Månadens arkitektritade, Arkitektur
Trädhus i metall där de lever och arbetar nära naturen
Varför vara så konventionell när man ritar hus, varför inte helt omgiven av träd och fåglar? Det argentinska arkitektkontoret Paschetta + Cavallero Arq har låtit bygga sig ett trädhus där de arbetar och lever nära naturen.
I utkanten av Santa Fe i den argentinska provinsen med samma namn och nära floden Paraná, ligger Casita del árbol. Och uppe bland trädkronorna är det inte ett trä- utan ett trädhus, fast mestadels utfört i metall.
–Det ska kännas som att man går en bra bit ovanför marken mellan Timbóträden, säger arkitekt Leticia Paschetta. Och varför vara så konventionell när man ritar hus och kontor, varför inte helt omgiven av träd och fåglar?
Leticia har tillsammans med sin kompanjon José Marcos Cavallero och deras tre döttrar kontor, ateljé och hem i trädhuset.
– Vår inspiration är inte minst femtiotalets Case Study-hus i Los Angeles, men inte bara för hur de var placerade med fantastisk utsikt, utan framförallt för plan- och konstruktionslösningarna.
Trappan är allt annat än modernistisk perfektion, snarare lekfullt konstnärlig med ett skuggspel som förändras med dagens gång.
– Vi vill interagera och leka med naturen, inte bara titta på en vacker utsikt, understryker Leticia Paschetta. Du behöver inte ta trappan, du kan likväl klättra upp och ned med hjälp av grenar på det gamla eukalyptusträdet.
Byggreglerna är långt ifrån lika stränga i Argentina som i Sverige. Inte desto mindre är goda energivärden något arkitektkontoret vinnlägger sig om.
– Vi har tjocka skikt Rockwool som isolering, vi har tvåglasfönster och vi har olika passiva lösningar med tvärdrag för ventilation, solavskärmning och så förstås träden omkring som ger skugga när det är hett.
Leticia och José utforskar design, lekplatsarkitektur och konst i sitt specialprojekt paisajes ludicos som resulterat i flera byggda projekt där slentrianmässiga inredningskoncept ifrågasätts och helt nya lösningar skapas.
– Vi började med att se på hur man bygger kontor, varför är de så tråkiga? Vi försöker bli mer och mer lekfulla i vår arkitekturpraktik, och genom att placera in det här huset bland alla träd så blev vårt projekt också en omtolkning av traditionella industribyggnader.
Gipsskivor bygger väggar och akustikpaneler bygger tak i det stora väl upplysta vardagsrummet.
– Vår ambition är en intim kontakt med naturen. Du ska känna dig varm och skyddad under vintern, och till våren kan du öppna upp och känna en lätt bris samtidigt som du hör fåglarna sjunga!
Å ena sidan Los Angeles naturnära Case Study med öppna planlösningar, å den andra Pampas’ industribyggnader med skjul, sågverk, magasin och fabriker.
– Enkla metallkonstruktioner med sadeltak som är billiga att uppföra, enkla att underhålla och gjord för lokal produktion. Där finns en skönhet, en spatial rikedom och fascinerande tekniska lösningar som den akademiska arkitekturen knappast intresserar sig för.
Fasad och konstruktion är närmast rå och med ett sammansatt industriellt uttryck.
– Det är motsatsen till en iPhones glatta släta skärm som ger ett platt intetsägande uttryck. Vi vill att vår arkitektur ska avslöja hur den är sammansatt, den ska vara ett avtryck av vår tid och omgivningen, och den ska förändras med livet som växer i den.
Trädhuset, som nästan försvinner bland träden om natten, har en planyta på 6 gånger 6 meter, samma storlek som de bärande balkarna.
Den bärande konstruktionen ger maximal stabilitet, samtidigt som den är kostnadseffektiv och materialbesparande.
– De V-formade stålbenen är också inspirerade av Timbóträdens stammar, medan trappa och räcken återspeglar vår sårbarhet inför naturen.
Interiören tar in ljus från alla håll, här finns också ett litet loft med högt i tak. Tyvärr vill inte Leticia ställa upp med några bilder från köket.
– Det är ju vår vardag, ett fullständigt kaos, du kan bara tänka dig...
Trädhuset ser ut att ha inspirerats av Italo Calvinos Klätterbaronen, om en pojke som bland annat inte klarar sin systers matlagning och väljer att spendera sitt liv i en skogs alla träd. Boytan är 61 kvadratmeter.
Kommentarer
23