Byggahus.se

Frånluft våtzon 1

Besvarad 3 jan 2022 av Charlotte Andersson

 1. Hej.
  Jag håller på att renovera våra badrum och ska fixa frånluften. Det sitter en frånluftsfläkt på vinden och det går ned ett spirorör till båda badrummen. Får man sätta frånluftsventilen i taket rakt ovanför duschen? Eller måste den sitta på väggen? Eller utanför våtzon 1?

  Tacksam för svar.

  / Linus.
   
 2. Svar

 3. Jag kan inte se något hinder till att sätta ventilation i taket i våtzon 1. Det kan däremot bli lite problematiskt att sätta den i väggen i samma våtzon. Då bör man hellre gå igenom väggen utanför den zonen.
   
  Charlotte Andersson

  Charlotte Andersson

  Byggnadsingenjör

 4. Kommentarer

 5. Marike
  Marike ·
  Jag hade inte satt den mitt i värsta ångan, det kommer att kondensera i kanalen.
   
 6. janwide
  janwide ·
  Vad är problemet med att sätta den i väggen?
   
 7. MrJay
  MrJay ·
  Många lägenheter har frånluftsdon på väggen i våtzon 1, förstår inte problemet
   
 8. E
  EvertL ·
  Det är inget problem att det kondenserar i röret. Moderna fläktar har ju fuktavkännare. Min t.ex. fortsätter att gå tills luftfuktigheten sjunkit till 50% Rh, och då är kondensen borta.
   
 9. I
  Ingenjör Daniel ·
  Om du placerar donet i vägg i duschzon så blir det ett avsteg från säkervatten om det inte hamnar över gränsen på 2,1m( tror höjden stämmer)det är inga problem att ha donet i tak vid duschzon dock är ett tips att tänka på att man kan vilja ha en takdusch vid något tillfälle så det inte krockar
   
 10. janwide
  janwide ·
  200 cm över golv enligt säker vatten. Sätter man högre än det borde det inte vara något problem. Om det inte är elfläkt och någon regel angående elen som hindrar det.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Frånluft våtzon 1

  Hej. Jag håller på att renovera våra badrum och ska fixa frånluften. Det sitter en frånluftsfläkt på vinden och det går ned ett spirorör till båda badrummen. Får man sätta frånluftsventilen i...
 2. Ta hål genom timmervägg för köksfläkten

  Hur ska jag göra, räcker det med att göra hålet så att röret ryms igenom, eller ska jag planera för någon sorts isolering också?
 3. Byta dörr vid badrumsrenovering?

  Hej. Vid renovering av ett äldre badrum med en smal dörr, måste man byta till en bredare dörr då?? Huset är inte så stort så byta dörr kan bli svårt.

Visa alla frågor

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.