Byggahus.se

Hur mycket material till altan och hur montera?

Besvarad 22 jun 2020 av Charlotte Andersson

 1. 1- hur många löpmeter,ipm, trallbrädor (golvbrädor) som behövs för att täcka altanbjälklaget. altanbjälklaget är 3000x5000mm och trallbrädorna 28x95?
  kan du förklara :)

  2-beskriv hur man monterar stommen i altanbjälklaget?

  behöver svar snälla.
   
 2. Svar

 3. För att räkna ut hur mycket virke som går tar man bredden på trädäcket och delar med bredden på brädorna, lägger till för en liten springa mellan och multiplicerar med längden på däcket.
  I ditt fall så blir det (3000/97)*5000 =154639 mm=155 m. Tänk på att lägga till för spill (vilket kan variera beroende på hur långa brädor man kan köpa och hur långt mellan bärlinorna man har på däcket) Det kan kanske vara lagom att köpa runt 160m trall.

  Stommen på bjälklaget är svårare att beskriva generellt. Det beror på hur altanen ska se ut, hur hög den ska vara, om den ska vara fristående eller förankras i en byggnad, vad man ska använda den till (måste byggas kraftigare om man tex. vill ha en badtunna på den) hur man tänker grundlägga den (plintar, block, stolpar, ställbara skruvar på betongplattor etc)
  Tänk iallafall på att en spännvidd mellan de bärande reglarna bör hållas på max 600mm för att inte få ett alltför sviktade golv.
   
  Charlotte Andersson

  Charlotte Andersson

  Byggnadsingenjör

 4. Kommentarer

 5. A
  andersmc ·
  Sommarskola? Annars kommer nog svaret för sent för att studenten ska ha nytta av det.
   
 6. Damaja
  Damaja ·
 7. AndreasL80
  AndreasL80 ·
  Finns även många beskrivningar och videos på välkända byggmarknaders hemsidor att förkovra sig i.
   
 8. B
  Byggare Bob 1966 ·
  Hej Charlotte ! Kul att du tänker ge dig på att bygga . Jag tycker att rådet du fick var okej men nog är 2mm springa lite .Trykimpregneringen av virket sker sist innan utle.Det betyder att virket är först sågats,sedan torkat,sjusterat med hyvel till i ditt fall till 28x95 mm.Jag har sett kunder som har lagt golvet nästan helt tätt utan glipa mellan brädorna.,det som kan.hända då är att det blir problem för dig med golvet lyfter och regnet inte rinner igenom.Jag tycker själv att slut resultatet ok om man märker upp en mått kefja med 100mm cc. cc=Det är det mått som blir från höger sida 1 brädan till höger sida på bräda nr 2. cc betyder centrum till centrum.Är den helt fristående då kan man kapa längderna på ändarna som sticker utanför sist .Man skall tänka till lite före man gör stommen .Om golvet skall vara 3000x5000mm så är det snyggt om stommen är ca 2 cm mindre runt om ,och du inte behöver klyva så mycket .Köp skruv till stommen då kan man ångra sig om man monterat lite fel.Den som inget gör gör aldrig fel !eller Det är okej ort göra lite fel ,bara man lär sig något på vägen
   
 9. A
  andersmc ·
  Det är inte Charlotte som tänker bygga. Det är faktiskt inte någon alls som tänker bygga. Charlotte är byggnadsingenjör och Byggahus expert, och hon har svarat på en fråga från en anonym elev som inte klarar att lösa sin hemuppgift på egen hand.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Ska installera en braskamin/tuulikivi i mitt hus som inte har skorsten.

  Vilken typ av fackman kan utföra detta arbete, både installera en kamin, brandsäkra väggar, golv kring den och installera en skorsten.? Är de plåtslagare, eller ? Jag flyttar till en stad som jag...
 2. Hur mycket material till altan och hur montera?

  1- hur många löpmeter,ipm, trallbrädor (golvbrädor) som behövs för att täcka altanbjälklaget. altanbjälklaget är 3000x5000mm och trallbrädorna 28x95? kan du förklara :) 2-beskriv hur man monterar...
 3. Ventilation i 70-talshus

  Har ett 70-tals hus med frånluftmotor på taket. Tidigare husägare gjorde köksrenovering där dom satt köksfläktmed motor viket jag förstår inte är så bra för motorn på taket. Vi vill sätta in...

Visa alla frågor