där vattnet kan avledas till en golvbrunn, så den tömmer sig själv när ni inte är där. Om det fortfarande är problem, så dränera om grunden. Jag skulle aldrig riva en äldre byggnad för att ersätta med en ny, om den inte är skadad; mögel, hussvamp eller liknande och ni trivs med den för övrigt. Det är ofta ingen känsla i nytt och massproducerat... fast det beror ju givetvis på hur den gamla ser ut..
   
 11. Ewa Bohm
  Ewa Bohm ·
  Tack för tips och svar allihop.
  Ewa
   

De senast besvarade frågorna

 1. ytterpanel

  fuktskadad nedredel av ytterpanel(ca:10 cm)kan jag skarva den skadade plankan ?
 2. Hur vet jag om det är svartmögel?

  Vi har upptäckt gammal mögel-/fuktskada på träpanel i innervägg bakom spånskiva och målad vävtapet. Sportstugan är byggd i Sthlms skärgård på 1950-talet tror vi, medan vävtapeten nog är uppsatt på...
 3. Fukt i krypgrund trots avfuktare

  Jag har en krypgrund med mer fukt på ena sidan huset (kedjehus så bara två ytterväggar). Grunden är plastad och avfuktare installerad. Dock verkar fukten återkomma så frågan är om man bör tänka på...

Visa alla frågor

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.