Forskare tar fram transparent trä

Genom att ta bort och ersätta vissa ämnen har forskare lyckats skapa transparent trä. I framtiden har vi kanske träfönster och transparenta fasader som val hos husleverantörerna.

– När ligninet avlägsnat blir det bruna träet vackert vitt. Trä är dock inte optiskt transparent naturligt, så för att uppnå den effekten så måste det skräddarsys på nanonivå, säger Lars Berglund.

– När ligninet avlägsnat blir det bruna träet vackert vitt. Trä är dock inte optiskt transparent naturligt, så för att uppnå den effekten så måste det skräddarsys på nanonivå, säger Lars Berglund. KTH

Fönster av trä, transparenta träpaneler eller husfasader som samtidigt är solcellspaneler, professor Lars Berglund och hans kollegor på Kungliga tekniska högskolan, KTH, ser flera användningsområden för sin upptäckt. Genom att ersätta ligninet i trä med en transparent polymer har de lyckats skapa transparent trä. 

- Att använda det transparenta träet som beståndsdel i solceller är klokt eftersom man då drar nytta av träets låga kostnad, tillgängligheten och att det kommer från en förnyelsebar råvara. Det blir extra viktigt då vi behöver täcka in stora ytor med solceller, säger Lars Berglund, professor och chef för Wallenberg Wood Science Center på KTH.

Nästa steg i forskningen är att börja testa upptäckten på redan existerande solceller, träpaneler samt testa olika typer av träslag, hittills har de bara använt en typ av träfaner. De ska också förfina processen och på så sätt öka transparensen. Fönster behöver ju exempelvis vara helt transparenta för att fylla sin funktion.

- Det går att göra fönster av trä som det går att se igenom, om så önskas, säger Lars Berglund och fortsätter:

- Transparenta träpaneler är också användbara som fasader då genomskinligheten släpper in ljus men samtidigt inte kommer att vara så glasklara att det kommer att gå att titta in i huset.