Ingenjör

Besvarad 6 aug 2018 av Charlotte Andersson

 1. Har nyligen haft att göra med en person som kallat sig utredningsingenjör vilket han även kallat sig i mål i miljödomstolen och det gav förstås honom högre trovärdighet där,
  vid kontroll av hans utbildning genom KTH så visade det sig att han inte har något i sin utbildning som gör att han kan kalla sig Ingenjör, men ingenjör är ju ingen ägd titel så det är ju inte lika illa att kalla sig det som det är att kalla sig ex Doktor om man inte är det.
  Hur ska vi vanliga människor veta att vi verkligen anlitar en ingenjör med lång och gedigen utbildning?
  när vem som helst verkar få kalla sig ingenjör.
  (Vad jag förstått så är SBR medlemmarna ingenjörer med lång och gedigen utbildning)
  Kan du reda ut detta för oss? så att vi kan anlita Ingenjörer med gedigen kunskap och undvika Ingenjörer utan kunskap varav en del riktiga fulfiskar.
  Tack på förhand!
  Brfbo
   
 2. Svar

 3. Som du nämner så är inte Ingenjör en skyddad titel. För att försäkra sig om den man anlitar har nödvändiga kunskaper så kan man:

  * Anlita en ingenjör som är ansluten till SBR (svenska byggingenjörers riksförbund) där det ställs specifika krav för att få vara medlem. Man förbinder sig då att tex. följa föreningens etiska regler. Man måste redovisa vilken utbildning och arbetslivserfarenhet som man har och helst vara rekommenderad av några aktiva medlemmar innan man får gå med.

  * Anlita någon som är rikscertifierad i sitt område (tex KA, besiktningsman etc) Då kontrollerar certifieringsinstitutet att personen har nödig utbildning och erfarenhet.

  * Anlita någon som har goda vitsord och som kan presentera flertalet referenser och utbildningsintyg för det område man påstår sig kunna. Det krävs lite mer forskande än de tidigare nämnda sätten.
   
  Charlotte Andersson

  Charlotte Andersson

  Byggnadsingenjör

 4. Kommentarer

 5. D
  Daniel 109 ·
  Doktor är inte heller en skyddad titel.
   
 6. E
  elpaco ·
  Nej det är ”läkare” som är skyddat. Doktor är i allmänhet för övrigt en akademisk grad - någon som har doktorerat (och disputerat).
   
 7. B
  brfbo ·
  Vad bra att ni uppmärksammade detta ang Doktor läkare!, när jag skrev frågan så tänkte jag just på Läkare när jag skrev doktor, är själv sjuksköterska vilket också är en skyddad titel.
  Och Tack! Charlotte A för svaret!
   
 8. E
  elpaco ·
  Man kan sedan notera att ”-coach” men även ”-terapeut” är oskyddat. Tex familjeterapeut osv. Som regel är legitimerade yrken titelskyddade. Läkare och sjuksköterskor blir ju granskade och legitimerade av socialstyrelsen.

  Man skall även vara skeptisk till orden ”auktoriserad”, ”diplomerad” och ”legitimerad”. Vilken organisation bakom står för denna reglering? Tex Lifebitikerna säger att de är ”auktoriserade hälsobutiker” eller något liknande - man undrar hur auktoriseringen går till? Finns det utbildningskrav? Krav på produkter med vetenskapligt förankrad effekt? Knappast x2 ..
   
 9. D
  Daniel 109 ·
  Det är många auktorisationer som dom bygger på en endagskurs. Men det låter ju bra.
   
 10. Bältesclip
  Bältesclip ·
  Däremot är ju civilingenjör skyddad titel. Så om du frågar den du tänkt anlita så borde den kunna svara huruvida hen är är gymnasie- högskole- eller civilingenjör.

  //Civilingenjören
   
 11. A
  a.o.f ·
  Se om han finns på LInkedIn. Han kan ha gått på andra skolor än KTH.
   
 12. M
  Michael_P ·
  För att kalla sig ”auktoriserad” ska en statlig myndighet utfärda auktorisationen, inte t.ex en förening eller liknande . Jag är auktoriserad tolk, min auktorisation utfärdades av Kammarkollegiet och på deras webbsida finns alla auktoriserade tolkar registrerade för verifieringens skull. Tänk på att tvåspråkig person är inte samma sak som tolk . Man ska gå igenom olika utbildningar och avlägga prov inom tex fackterminologi, samhällsstruktur med mera
   
 13. Mikael_L
  Mikael_L ·
  "För att kalla sig ”auktoriserad” ska en statlig myndighet utfärda auktorisationen"
  Nej, detta är fel.

  Auktoriserad kan dels vara en ren hittepåtitel. Jag kan kalla mig auktoriserad ölanalytiker om jag vill.

  Sen finns det skyddade auktorisationstitlar. Auktorisation AL, A, B för elektriker utfärdas utav elsäkerhetsverket.

  För att få kalla sig auktoriserad revisor behövs ett godkännande från Revisorinspektionen.

  Auktoriserad fastighetsmäklare får man kalla sig om man tillhör en av de två större branschorganisationerna och har tagit deras erforderliga kurser.


  Så just ordet "Auktoriserad" i en titel betyder ingenting, utan det betyder möjligen något först när det sitter ihop med det andra ordet i titeln.
  Men det finns alltså en blandning av statliga godkännanden, andra privata vinstdrivande organisationers godkännanden samt rent flum.
   
 14. E
  elpaco ·
  Som jag skriver ovan - även ordet ”legitimerad” betyder bara något ihop med en titel som legitimerad av en trovärdig organisation, och gärna med en skyddad titel. Tex legitimerad sjuksköterska. Men Mikael skulle kunna vara legitimerad ölanalytiker, med legitimation utfärdat av svenka ölföreningen i Ystads norra villaområde.
   
 15. S
  skalman76 ·
  Man ska inte bara stirra sig blind på utbildningen. Själv anlitar jag hellre en gymnasieingenjör med 10 års praktisk erfarenhet än en civilingenjör med 1 års erfarenhet. Att söka en ingenjör via SBR:s hemsida är ett bra tips.
   
 16. Bältesclip
  Bältesclip ·
  Håller med skalman76. Erfarenhet är det absolut viktigaste. Utbildningen pekar ju bara ut riktningen.
   
 17. S
  skalman76 ·
  Det optimala är ju en erfaren civilingenjör :D, men ju längre erfarenhet man har desto mindre betydelse får själva utbildningen.
   
 18. R
  rävlyan ·
  Finns nog många som skulle kunna namna sig ingenjör på grund av lång erfarenhet i ett yrke och lite skola , men avhåller sig det p.g.a inte ha titelsjuka
  Sedan finns dom som jag kallar pennfäktare , 4 år teknisk utbildning och
  praktiskt erfarenhet likamed noll , men ändå en ingenjör på pappret
  Teori är nog bra men livets hårda skola är 100% bättre
   
 19. R
  RapidSledge ·
  Var nog en 30 år sedan 4 årig teknisk upphörde. Tror många från den linjen har bättre ingenjörskunskaper än civil ingenjörer eftersom de senare ofta blev chefer.

  Känner många från 4 årigt teknisk som har jobbat praktiskt hela livet.
  Du hittar de inom automation, sjukvården, elektronikkonstruktion mm.
   
 20. R
  rävlyan ·
  :( En chef behöver inte veta så mycket , bara lite , dom lämnar över till dom som vet och kan
  Ingen rök utan eld , du har rätt , det jag menar är att arbetsliv och skola
  är bästa läraren
   
 21. D
  Daniel 109 ·
  Kompetens är komplext. Det finns de med både utbildning och etfarenhet som ändå inte har lyckats samla på sig kompetens. Samtidigt som det finns de som saknar både formell utbildning och erfarenhet som har bra kompetens.
   
 22. Bältesclip
  Bältesclip ·
  Håller med samtliga ovan. Men om man ska jobba som konstruktör är det ändå nödvändigt att ha lite teori i ryggen. Sen utvecklas man ju inte det minsta utan intresse och lyhördhet från de som sen bygger det men dimensionerat och ritat.
  Bästa tipset är ju att besöka bygget så ofta som möjligt.
   
 23. D
  Daniel 109 ·
  Teoretiska kunskaper går att få utan formell utbildning.
   
 24. Bältesclip
  Bältesclip ·
  Ja, HUR man tillgodogör sig de teoretiska kunskaperna är givetvis upp till var och en.
   
 25. A
  annamariaz ·
  Håller med skalman63. Erfarenhet är det absolut viktigaste. Utbildningen pekar ju bara ut riktningen. :crysmile:
   
 26. E
  elpaco ·
  Om man tror att man kan kompensera en civilingenjörsutbildning med mer praktik, så har man ingen aning om hur utbildningen ser ut. Givetvis arbetar en del civilingenjörer med jobb som inte kräver den utbildningen de genomgått, men det andra är också ofta sant. En högskoleingenjörsutbildning på 3år är inte 2/3-delar av civilingenjörens. Vill man konvertera får man tillgodoräkna sig mindre än ett år, kanske ett halvt.
   
 27. R
  RapidSledge ·
  Många utbildningar har till syfte att lära sig lösa problem osv. Tekniken förändras hela tiden så vidareutbildar man inte sig så är man rökt.
   
 28. E
  elpaco ·
  Rapid - det viktigaste man lär sig som på utbildningen till civilingenjör är HUR man löser problem. Resten är bara fakta. Det kan man hämta in snabbt som regel.
   
 29. R
  RapidSledge ·
  Jäpp, det är därför utbildning kan vara i vägen när man skall komma på ett nytt sätt att lösa ett problem.
   
 30. yonna
  yonna ·
  ... arkitekt är heller inte en skyddad titel ...
   
 31. E
  elpaco ·
  Visst. Och så även erfarenhet! Snittåldern för stora genombrott inom matematik är 24år. Med åldern tänker vi i gamla banor, baserat på gammal erfarenhet.
   
 32. B
  brfbo ·
  Examensenheten på KTH kontrollerade den här fulfiskens utbildning i hela Landet, han hade inget i sin utbildning som gjorde att han kunde kalla sig ingenjör.
  Enligt Examensenheten på KTH så finns det inte heller något som heter (och inte någon utbildning som ledar till att man blir)utredningsingenjör.
  Den här fulfisken som var anlitad av en Hsb brf styrelse mot en boende pga fukt o mögelskador var upp i miljödomstolen 2ggr innan den boende avslöjade honom,
  fulfisken uppgav också bla att han hade RBK, var ansvarig gentemot boverket, ansvarig betongklass 1,hade högskolepoäng i mikrobiologi, o på hemsidan stog det att alla konsulter hade ansvarsförsäkring genom SBR(Svenska byggingenjörers riksförbund) att företaget var ISO certifierat, allt detta visade sig inte stämma.
  Han arbetar på en konsultfirma som uppger att de bla arbetar med att åtgärda fukt och mögelskador, men den här fulfisken lyckades sista gången i miljödomstolen få igenom att den boende ska bo med mögel i alla innerväggar(miljödomstolen kan inte detta om fukt mögel utan de kan bara det juridiska och de tog in tekniska råd som inte var kunniga)Ja så kan det gå till i våra Domstolar.
  Fulfisken Jobbar fortfarande kvar på denna konsultfirma(konsultfirma som dessutom har andra konsulter där vissa av dem är duktiga i branschen o bla arbetat med WHO, är byggdoktor mm) och kallar sig fortfarande för utredningsingenjör(resten har han nog tvingats att ta bort på hemsidan).
  Och den brf boende får snällt bo kvar med mögel i innerväggarna.
  Man kan ju tro att denna firma tycker att det är bra att ha en Fulfisk när det efterfrågas av kunden.
   
 33. Bältesclip
  Bältesclip ·
  Vad heter och var jobbar vederbörande?
  Antar att du inte kommer säga det, men jag måste ändå fråga.
   
 34. B
  brfbo ·
  Jag har väldigt stor lust att hänga ut honom, men han är ju inte dömd o miljödomstolen vidtog ingen åtgärd då de fick vetskap om detta.
  Jag kan säga att akta dig för att anlita någon som heter MH och kallar sig utredningsingenjör och arbetar i Stockholm.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Byte av golvmaterial

  Vi har plast-/linoleummattor i kök och två rum, och funderar på att byta till "klickgolv". Vi har vattenburen golvvärme och 15 mm spånplatta över värmerören. Vi tror att det kan bli för stor...
 2. Inbyggt eternittak

  Hej! Har precis tittat på ett hus som känns perfekt för oss. Nytt plåttak är lagt 2008 men det gamla eternittaket ligger kvar. Vår spontana reaktion är att vi behöver sanera det. Är det en...
 3. Avskiljande vägg badrum radhus

  Hej! Jag renoverar ett badrum i vårt radhus. En av väggarna vätter mot en granne. Den väggen består av 2x70 reglar med mineralisolering och med luftspalt emellan. Utanpå är det 2 st 12,5 mm...
 4. Kallgarage till förråd/träningsrum

  Jag har idag ett kallgarage som jag tänkt göra om till förråd/träningsrum. Jag tänker ta bort garageporten och istället sätta en vägg med dörr. Idag finns ca 95mm isolering i väggarna, därefter...
 5. Eternit under träfasad?

  Hej! Vi har ett hus från 1946 med träfasad som vi funderar på att bygga ut så småningom. Nu har vi blivit upplysta om av en person som bott i området länge att han "har för sig" att det var...
 6. Ingenjör

  Har nyligen haft att göra med en person som kallat sig utredningsingenjör vilket han även kallat sig i mål i miljödomstolen och det gav förstås honom högre trovärdighet där, vid kontroll av hans...
 7. Boyta av garage

  Hej! Vi tänker lägga bud på ett hus med drömläge, huset är byggt-00. Problemet är att huset är lite för litet. Huset har betongplatta med isolering och vattenburen golvvärme via elpatron. Huset...
 8. Hus från 59 med tretex

  Har ett hus från år 59 och på inne väggarna sitter det tretex plattor. Hade problem med tapetsering så jag ersatte tretex med gipsskivor. Huset har tegelfasad och blir det värmeförlust med gips...
 9. Plasta innan jag sätter innertak?

  Hej Undrar om jag behöver plasta innan jag sätter innertaket på en vind taket är spontat med papp och tegelpanor samt en luftspalt mellan råsponten och isoleringen
 10. Fläkt så luften rör sig i källarväggen?

  håller på att bygga en biograf i min källare och har reglat upp med stålreglar och ska snart montera isolering och mineritskivor. Då slog det mig att jag kanske behöver nåt som får luften att...

Visa alla frågor

Fråga experten

Ställ en fråga

Verifiering:
Genom att klicka på Skicka godkänner du våra användarvillkor. Läs mer om hur vi samlar in, använder och delar dina data i vår datapolicy och hur vi använder cookies i vår cookiepolicy.

Läs mer