Byggahus.se

Byta till stålsyll

Besvarad 3 sep 2019 av Charlotte Andersson

 1. Jag står inför ett kommande utbyte av tryckt syll på mitt 60-tals hus. När jag läser runt på nätet om detta så finner jag att vissa experter rekommenderar stålsyll, till exempel den som Platcon har. Det låter lockande att med stålsyll få bort ett eventuellt problem med fukt i syll men viss rädsla för kallbryggor finns. Vad säger branschen om stålsyll?
   
 2. Svar

 3. Det viktigaste när det gäller mötet trä-betong är att det finns ett ickesugande material mellan.
  Oavsett om du använder en stålsyll eller träsyll så ska det ligga en syllremsa under för att täta mot ojämnheter i betongen. Den remsan förhindrar också fukttransport upp i syllen och väggen.
  Köldbryggan vid en stålsyll är obetydligt större än för en träsyll, så det är inget som borde fälla avgörandet. Det handlar nog mest om vad man känner för att jobba med.

  Det gäller också att se över dräneringen, fönster bleck och andra fuktbelastade detaljer på sitt hus så att fuktbelastningen är så låg som, möjligt.
   
  Charlotte Andersson

  Charlotte Andersson

  Byggnadsingenjör

De senast besvarade frågorna

 1. Sprickor i ny träfasad

  Hej, vi har precis bytt träpanel på huset. Vi har nu upptäckt att ett flertal av träplankorna har sprickor i ändträet. En del så stora att de går rakt igenom hela brädan. Ser ut som att sprickorna...
 2. Byta till stålsyll

  Jag står inför ett kommande utbyte av tryckt syll på mitt 60-tals hus. När jag läser runt på nätet om detta så finner jag att vissa experter rekommenderar stålsyll, till exempel den som Platcon...
 3. Bygga källare under befintligt hus

  Hej. En del av mitt hus är byggt av krypgrund typ. Men jag stort ogillar detta och tänker bygga till källare, precis som själva huset. Hur kan man göra det enklast och billigast?

Visa alla frågor