Multifunktionellt sommarhus med japansk inspiration
De hade drömmar om att skapa en liten oas efter sina resor till Korea och Japan. Norell/Rodhe Arkitektur förverkligade deras dröm med kostnadseffektivt hantverk och nu använder de huset lika mycket på vintern som på sommaren.
Sommarhus RR utanför Nyköping av Norell/Rodhe Arkitektur AB förenar kostnadseffektiv byggteknik med omsorgsfullt hantverk och ett rättframt formspråk. Beställarna, som hämtat inspirationen från östasiatisk arkitektur, har låtit arkitekterna orientera det långsmala paviljongliknande sommarhuset mot en inre trädgård istället för att fokusera på utsikten.
En veranda med en tydlig rytm av pelare och balkar bildar fond mot trädgårdens växtlighet. Den lilla tomten kommer att kompletteras med en mur och ett Attefallshus på den motstående sidan.
– Beställarna hade drömmar om att skapa en liten oas efter sina resor till Korea och Japan, förklarar Daniel Norell. Byggnaden är placerad så att den står som en mur mot granntomten. Den vänder sig inåt och inte mot utsikten. Den här långa verandan är ett av de grepp vi lånat från japansk arkitektur: en gräns som tillsammans med grus, stengångar och stenbumlingar och naturmark bildar en gradvis övergång mellan interiör och trädgård.
I entrén ställer man av sig skorna precis som i Japan (och i Sverige) och skjuter in dem under det förhöjda golvet. Den välvda väggen som avgränsar mot köket är klädd i kork som ger en marmorering inte olik travertin, en av många lösningar där enkla material anspelar på dyrare alternativ.
– Vi har även använt återbrukade garderobsstommar. Volymerna som skiljer av sovrummen i sommarhusets gavlar är klädda i betsad träfiberskiva i olika kulörer, berättar Einar Rodhe.
På beställarnas önskemål uppfördes huset med SIP-paneler. Fönster och dörrar är skurna direkt i SIP-panelerna och bildar tydliga geometriska former i fasaden. Fönsterpartierna är tillverkade i fingerskarvad furu.
Detaljer och material, och inte minst byggnadsteknik är gjord utifrån en begränsad budget.
– Det var en ynnest att ha en beställare som är orädd för okonventionella lösningar och som vågar sätta rumsupplevelsen i centrum. Beställarna var tydliga med vad de ville uppnå med huset, men de gav oss helt fria händer att ge deras önskemål form. Det byggda resultatet är nästan identiskt med den första skissen vi presenterade.
Einar Rodhe betonar att god arkitektur inte behöver vara dyr, detaljer och lösningar behöver inte bli kostsamma bara för att de är genomtänkta.
– I Japan och Korea finns det en arkitekturtradition med stor omsorg om detaljer och utan någon tydlig gräns mellan vad som är inredning och vad som är byggnad, det är ofta samma språk som genomsyrar de olika skalorna. Vår beställare har tagit den här filosofin hela vägen: deras sovrum görs om till vardagsrum varje morgon, sängen hamnar i garderoben och hela rummet blir en social yta.
Sommarhuset om 85 kvadratmeter har kostat cirka 2,5 miljoner inklusive konsulter, ny brunn och framdragning av el. Inräknat tomtpriset hamnade slutnotan under 3 miljoner inklusive moms.
– Ambitionen har varit att skapa vackra, smarta och kostnadseffektiva lösningar, förklarar Einar Rodhe, bland annat har all el dragits under det upphöjda golvet som också rymmer förvaring. Eluttagen ligger dolda under utsågade rundlar, belysningen styrs via fjärrkontroll utan behov av väggströmbrytare. Interiören hålls på så vis fri från synlig teknik till förmån för materialitet och rumsbildningar.
För att få lån till nyproduktion kräver bankerna i regel att ett projekt genomförs inom en och samma entreprenad, vilket innebär att nyckelfärdiga kataloghus från de stora hustillverkarna har fått en gräddfil. Om vi kunde få det enklare att gå till en arkitekt hade vi troligen fått en mycket intressantare och mer skräddarsydd byggd miljö i Sverige.
– Rörelsen mellan de olika volymerna i interiören ger en dynamisk rumsupplevelse, inskjuter Daniel Norell. Garderober, badrum och andra volymer skapar mellanrum som ger en informell karaktär. Trots att huset är litet upplevs det som stort tack vare den rumsliga variationen och de långa siktlinjer som skapas.
Sommarhus RR har förutom en kamin också luftvärmepump. Huset används lika mycket sommar- som vintertid.
– Det korrugerade aluminiumtaket bryter av mot trä och fasad. När solen träffar verandans golv skiner insidan av taket av ljuset som reflekteras. Huset har inga dolda hängrännor, tack vare takutsprånget kan regnvattnet rinna rakt ut utan några problem. En regnig dag bildas en ridå av vatten mellan veranda och trädgård. Utsidans trästolpar och panel är oljad och betsad för att den ska behålla en varmgul färgton istället för att gråna
Huset och den positiva responsen har gett beställarna mersmak. De uppför nu ett arkitektritat växthus på tomten och ett kompletterande ateljéhus är på ritbordet.
Kommentarer
5