Teknik, Vitvaror

Välj rätt ugn

Är det dags att köpa ny ugn? Vi har undersökt marknaden för ugnar och berättar här vilka typer av ugnar som finns och vilka funktioner en ugn kan ha, för att hjälpa dig välja rätt i ugndjungeln.

Idag finns det i huvudsak tre typer av ugnar, som i sin tur kan ha olika inbyggda funktioner. Här går vi igenom marknadsutbudet för ugnar, hur de fungerar och presterar.

Tre typer av ugn

Det finns idag tre varianter av ugnar som dominerar marknaden. Det är:

  • den traditionella ugnen med över- och undervärme,
  • varmluftsugnen samt
  • ångugnen - som vanligen då finns i kombinationsmodell med varmluft.

Ugnarna sorteras prismässigt i ovan nämnda ordning, dvs traditionell ugn är billigast medan en ångugn med 100 procent ånga är dyrast.

Smeg varmluftsugn

Smeg varmluftsugn SFP805AO i färgen creme och mässing har pyrolys och kostar just nu 17 397 kr hos Tretti .

En vanlig traditionell ugn värmer maten med hjälp av värme och inget mer. Den vanliga ugnen har över- och undervärme. Det finns inget som rör runt luften i ugnen, eller på något sätt gör den fuktigare.

Varmluftsugn är det många som väljer vid nyköp idag. Tekniken bygger på att en fläkt får den varma luften att cirkulera runt i ugnen, vilket gör att maten tillagas på ett jämnare och mer effektivt sätt. Tillagningen går snabbare än med en traditionell ugn och du kan laga rätter på flera nivåer samtidigt utan att de tar smak av varandra - exempelvis en paj däruppe och en fiskrätt därnere.

– För 10-15 år sedan var problemet att cirkulationen inte blev bra, du fick inte en jämn fördelning. Men idag finns inte det problemet kvar i samma utsträckning, säger Joseph Danielsson, kategoriansvarig hos Elon.

Han förklarar att varmluftstekniken funnits med så länge att tillverkarna har hunnit förbättra den i flera varianter. Till exempel så har Bosch och Siemens nya ugnar har 4D-varmluft. Det innebär att fläkten cirkulerar luften växelvis åt båda hållen, vilket ger en ännu jämnare fördelning.

Ugnen med ångfunktion är vanligen en kombinationsugn bestående av varmluft och ångfunktion.

Kombiugn Gaggenau

Exklusiv kombiugn från Gaggenau.

I ångugnen finns det vanligen ett vattenkärl som du vid behov fyller på manuellt med kranvatten. Det är därifrån ugnen sedan skapar sin ånga. Men du kan även använda bara varmluftsfunktionen vid behov.

Att ånga maten sägs vara bättre ur näringssynpunkt och det ska dessutom ge ett saftigare resultat med en sprödare yta. Huruvida det stämmer är upp till smaklökarna att avgöra. Men Joseph håller med om att du ofta får ett bättre resultat.

- Lagar du en rätt som du tidigare lagat många gånger i varmluftsugn i ångugn, kommer du att få en helt ny upplevelse av den, säger han.

Du kan även använda ångfunktionen för att rengöra ugnen, men det finns också ångugnar med pyrolysfunktion (mer om det nedan).

Det finns ett par ångugnar på marknaden som enbart har ångfunktion, men dessa klarar då inte all matlagning som du brukar göra i hemmet och du måste då komplettera med en varmluftsugn. Ångugnar är också generellt sett något dyrare än de andra två varianterna - hur mycket dyrare beror på vilken typ du köper.

- Ångugnar finns i flera varianter. Dels har du så kallade added steams, som innebär att det är mellan 25-75 procent ånga. Då kan du laga de flesta rätterna, men ska du exempelvis ångkoka grönsaker behöver du köpa till en behållare så att du får 100 procent ånga. Sedan finns det ugnar med 100 procent ånga från start. Med dessa kan du tillaga alla ångrätter.

Pyrolys – självrengörande ugn

En av de funktioner som det trycks mycket på i marknadsföring av ugnar är pyrolys. Pyrolys är en rengöringsfunktion. Ugnen värmer upp sig själv till en hög temperatur (cirka 500 grader) så att rester och annat på insidan bränns bort. Sedan ska det bara vara att torka bort askan med en trasa. Rengöringsprogrammet tar mellan 1-3 timmar.

Det finns även andra rengöringstekniker såsom ångrengöring eller olika ytskikt som ska underlätta rengöringen. Ugnar med katalytisk emalj ska exempelvis borga för att resterna bränns bort när de kommer i kontakt med emaljen. Andra emaljtyper är olika former av clean emalj och non stick. Där ska resterna istället ha svårt att fastna vilket gör ugnen enklare att torka rent - dessa funktioner heter dock lite olika hos olika tillverkare.

Andra funktioner i ugnar

När du ska köpa ugn bör du också undersöka vilka och hurdana säkerhetsfunktioner den här. Har den barnlås, behöver du barnlås? Finns det överhettningsskydd? Har ugnen display, pop out-vred, microvågsfunktion, inbyggd timer eller kanske till och med en inbyggd termometer som stänger av ugnen när steken nått rätt temperatur?

Överväg vilka funktioner som är viktiga för dig, välj bort de ugnar som saknar de funktioner du inte kan leva utan och läs gärna tester och användarrecensioner innan du gör ditt slutgiltiga val.

Välja typ av ugn

När du bestämt dig för tekniken i ugnen finns det en rad ytterligare faktorer du bör ta hänsyn till.

  • Budget - hur mycket får ugnen kosta?
  • Hur stor ugnvolym du har behov av
  • Energiförbrukning
  • Hur snabbt den värms upp, och finns det ett snabbuppvärmningsläge?
  • Bullernivå - Finns dock inga krav om redovisad ljudnivå idag, be därför att få testa.
  • Säkerhet - så som hur varm den blir på utsidan, överhettningsskydd, ifall vreden kan tryckas in så att de inte går att snurra på när den inte används med mera.
  • Vilket material och vilken färg? Rostfritt, vitt, svart osv...

När du identifierat ett antal modeller som passar in, kan du sedan jämföra deras respektive funktioner och pris.

Priser på ugnar

Prisintervallet för ugnar ligger vanligen mellan cirka 3 000-13 000 kronor, men det finns både billigare och dyrare modeller. Här nedan listar vi några olika slags ugnar som är aktuella när detta skrivs.

Ikea lagan ov3

IKEA Lagan Ov3
Om: En av de billigaste ugnarna vi hittar på marknaden är Ikea:s Lagan. Det är en vanlig ugn utan vare sig varmluftsfunktion eller ånga.
Energieffektivitetsklass: A
Volym: 55 liter
Ljudnivå: 47 decibel
Funktioner: Över- och undervärme, ugnslucka med barnsäkert lås
Pris: 1 195 kronor

Electrolux_eob

Electrolux Inbyggnadsugn EOB1000AOW
Om: Traditionell men stor ugn med över- och undervärme, ej varmluft eller ånga.
Energieffektivitetsklass: A
Volym: 78 liter
Ljudnivå: 39 decibel
Funktioner: Över- och undervärme, 3-glaslucka, mekaniskt lucklås, ugnsemaljclean
Cirkapris: 4 600 kronor

Siemens inbyggnadsugn

Siemens HB578ABS0S Rostfritt Stål
Om: En inbyggnadsugn med varmluftsfunktion och flera andra moderna funktioner.
Energieffektivitetsklass: A
Volym: 71 liter
Ljudnivå: Inget värde de redovisar
Funktioner: Över- och undervärme, varmluft, nedsänkbara vred, pyrolytisk rengöring, display, barn- och funktionsspärr, luckspärr, säkerhetsavstängning, kylfläkt, snabbstart med automatisk återgång, stektermometer samt bakplåtar och långpanna som tål pyrolys.
Cirkapris: 8 690 kr hos NetOnNet

Electrolux EOB8841WOX

Electrolux EOB8841WOX
Om: En kombinationsångugn, således både varmluft och 3 olika ångfunktioner. Fick utmärkelsen Bra köp av Råd och Rön.
Energieffektivitetsklass: A
Volym: 73 liter
Ljudnivå: 50 decibel
Funktioner: Olika ångintervall, varmluft, automatiska recept, mjukstängande lucka, display, luckspärr, barn- och funktionslås samt olika program så som tallriksvärmning, uppvärmning med flera.
Cirkapris: 13 990 kr hos Gränsbygdens Köpcentrum.

Smeg kombinationsugn

Smeg: SF4120VC, finns även i svart, SF4120VCN och i vitt, SF4120VCB
Om: En kompakt kombinationsångugn i rostfritt stål med silverglas
Energieffektivitetsklass: Ingen uppgift
Volym: 41 liter
Ljudnivå: Inget de mäter
Vattenbehållare: 1,2 liter
Ångtemperatur:50-250°C
Funktioner: Belysta vred, koktidslarm, automatisk start och avstängning, 2-glaslucka, dubbel digital display
Rekommenderat pris: Pris ej längre känt.

Läs mer

Näringsrik mat med ångugn