ByggahusTV, Inredning, Gardiner

Välj och häng gardiner som ett proffs

Nu har du chansen att lära dig allt om gardiner av ett riktigt proffs. Vi följer med Lisa på Fönstret i Lund när hon hänger gardiner i ett nybyggt arkitektritat hus i lantlig stil på Österlen. Hon berättar hur du kan tänka när du väljer gardin, utifrån funktion och uttryck du vill uppnå.

På nedre plan där det är lägre takhöjd har hon valt att sätta gardiner uppe i taket. Det ger en känsla av att taket känns högre. När man har långa gardiner bör de sluta 1-2 cm från golvet.

I hallen vill man ha en somrig känsla och har därför valt ljusa lätta gardiner som ger ett litet insynsskydd mot trädgården, men mest för att få den mjuka känslan när man kommer in entrén.

sovring känsla i hallen

Lätta genomskinliga gardiner i hallen för somrig känsla. Foto: Madelene Svartberg

Lisa visar ett nytt sätt att hänga gardiner som heter Wave. Glidet har en tråd mellan sig, vilket gör att den alltid hänger vackert veckad, både som för- och fråndragen.

I badrummet håller de den lantliga stilen med mässingsstång och endast insynsskydd för att känna sig bekväm i badrummet. Tunt, skirt, lantligt.

Även i köket har de gått efter stilen vid val av gardiner. Ett lantligt kök i grått och till det en cafegardin av ett tyg med en grå rand. För att mjuka upp intrycket och som insynsskydd. 

cafegardiner i köket

Cafégardiner i köket. Foto: Madelene Svartberg

På övre plan i de två små gästrummen följer man upp tapeten i gardinerna. Man har ett tyg från Sandberg, Kaprifol, i en hissgardin där man har lagt en mörkläggning bakom så att rummet blir mörkt när man drar ner gardinen. Hissgardinen monteras i fönsternischen. Då tar gardinen ingen plats i det lilla rummet.

Hissgardinsystemet har linledare inne i systemet, vilket gör att gardinen alltid rullas upp rakt. Allt styrs med en kulkedja.

I två av rummen har de valt marint tema med randiga mörkläggande gardiner i form av  långa gardiner och hissgardiner. Randiga gardiner är jätteackert till de blommiga tapeterna. 

långa gardiner

Långa gardiner som man kan dra för. Foto: Madelene Svartberg

Tyngder längst ner i yttrersidorna av de långa gardinerna gör att de hänger snyggt.

Det du ska tänka på när du väljer gardiner är hur du vill att rummet ska se ut, vilken känsla rummet ska ha.  Avskalat? Ombonat? Lantligt?

Ska rummet kännas högre i tak? Sätt gardinstängerna i taket. Vill du ha det mer ombonat?  Montera stången en bit ner, kanske en rund stång.

När det gäller hissgardiner och rullgardiner, tänk på om du ska sätta det i fönstret eller utanpå. Om du har djupa nischer är det jättevackert att montera hissgardiner inne i nischerna.