Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Fukt i krypgrund trots avfuktare

Besvarad 21 mar 2022 av Charlotte Andersson

 1. Jag har en krypgrund med mer fukt på ena sidan huset (kedjehus så bara två ytterväggar). Grunden är plastad och avfuktare installerad. Dock verkar fukten återkomma så frågan är om man bör tänka på dränering? Är detta ens möjligt i kedjehus, och hur vet man ens om detta är problemet? Grunden är mycket svår att plasta tätt eftersom den är oerhört ojämn med sprängsten och sand. Kan detta orsaka att all fukt inte försvinner?
   
 2. Svar

 3. Vad man kan göra är att se till att mängden tillförd fukt minimeras. Att se över att hängrännor och stuprör leder bort vattnet från huset på ett bra sätt. Se till att inget ytvatten kan leta sig från tomten in mot huset genom att ordna att all mark intill huset lutar ut från huset. Kontrollera funktionen på dräneringen och ev lägga om denna om funktionen är tveksam. Se till att inga växter finns intill huset och håller fast fukt.

  Sedan kommer det naturligt att komma in fukt med varmare luft som kondenserar i krypgrunden.En bra ventilerad krypgrund fungerar bäst i lägre temperaturer och då är det bra med öppna ventiler. På sommaren kan det finnas vits att kunna stänga till ventilerna för att minska kondens i krypgrunden.
  Därför bör man se till att plasten på marken (som ska förhindra att markfukt kommer upp underifrån) inte har fickor där fukten kan ansamlas. Plastfolien ska leda ut kondensfukt genom att luta ut mot ytterväggarna.
  När en luftavfuktare är installerad bör ventilerna vara stängda så länge avfuktaren är i bruk.

  Till sist bör man då hålla koll på undersidan av bottenbjälklaget så att inga tecken på mögel eller röta dyker upp. Om bjälklaget är friskt så behöver man inte oroa sig för mycket om lite lokalt förhöjda fuktvärden.
   
  Redigerat 23 mar 08:31
  Charlotte Andersson

  Charlotte Andersson

  Byggnadsingenjör

 4. Kommentarer

 5. G
  Gorillan05 ·
  Du ska inte ha öppna ventiler i en krypgrund och samtidigt ha en avfuktare ”därnere”. Du nämner dock ingenting om några ventiler….
  Om dock så är fallet försöker apparaten avfukta ”Moder jord”, vilket kommer vara en omöjlig uppgift….
  Använder man en avfuktare ska givetvis plast ligga på marken, vi måste räkna med att mark/jord alltid har 100% relativ fuktighet(RF) samt att alla ventiler ska vara igensatta och täta grunden så mycket det går.
  Avfuktaren ska bara jobba med att sänka RF under ca 75% i den luft som finns i krypgrunden, inget annat.
  Idag säger alla, de flesta i alla fall, fuktexperter att en uteluftsventilerad krypgrund är en riskkonstruktion.
  Idag förespråkas en tät varmgrund istället.
  Eftersom den aktuella ånghalten i uteluften är som högst under maj-sept är det viktigaste att se till att inte denna fuktiga och varma uteluften kommer in i ett redan fuktigt och kallt klimat som råder i kryputrymmet.
  På vintern är det en kallare uteluft med mycket lägre aktuell ånghalt, och då är inte problemen alls så stora. Om Du mot all förmodan skulle vilja ”ventilera” en krypgrund ska ventilerna vara öppna på vintern och stängda på sommaren. Det negativa med öppna ventiler på vintern är dock kalla golv.
  Norrsidan av en krypgrund har oftast större risk för fukt-och mögelskador än en södersida.
  En billig och enkel metod för att hålla koll på sin krypgrund är att montera upp en hygrometer på undersidan av golvbjälklaget/blindbotten. Den ska då sitta på norrsidan där det är kallast och fuktigast. Håll då koll på värdena under perioden maj-sept, framförallt RF, dessa bör inte överstiga 75% under en längre tid.
  Du kan även använda en fuktkvotsmätare där värden under 17% indikerar ingen risk för mögelskador. 17-18% en viss risk för mögel beroende på temperaturen. Om Du har ännu högre fuktkvoter bör Du låta en fuktexpert komma och titta på Din krypgrund.
  LYCKA TILL!
   
 6. K
  kedjehus1973 ·
  Självklart är ventilerna i krypgrunden igensatta när avfuktaren är installerad!!
   
 7. G
  Gorillan05 ·
  Hej igen,
  Vad bra att ventilerna är stängda!! Då kan Du nästan utesluta denna fukttransportväg=konvektion.
  Du skriver att Du har mer fukt på ena sidan, hur visar sig det?
  Har Du mätt RF/fuktkvot och i så fall vilka värden uppmätte Du eller är det synliga skor någonstans?
  Om det är synliga skador, var i så fall ser Du dem? På grundmurens insida eller på undersidan av bjälklaget? Är det ett träbjälklag eller ett av betong?
  Om det är synliga fuktanvisningar på grundmurarna, var i höjdled ser Du i så fall dem? Längst ner mot marken eller högre upp på grundmuren? Om det är högre upp på grundmuren, var ligger utvändig marknivå i förhållande till fuktanvisningarna på insidan?
   
 8. Å
  Åbyfor ·
  Ni vet inte jag hur gammal avfuktaren är men kontrollera att den fungerar som den skall, kontrollera även att dimensioneringen stämmer (att avfuktaren är stor nog).
   
 9. K
  kedjehus1973 ·
  Visade sig att avfuktarens motor hade ett fel (det upptäcktes alltså när företaget som installerade den var här för TREDJE gången :rolleyes::sweat:). DÅ kom han på att han kanske skulle öppna den och kolla efter…! Detta trots att jag frågat om det var gjort. Så, den skickades in till tillverkare och lagades och nu funkar allt finfint igen. Varför den gick sönder efter ett halvår kunde ingen svara på…

  Han märkte också att ventilerna inte hade tätats ordentligt, vilket såklart gör att avfuktaren går igång lite onödigt ofta. Kröp in lite ljus när han släckte ner (varför han inte gjort detta när han + kollega tätade dem vid installationen är också ett mysterium).

  Så, svaren var inte så komplicerade trots allt. Sen är frågan om jag skulle rekommendera just detta företag till andra eller inte… :thinking:
   
 10. G
  Gorillan05 ·
  Hej,
  Vad skönt att det ordnat sig för Dig!Hoppas reparationen av avfuktaren nu håller över tid och att Du får torrt igen därnere.
   

De senast besvarade frågorna

 1. ytterpanel

  fuktskadad nedredel av ytterpanel(ca:10 cm)kan jag skarva den skadade plankan ?
 2. Hur vet jag om det är svartmögel?

  Vi har upptäckt gammal mögel-/fuktskada på träpanel i innervägg bakom spånskiva och målad vävtapet. Sportstugan är byggd i Sthlms skärgård på 1950-talet tror vi, medan vävtapeten nog är uppsatt på...
 3. Fukt i krypgrund trots avfuktare

  Jag har en krypgrund med mer fukt på ena sidan huset (kedjehus så bara två ytterväggar). Grunden är plastad och avfuktare installerad. Dock verkar fukten återkomma så frågan är om man bör tänka på...

Visa alla frågor

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.