Fredagshuset

Pampig patriciervilla med originaldetaljer

Denna fredag får vi möjligheten att njuta av byggdetaljerna i en välbevarad patriciervilla i Smögen, där man ser influenser från både nationalromantik och schweizerstil.

Patriciervilla fasad

Foto alla bilder: Tomas Gillberg

Patriciervilla är ett namn för en typ av stor villa som byggdes för överklassen på 1890-talet, med 8 rum eller fler. På Stolpegatan 15 i fiskesamhället Smögen ligger en välbevarad sådan villa, med originalfönster där det sitter munblåst glas, maffiga kakelugnar, diverse utsmyckningar, takmålningar med mera. 

– Stommen timrades i Norrland, där den sedan stod och torkade i tio år, detta för att den skulle sätta sig och för att bevara hartsen i kärnfurun, berättar mäklaren Elin Bergman. 

Stommen fraktades sedan till Smögen med häst och vagn och därefter via segelskuta. Den uppfördes sedan 1898 av fiskexportör C. James Andersson. Han uppförde flera hus på ön men detta som senare skulle komma att bli hans hem visade sig bli det mest påkostade.

Patriciervilla i Smögen

Under 1890-talet hade arkitekterna en önskan om äkta material och villaarkitekturen uppvisade oregelbundna planformer, olika höga byggnadsvolymer med mycket varierad takutformning, med öppna eller inglasade sommarverandor. Här ser vi både en inglasad veranda och två balkonger.

Taktorn

På patriciervillorna var taket orgelbundet som här, med ett fint torn och takdekorationer i figursågat trä. Huset har en boarea på 200 kvm och en biarea på 80 kvm, allt fördelat på 8 rum och kök. Det värms med en vedpanna. Driftskostnaderna är uppgivna till 43 126 kr per år och då har inte hela huset varit uppvärmt.

Trapphall

Från entrén i markplan på husets baksida går man upp i huset via en svängd trappa.

Burspråk i salong

Salongen som är en del av tornet har ett burspråk.

Divan
Matsal

 Det finns rikligt med fönster i matsalen som har utgång till den inglasade verandan. Husets fönster har renoverats varsamt, man har bevarat originaldetaljer såsom gångjärn, glas och fönsterbågar.

Köksinredning

Köket är ett likadant som sitter i kungens jaktstuga. Det levererades till Sverige i bara dessa två exemplar. Köksinredningen är byggd i massiv ek och har delvis vitrinluckor med munblåsta glas och blyinfattningar. Bänkskivorna är av grön kolmårdsmarmor.

Grön kakelugn

I huset finns fem utsmyckade kakelugnar i original från Rörstrand.

Utsmyckad kakelugn
Matsal

Till vänster i matsalen strax utanför bild är det en utgång till en veranda.

Hall på ovanvåning

På övre våningen finns tre sovrum, ytterligare ett kök och ett badrum.

Synlig takkonstruktion

1890-talets önskan om äkthet betydde bland annat att man framhävde konstruktionen, som här där man ser takbjälkarna i tornet.

Sovrum i tornet

Sovrum i tornet.

Barnrum under snedtak

Ett annat litet sovrum där man ser takkonstruktionen.

Sovrum med balkong

Ett annat av sovrummen har utgång till den nedre balkongen.

Sovrum med takmålning

Här finns dekorativa målningar i taket.

Takmålning
Kakelugn i allrummet

I tv-rummet finns något enklare vit kakelugn.

Badrum

I badrummet sitter vitmålad panel på väggar och i taket, det senare med infällda spotlights.

Balkong

Anledningen till att vi får inspireras av det här huset idag är att det just nu ligger till salu hos Elin Bergman på HusmanHagberg i Smögen. Utgångspriset är satt till 12 595 000 kr.

Patriciervilla i Smögen
Planlösning våning 1

Planlösning våning 1.

Planlösning våning 2

Planlösning våning 2.

Planlösning bottenplan

Planlösning bottenplan.

Den här artikeln ingår i vår artikelserie Fredagshuset, där vi tittar närmare på ett intressant hus som ligger ute till försäljning - för att inspireras och lära oss något nytt. Artikelserien är inte sponsrad.