Belysning

Trendrapport från möbelmässan 2010

Trendrapport från möbelmässan 2010

I år hade Stockholm Furniture Fair hela 39 000 besökare. En av dessa var Byggahus inredningsarkitekt Christel Månsson. Här berättar hon om sina intryck av mässan och årets trender.

Möbelmässan i Stockholm har blivit en av de bästa i Europa, mycket uppskattad av folk i branschen. Det är främst en fackmässa för arkitekter, inredare, återförsäljare och journalister, men en av dagarna är allmänheten välkommen.

Blommiga tapeter
Minimalismen ett minne blott?

Denna monter är gjord av Sir Paul Smith som var hedersgäst på mässan i år. Han gör även finstämda enkla former och färger, men detta färgsprakande collage är väl för att man ska vakna till!

Belysning av Tom Rossau
Belysning från danska Tom Rossau.

Vad gäller trender och tendenser i år är mina personliga observationer som det varit ett antal år - många trender och stilar gäller samtidigt. Det böljar fram och tillbaka precis som klädmodet.

Färgrik inredning av tyg
Färgrikt även hos Mimou.

Som ett exempel kan vi ta detta att det inte har varit så mycket trärena ytor på ett tag i möbler och inredning och precis när man vant sig vid det då tittar furu och björk fram igen, i nya former och tolkningar.

Det är mycket fokus på belysning och fina lampor i fantastiska former.

Belysning av Catarina Larsson
Belysning formgiven av Catarina Larsson.

Ny energisnål teknologi vad gäller ljus kommer starkt och av nödvändighet.

Man ser också många varianter av fjärrstyrd belysning som kan ställas in efter behag och behov. Här en ram från Alwagi med LED-belysning som färgar väggen bakom. Alla färger finns tillgängliga i ramen.

Belysning från Alwagi
Vitt ljus till middagen med Alwagi SQUARE White.

Den vackraste montern tycker jag att Moroso stod för.

Inredning från Mosoro
Christel gillade italienska Mosoros monter bäst.

Ett annat tema är multimediamöbler med högtalare inne i stolen så att man känner i hela kroppen musiken eller filmens ljud.

Multimediamöbel
Christels dotter Clara gillade multimediafåtöljen bäst.

@-space heter den här multimediafåtöljen från Green Furniture Sweden. Ett eget lagom avskärmat rum där mycket lite ljud läcker ut tack vare formen och stoppningen.