Månadens arkitektritade

Pånyttfödd lada i Blästorp

Är det enklare att bygga helt nytt utan några begränsningar, eller kan det i själva verket ge mer att behöva förhålla sig till en befintlig byggnadsform? Daniel Widman är allt annat än irriterad av olika nockhöjder och golvnivåer, tvärtom så menar han att utmaningarna tillför kvaliteter som ofta saknas i helt nya projekt. Den ombyggda ladan i Blästorp på Österlen är ett gott exempel på hur ett modernt uttryck möter en traditionell form.

Ombyggd lada

Foto: Lowén Widman arkitekter

Daniel Widman, som driver arkitektkontoret Lowén Widman tillsammans med Ulrika Lowén i Bromma, drar sig inte från att arbeta med befintliga byggnadsvolymer.

–Vi känner vår beställare sedan tidigare, vi har bland annat hjälpt dem med en pool i Villa Astrea på Lidingö. När de köpte den här gården ville de först ha hjälp med en pool även här, och i samband med det började vi även titta på hur ladudelen skulle kunna göras om.

Ladan före

Foto: Lowén Widman arkitekter

Visst är det en utmaning att mäta upp en sådan här lada: man ska förhålla sig till olika golvhöjder, taknivåer, otaliga knixar och grejor. Men i slutänden kan det ge helt andra kvaliteter än i ett helt nytt hus.

Här har de så gott som uteslutande arbetat med ekologiska material.

– Vilket vi gör i alla våra projekt men i gamla hus är det särskilt viktigt att undvika mineralull och plast som åldras dåligt, vi brukar föreskriva linull, cellulosa eller träfiber. I nästa projekt vill vi testa fårullsisolering som ska ha väldigt goda egenskaper och vara helt naturligt.

Gårdsplan

Foto: Lowén Widman arkitekter

I gamla hus är det oftast svårt att hitta några räta vinklar att förhålla sig till, det mesta är skevt och vint. Men det är inte endast ett problem, det ger också utrymme för annorlunda lösningar.

– När man bygger nytt vill man oftast inte bygga för stort. I ett gammalt hus eller lada som denna kan det finnas gott om överytor som tillför extra kvaliteter. Här har vi kunnat skapa ett generöst tilltaget badrum, vi har fått till mycket volym mellan tak, väggar och golv.

Badrum

Foto: Lowén Widman arkitekter

Ett litet förrum till wc och dusch anknyter till beställarens pool på Lidingö. Den enkla möbeln i två delar är utförd i slipad betong som påminner om de stenklädda sittbänkarna som på Lidingö också används till allt från spel till fördrinkar.

– Det blir som ett tvagningsrum med en liten kommod, fast med handfaten ovanpå. En social del innan man går in i de andra rummen. 

Slipat betonggolv

Foto: Lowén Widman arkitekter

Det gamla golvet har bilats bort och ersatts med en ny slipad betongplatta med ingjuten golvvärme. 

Lada vid sädesfält

Foto: Lowén Widman arkitekter

Blästorp ligger mellan Hammenhög och Borrby någon knapp mil från havet på Österlen. Gårdarna knöts fram till sjuttiotalet ihop med järnvägen som löpte mellan Gärsnäs och Ystad. Läget kan tyckas rätt idylliskt, men här ligger vinden ofta på från nordväst.

– Tanken var att kunna använda innergården, men den visade sig alldeles för utsatt, berättar Daniel Widman. Poolen vi har ritat är skyddad av tre lager med tjocka häckar som är riktigt djupa och höga.

Allrum med platsbyggd bokhylla

Foto: Lowén Widman arkitekter

Den stora laduvolymen inrymmer allrum med öppen spis och sovrum förutom en mindre spa-avdelning. Det gamla bostadshuset inrymmer sedan tidigare kök och ladan blir ett komplement på tomten. 

Den platsbyggda bokhyllan i ek är gjord av den lokale snickaren Rodrigo Reyes Rsr Snickeri. Genom att anlita en arkitekt går det att få ett skräddarsytt hus istället för att en lokal byggare tar över hela projektet.

– Det handlar inte bara om antal kvadratmeter och rum, betonar Daniel Widman. Som arkitekter är vi utbildade att gestalta rum, vi skapar siktlinjer och rörelsemönster i ett helhetsgrepp. Det gör att rummen hör ihop, ett sovrum blir inte bara ett återvändsrum.

Allrum med öppen spis

Foto: Lowén Widman arkitekter

De gamla horisontella takbjälkarna har ersatts med nya från en lokal såg. En stående planka döljer fogarna mellan innertaksplankorna.

– De gamla bjälkarna gick dessvärre inte att bevara, de var alla olika och flera rätt angripna, förklarar arkitekt Daniel Widman. Genom att ställa plankor lodrätt i bjälkarna förlängning så betonar vi rytmen i rummet.

Badrum

Foto: Lowén Widman arkitekter

Badrum

Foto: Lowén Widman arkitekter

Dusch och badrumsväggar är klädda med Light Grey granitkeramik från Norrvange.

Skjutdörrar i glas

Foto: Lowén Widman arkitekter

De stora skjutdörrpartierna från Hajom är utförda med karmar och bågar i furu. 

– Vi har velat bevara ladans ljus färgsättning med obehandlat trä. Väggarna är inte gipsklädda utan putsade på traditionellt vis.

Gammalt fönster

Foto: Lowén Widman arkitekter

Fönster före renovering

Foto: Lowén Widman arkitekter