Byggahus.se

Prioritering i totalrenovering.

Besvarad 30 okt 2019 av Charlotte Andersson

 1. Jag ska kanske köpa ett litet hus på 75+75 kvm. Allt är från byggåret ca 1971. Inga renoveringar gjorda alls. Givetvis kommer jag köpa in besiktning o sätta in klausul i kontraktet.
  Men undrar om de största renoveringarna, hur ska man PRIORITERA om allt behöver göras, såsom tak, dränering etc utvändigt. Liksom invändigt med badrum/wc, kök ETC. Vanliga rum är ju inga bekymmer, det tas när det finns möjlighet tänker jag. Enl mäklare luktar det inget dåligt inne i huset eller direkt synliga skador.
  Jag vill ju inte göra allt på en gång så man hamnar i ett renoveringskaos.
  Mvh Rakel.
   
 2. Svar

 3. Det viktigaste för ett hus är att klimatskyddet fungerar.
  Därför bör man prioritera tak och grund samt se över att fasaden fyller sin funktion.
  Först när huset är säkrat från fukt utifrån är det vettigt att börja inomhus.
  Då badrum är en riskfaktor så bör man börja med att se över detta. Även Elinstallationer och rördragningar är viktigt att de fungerar som de ska.
  Vill man sänka driftskostnaderna så kan man se över om det går att komplettera värmeisoleringen och byta ut direktverkande eluppvärmning till något mer effektivt.
  När ovanstående är klart så kan man lägga resten av sin tid på att pynta huset med tapeter, köksluckor m.m.
   
  Charlotte Andersson

  Charlotte Andersson

  Byggnadsingenjör

 4. Kommentarer

 5. ricebridge
  ricebridge ·
  Ber att få tillägga att det är viktigt att göra en sak i taget och verkligen göra klart, innan man går till nästa projekt, så att inte hela huset blir en enda stor byggarbetsplats.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Renovera gammal betongtrappa

  Har en yttertrappa i betong som börjar spricka och det ramlar av bitar från bl a ett trappsteg. Huset byggt 1937. Går den att renovera eller ska jag helst bygga om/gjuta om hela trappan? Måste...
 2. Vattenburen eller elvärme

  Hej, trevligt att kunna få fråga lite,,, renorverar ett hus från -37 där utbyggnad runtomkring befintlig äldrehuskropp har vattenburen värme,,,nu har vi snickare inne som kommer öppna upp dvs ta...
 3. Prioritering i totalrenovering.

  Jag ska kanske köpa ett litet hus på 75+75 kvm. Allt är från byggåret ca 1971. Inga renoveringar gjorda alls. Givetvis kommer jag köpa in besiktning o sätta in klausul i kontraktet. Men undrar om...

Visa alla frågor