Fredagshuset

Pampig sekelskiftesvilla med tornrum för storverk?

Huruvida Ingmar Bergman satt just i tornrummet på Villa Klippan när han skrev sitt prisbelönta verk ”Sommarnattens leende” går såklart endast att spekulera kring. Säkert är dock att filmen skrevs med utsikt över Skälderviken och Arilds takåsar i just det här huset på 50-talet.

Villa Arild

Romantik, stolthet, leklust och elegans är ord som ligger bra i munnen vid beskrivning av Villa Klippan. Det här vinkeltäta huset anno 1903 med tidstypisk vitputs, småspröjsade fönster och takdekorationer i figursågat trä anspelar på minnen från medeltiden. 

Villa Arild från trädgården

Med karaktäristiska hörnkedjor på stabil stomme av trä och betong, känns huset inspirerat av såväl tyska alperna som Hans och Greta.

Överbyggd terrass

Altanen på husets 756 kvadratmeter stora tomt består av trägolv direkt mot marken och träpelare som lyfter taket. 

Entréhall med kamin

En hall med extra allt. Om man gillar originalsnickerier, takbjälkar, furugolv och gjutjärnskaminer i gammal klassisk stil vill säga. 

Kontor

Stilen från hallen följer med in i rummet som nuvarande ägare använder som kontor. Här bidrar blyinfattade fönster till rummets speciella karaktär. 

Trappa med trädetaljer

Trappan som leder upp till ovanvåningen i putsad betong med svarvat, brunbetsat räcke i trä ser ut att vara original.

Vardagsrum med öppen spis

Anledningen till att vi får njuta av bilderna till det här huset idag är att det är till salu hos Linnea Larsson på Mäklarfirman Valvet för 12 500 000 kr.

Öppen spis

Svarvat gjutjärn, bjälkträ och synliga murstenar smyckar den stora öppna spisen.

Matsal

Från vardagsrummet en öppen planlösning mot matsalen. Takbjälkarna för ögat mot dörrar med småspröjs-fönster från golv till tak ut mot trädgård och uteplats.

Kök

Kök med värmande klinkergolv i dubbel bemärkelse och rött kakel som bryter av mot snickerier i olika nyanser av vitt. Även här finns en utgång till altanen utanför. Väggen som skymmer en stor del av arbetsytan här kommer säkert väl till pass i stunder av middagsbjudningar efter mer eller mindre vilda matlagningstimmar. 

Gammal kommod i badrum

I badrummet finns en vacker kommod med marmor. 

Hall ovanvåning

Husets trappa tar oss i vinkel upp till hallen med öppen planlösning på ovanvåningen. 

Utsikt från balkong

Från hallen kommer vi ut på denna lilla balkong, med gjutjärnsräcke och utsikt över viken.

Sovrum

Tinnar och torn. Det här sovrummet har kakelugn och två balkonger.

Tornrum

Så, var det då här i tornrummet som Bergman skrev sitt hyllade verk ”Sommarnattens leende”? Vad tror ni? Att det här rummet kan framkalla prisbelönt poesi har i alla fall inte jag särskilt svårt att tro, men å andra sidan finns ju minst sagt många fler platser att inspireras av i just det här huset.

Flygbild över Villa Klippan

Tack för titten ”Villa Klippan”.

Den här artikeln ingår i vår populära artikelserie Fredagshuset där vi tittar närmare på ett intressant hus som ligger till salu. Vi gör det för att inspireras och lära oss något nytt, för vi älskar hus! Artikeln är sålunda inte sponsrad.