ByggahusTV

Ljuddämpa rum med eko

Inredningsarkitekt Christel Månsson visar i det här klippet hur du kan ljuddämpa ett rum där det ekar.

Christel befinner sig i ett rum där det finns stengolv, stenväggar, stora fönsterytor och minimalistisk inredning.  I klippet ska Christel nu visa hur hon dämpar ljudet i det här kontoret och gör det trivsammare att arbeta i.

Christel monterar ljudabsorbenter

Christel monterar ljudabsorbenter som dämpar ljudet.

Det finns flera bra sätt att dämpa ljud och ta bort eko. Redan under byggfasen finns konkreta åtgärder som du kan vidta:

  • lägga ett stegdämpande material under golvets ytskikt
  • belägga väggarna och/eller underlaget med akustikputs

I inredningsfasen finns det många saker att göra för att förbättra ljudmiljön.

Textilier mjukar upp hårda ljud. Använd gardiner, mattor och stoppade möbler. När det gäller gardiner, tänk mycket tyg. Det är bra med veck. Panelgardiner ger inte mycket ljuddämpning.

Textilier dämpar ljudet

Här ser du vita ljudabsorbenter på väggen. Växter tar också upp ljudet.

Ju mer luft det är i tyget eller mattan, desto bättre ljuddämpning. Leta efter fluffiga material.

Det finns också särskilda ljudabsorbenter som suger upp ljudet. Ljudabsorbenterna placerar du så nära ljudkällan som möjligt., t ex där man sitter och talar i telefon.  Det är också bra att sätta några på andra ställen för att fånga upp ljudvågor som studsar i rummet.

Montera skum bakom tavlan

Montera skum bakom tavelduken.

Ett annat sätt som är både fint och effektivt för att dämpa ljud,  är att använda tavelramar där du spänner upp ett tyg eller en printad bild – så länge materialet är genomsläppligt, att du kan blåsa genom det. Sedan sätter du ett skummaterial bakom ramen, som Christel visar på filmen.