ByggahusTV, Kök, Solskydd & insynsskydd

Solskydd, insynsskydd och gardiner

ByggahusTV besöker Lisa vid Fönstret i Lund som visar oss smarta och snygga solskydd, insynsskydd och gardiner.

Lisa vid Fönstret i Lund jobbar med gardiner, solskydd och insynsskydd. I det här avsnittet av ByggahusTV visar hon oss olika smarta och dekorativa lösningar. Tänk på att innehållet gör sig bäst på filmen som du startar genom att klicka på den här ovan!

Insynsskyddande plisségardin

För fönster i badrum eller toalett med insyn, t.ex. i gathus, är den här typen av plisségardin en perfekt lösning. Du kan ställa in den på olika höjder, nerifrån och upp, i mitten eller täcka hela fönstret. Det är ett väldigt smart insynsskydd och solskydd. Den har små fästpunkter nere och uppe och är lätt att anpassa.

Plissegardin
Lisa visar hur du drar plisségardinen upp och ner.

Traditionell rullgardin med eget tyg

En traditionell rullgardin kan bli väldigt vacker med ett eget tyg. Man kan tillverka rullgardiner i de flesta tyger. Det är tygets bredd som styr, man kan inte göra den bredare än tygets bredd. Den blir en dekoration och funktion, klassisk rullgardin med ett dekorativt uttryck.

Rullgardin
Rullgardin som du kan göra av nästan vilket tyg som helst.

Gardiner från golv till tak - i två lager

Gardiner från golv till tak är alltid fint att sätta upp, förutsatt att du har ett rakt tak. Bor du i en gammal lägenhet får du oftast sätta den under stuckaturen, annars blir det inte lika vackert. Men som här, där det är fyrkantigt blir det jättevackert att låta det gå ända upp i taket. Det ger rummet en större känsla. 

I TV-rum, allrum eller sovrum, dvs i utrymmen där du känner att du vill kunna mörklägga, kan du sätta två skenor i taket. Den innersta håller ett tyg med mörkläggande funktion, den yttersta håller ett tyg med dekorativ funktion.

Mörkläggande gardin
Underst en mörkläggande gardin.

Att täcka hela väggen ger en skön känsla. Vintertid, när det är mörkt ute, hjälper det till att ta bort de svarta hål som fönster gärna ger om du inte har så belyst utomhus. Sätt gärna en lampa i fönstret så har du en härlig ljusspridning. 

Hela väggen täckt av gardin
Dra för yttersta gardinen på kvällen och täck hela väggen.

Den här yttersta, vita gardinen har jag valt att sy med en teknik som heter ”Wave”. Det innebär att du har en tråd mellan varje glid som gör att du får en perfekt veckning av gardinen, du kan inte dra ut vecken på din gardin. Den är alltid perfekt, vare sig du har den ut- eller ihopdragen.

Wave
Yttersta gardinen sydd med the wave.

Den innersta har jag valt att sy med små glid som sitter uppe i gardinen, vilket gör att det blir lite mindre tygåtgång och du får den slät. Det blir en fin veckning när du drar ihop den, men mindre tygåtgång.

Fjärrstyrt solskydd

Lisa visar sedan ett bra solskydd som du kan styra även när du inte är hemma. Du sköter den via en app, Power View, i telefonen.

Fjärrstyrning
Gardinen kan fjärrstyras. 

Dölj röran med ett insynsskydd

Ett tips om du vill kunna dölja ditt röriga skrivbord, hemma eller på kontoret, är ett system med skena uppe i taket och du kan hissa dina paneler, de här är i ull, så mycket upp och ner som du behöver. Ullen tar ljudet, vilket är en bonus, men framför allt döljer du den röriga ytan.

Ullpanel

Ännu ett tips för kontoret, om du vill dölja hyllor med pärmar, är de här skjutbara panelerna. Du kan få dem i en styv väv, som här, eller i en vacker textil om du hellre vill det. Men framför allt, du döljer det du har i hyllorna, som ändå måste få finnas. Den är enkel att manövrera, du tar en panel i taget, så har du en fin vägg.

Panelgardin

Dekorera och ljuddämpa med vackra tyger

Att sätta ett vackert tyg på väggen är perfekt som dekoration, men fungerar även som ljuddämpning. Du kan hänga det i en skena från taket, och ha det från tak till golv, du kan klä en platta med tyget för ljuddämpning.

Tygvägg

Lisa visar hur du också kan sätta en bordsfilt bakom, så dämpar det ljudet på ett väldigt enkelt sätt, visar Lisa.

– Den här har vi gjort i sammet, vilket har en jättefin lyster, men också en egen absorption då den har ett luddigt material, så bara den ger en ljuddämpning i sig, avslutar Lisa.