Just nu: Inbrotten minskar

Inbrotten minskar i år igen.

Enligt senaste siffrorna från Brottsförebyggande Rådet (BRÅ) minskar antalet inbrott. Huruvida det är en följd av pandemin eller om det är en fortsättning på den trend vi såg redan 2019 är oklart.

Jämför man april i år med april förra året har inbrotten minskat med 22 procent. Minskningen mellan 2018 och 2019 var 3 procent. 

– Det är betryggande att inbrotten fortsätter att minska, men det innebär inte att faran är över. Risken för inbrott finns alltid där, oavsett om man går till stranden i två timmar eller åker till Mallorca i två veckor. Det finns även ”tillfällighetstjuvar”, personer som passar på att stjäla om de får chansen. Det är nu ett gyllene tillfälle att organisera Grannsamverkan när grannarna är mer på hemmaplan, säger Håkan Franzén, Hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Försäkringsbolaget har undersökt på vad det är som tjuvarna ofta tar med sig från husen. Statistiken visar att det numera är småsaker som dominerar, sådant som elektronik, kontanter och smycken. Ett föremål som seglat upp högt på intresselistan hos tjuvarna är pass. Dels är de enkla att få med sig, dels är handeln med personuppgifter och falsk identitet mycket lukrativ.

– Det är svårt att gömma värdefull egendom i en bostad då tjuvarna är bra på att hitta platser vi tror är säkra, till exempel i frysen, längst in i kastrullskåpet eller bakom soffan. Så om man inte tar med sig egendom bör man göra sitt bästa för att överlista tjuven, säger Håkan Franzén.