Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Isolera vinden

Besvarad 6 sep 2022 av Charlotte Andersson

 1. Hej!

  Jag har ett hus från 1945 o tänkte nu issolera vinden, befintlig isolering är ca 20 cm spån och direkt på spånet ligger ett trägolv. Min fråga är måste jag ta bort trägolvet innan jag lägger på isoleringen eller går det bra att lägga isoleringen direkt på golvet? det finns ingen fuktspärr.

  MVH Stefan Jonelund
   
 2. Svar

 3. När man tilläggsisolerar gamla hus är det viktigt att förstå att man ändrar fukttransporten i byggnadsdelen. Ett vindsbjälklag som tidigare klarat sig utan ångspärr i 75 år måste i samband med tilläggsisolering kompletteras med detta. Att det klarat sig i alla år beror på det värmeläckage inifrån som hjälpt till att torka ut konstruktionen och att man förmodligen haft någon skorsten som kommit upp och värmt upp vindsutrymmet vintertid.
  Om du ska tilläggsisolera vinden så måste du sätta en ångspärr på den varma sidan av konstruktionen. Detta kan aningen göras underifrån eller ovanifrån (som då innebär att kutterspånen får avlägsnas) Trägolvet kan du låta ligga kvar.
  Utan ångspärren är det stor risk att du på sikt kommer att få fuktproblem i form att röta och mögel.
   
  Charlotte Andersson

  Charlotte Andersson

  Byggnadsingenjör

 4. Kommentarer

 5. T
  tompaah7503 ·
  En annan sak är, att om det är uppreglat 20 cm för spånet, så har spånet helt sannolikt sjunkit med tiden vilket gör att mellan spånet och golvet har du numera en ficka med luft. Alla luftfickor riskerar att med drag föra iväg värmen. Skulle du isolera ovanpå golvet så skulle du i såna fall en eventuellt ventilerad spalt mitt i isoleringen som kyler vilket gör att den övre isoleringen blir ganska meningslös.
   
 6. F
  Folkson ·
  Hej. Jag ska precis lösullsisolera min vind med cellulosa. Det ligger ingen ångspärr på vinden idag. Vindsbjälklaget är betong. Vår isoleringsfirma som är en välrenommerat företag på orten tycker inte jag ska lägga ångspärr på vinden med motiveringen att fukten då stannar i betongbjälklaget. Kan det stämma? Huset är från 64 och på sina ställen har jag sett att man satt tjärpapp ovanför undertaket på boplanet.
   
 7. A
  anek71an ·
  Om man har FTX med undertryck i huset har jag hört att ångspärr inte heller är nödvändigt, fukten ska inte läcka upp i taket då. Stämmer det?
   
 8. Forskande Fukttekniker
  Forskande Fukttekniker ·
  Inte att förglömma är att fukt utifrån är en lika stor om inte större orsak till mögel på kallvind. Det glöms tyvärr ofta bort att tilläggsisolering ger en svalare och därmed fuktigare vind, kallvind. Fuktmät med någon trådlös hygrometer så att det kontinuerligt går att övervaka vindsklimatet. Över 75% relativ fuktighet eller över 17% fuktkvot är inte det bästa. Det är över gränsvärden för tillväxt av mögel och bakterier.
   
 9. B
  bauhaus ·
  Hur kan man lägga till en ångspärr ovanifrån efter att kutterspånen är avlägsnade?
   
 10. Forskande Fukttekniker
  Forskande Fukttekniker ·
  Man ska i princip aldrig lägga en byggplast ovanifrån på vinden, även om isoleringen är borttagen. Byggplasten ska alltid sättas närmast den varma sidan, vilket blir under vindsbjälklaget och då ovanför innertakskivorna. I annat fall skapas en riskkonstruktion.
   
 11. B
  Betongapa ·
  Fast tar du bort gammal isolering lägger på plast och sedan lägger ny isolering ovampå plasten så är ju plasten på den varma sidan. I teorin i alla fall i praktiken kanske det blir svårt att få tätt.
   
 12. Jonas Lindman
  Jonas Lindman ·
  Om man gör som “Betongapa” kommer väl innertaket att ta upp den fukt som plasten spärrar ?
   
 13. S
  stefan jonelund ·
  De finns så många olika åsikter så man blir lite vilsen . Ångrar spärr låter ju rimligt men jag har bytt innertak till gippsskivor o de ska enligt vissa räcka som ångspårr ? Sen tänker jag att de borde väl finnas flytande fuktspärr som en färg . De finns ju till våtutrymmen så varför inte till fuktspärr till vanliga tak , om någon känner till en sådan färg då får man gärna säga till
   
 14. B
  Betongapa ·
  Sant, har inte påståt att det är någon bra lösning men påståendet jag svarade på handlade om plasten låg på den varma sidan eller inte.
  Tycker absolut inte att det skall genomföras på det sättet. Kunde jag skrivit innan sorry för det.
   
 15. P
  Perkil ·
  Jag skulle välja cellulosabaserad isolering typ ekofiber. Man rekommenderar nog fuktspärr åtminstone vid nyproduktion för säkerhets skull men cellulosaisoleringen har ju genom sina kapilärer förmåga att transportera bort fukten, så det brukar funka bra i gamla trähus utan fuktspärr. Det kräver dock att kallvinden är väl ventilerad så fukten transporteras bort.
  Då kan den som utför isoleringen även fylla bjälklaget genom hål i golvet eller ett par uppbrutna golvplank i mitten, så man slipper kalldrag i bjälklaget.
   
 16. Boilerplate4U
  Boilerplate4U ·
  Cellulosabaserad isolering som är behandlad med någon form av borsalt har också fördelen att den förhindrar mögelbildning och kan med fördel läggas dikt an mot virke vilket gör att stommen skyddas mot mögelangrepp.

  Dessutom gillar inte gnagare och insekter som tex getingar borbehandlad cellulosa.
   
 17. G
  gamlahulta ·
  Cellulosa isolering tar upp fukt och avger så ångspärr behövs inte. Jag vägrar stänga inne hus med plast....Lägg en bulle i plastpåse och se resultatet efter en tid....Mögel i mängder. Låt husen andas som förr! Såg nu att Boilerplate redan skrivit in samma svar och även borsalt också. Jag har jobbat på Ekofiber i Kallinge där vi tillverkade isolering av återvinningspapp. Två olika salter blandades in i massan för skydd mot mögel och ohyra. Tyvärr flyttades tillverkningen till Polen....
   
 18. F
  Folkson ·
  Tack för svar. Även om alla kanske inte var riktade till mig. Jag har iaf bestämt mig för att gå på isoleringsföretagets rekommendation och inte sätta plast på vinden. Håller helt med dig gamlahulta att det känns konstigt att plasta in ett gammalt hus. Mitt hus är helt i betong och tegel. Jag hade tidigare 10 cm mineralullsmattor på vinden och kommer nu spruta 50 cm cellulosa. Självklart kommer vinden bli kallare och man vet inte exakt vad som kommer hända där uppe. Tar till mig din rekommendation Forskande Fukttekniker och sätter en givare däruppe så man kan övervaka och får möjlighet att åtgärda om det behövs. Har även FTX-ventilation.
   
 19. Boilerplate4U
  Boilerplate4U ·
  Eftersom ni har FTX-ventilation som normalt är inställd med ett visst undertryck bör ni i alla fall kolla att huset är någorlunda tätt annars riskerar ni drar in onödig kyla tex från ett otätt vindstak. Ett tips är att hyra en värmekamera eller tex köp en FLIR ONE eller likande som kan kopplas till mobilen och kostar från ca 2600 kr och uppåt. Ett mycket bra verktyg om man bor i äldre hus.
   
 20. B
  Betongapa ·
  Hur kan man jämföra en bulle i en påse med ett hus två helt olika scenarier. Tanken med ett hus är ju ändå att du skall ha en styrd ventilation som drar ut fukten på ett kontrollerat sätt, plasten är till för att stoppa oönskad "ventilation" av fuktig luft att gå in i stommen. Inte stänga in fukten som i bullpåsen. Du jämför äpplen med päron.
   
 21. G
  gamlahulta ·
  Har man spån under brädorna och de brukar säcka ihop kan man be de som sprutar cellulosan att borra stora hål där de kan spruta i cellulosan under brädorna så ingen kalldrag kan uppstå mellan spånen och brädorna och sedan spruta cellulosan ovanför brädorna. Inga problem.
   
 22. G
  gamlahulta ·
  Betongapa hehe min tanke var att moderna hus har plast på väggar och tak så därför liknelsen med bullen. Plast på innertaket är faktiskt okej för att stoppa fuktvandring uppåt men plastmontera på gamla hus är svårt....
   
 23. H
  Hyringa ·
  Hej
  Har en Skånelänga från 1860. Utan ngn nämnvärd isolering mot vind.
  Jag tänker isolera ovanifrån med cellulosa utan ångspärr under.
  Och sedan vara mycket uppmärksam på vad som händer med fukt uppe på vinden eftersom jag ändrar tillförsel av värme dit.
  Rätt eller fel?
   

De senast besvarade frågorna

 1. Flytta diskbänken några skåp bort från avloppet i bostadsrätt

  Hej, Jag ska bygga en vägg i köket och dela upp det i två. Jag vill flytta diskbänken några skåp bort från sin nuvarande position och till den nya väggen. Är det möjligt att dra avloppsrör under...
 2. Förhindra fukt vid renovering av källare

  Renoverar min källare. Huset är från 1946 och har dränerat runt huset samt isolerat. Ska göra iordning källaren för att barnen ska få en egen våning. Kommer flytspackla och lägga vinyl eller...
 3. Ok med ytterligare ångspärr?

  halloj En fråga, bygger en yttervägg 145 x45 gnu 28x70 o panel,på insidan har jag 145 isolering och lagt en ångspärr sen ska jag lägga på en 45x45 o isolering sen skulle ångspärren kommit,är det...

Visa alla frågor

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.