Byggahus.se

Vem ska stå för kalaset?

Besvarad 1 jun 2020 av Claes Blåe

 1. Hej.
  Vet ej om detta blir rätt men antar att detta är det du som kan svara på ( om inte sänd till rätt person är du så snäll). Det gäller nämligen en renovering av ett badrum/wc. Det förhåller sig kortfattat att .

  Vi la ett nytt golv spånskivegolv 22mm(som vi fått direktiv av golv läggaren /golv firman) att så ska det va. sedan blev golvet primet, elektrikern kom la ny el golvvärme och armering, testade kabel före läggning samt efter läggning.
  VI satte upp gips skivor 12,5 mm och plyfa 15mm på väggen allt enligt anvisning och regler .
  Efter ett par dagar kom de (golv firman) och stöpte golvet med flytspackel i 2 omgångar. (de spikade fast gallret i golvet först, sedan stöpte de) och spacklade gipsväggarna. Nästa dag kom de spacklade klart väggarna.
  Efter helgen kom de la in våtrumsmatta. och slipade vägg. Dagen efter kom de satte upp våtrumsmatta vägg.
  Allt ser jättebra och fint ut.
  Ett par dagar senare kommer elektrikern och ska koppla in värmekabeln i termostat, han gör då ett nytt test som han ska göra, upptäcker då att värmekabeln inte ger signal. Har öppnat väggen (på utsidan av wc/bad så vi kan se värmekabeln) inget är skruvat i denna kabeln.

  Vid spikning av armering/stöpning har ju de gått på gallret/värmekabeln. De har ju även skrapat ut flytspackel.

  Men nu undrar jag vems fel är det om det är så att kabeln har fått ett brott och allt måste göras om? Rivning av matta/väggmatta, pigga golv, golvbrunn, nytt spånskivegolv, gipsvägg, ny golvvärme, alla timmar etc etc.

  Allt funkade när elektrikern var klar och lagt in elvärme, såg det själv.
  Ingen har varit inne i rummet efter han tills de (golvläggarna) kom (vilket var dagen efter

  Tack på förhand Andreas.
   
 2. Svar

 3. Hej Andreas,

  Det verkar vara flera hantverkare inblandade i saken. Efter det att elektrikern lagt ledningen för golvvärmen testade han tydligen att ledningen fungerade. Därefter har något hänt, troligen under golvfirmans arbete. Det framgår inte av din fråga om någon entreprenör har totalansvaret avseende badrumsrenoveringen. Om man anlitar flera oberoende entreprenörer kan det vara svårt att placera ansvaret. Du bör därför låta en oberoende kunnig besiktningsman granska golvet och spåra felet samt dess orsaker. Det kan tänkas att besiktningen kräver att delar av golvet bryts upp.

  Konsumenttjänstlagen (KTjL) är tillämplig avseende utförda arbeten.

  Skulle golvfirman ha orsakat felet är tjänsten inte fackmässig utan felaktig, (KTjL) 9 §. Du kan då enligt (KTjL) 16 §, hålla inne betalningen, kräva avhjälpande samt skadestånd avseende nödvändiga och skäliga åtgärdanden. Alternativt så svarar golvfirman enligt ( KTjL) 31 § och/eller 32 § eftersom den orsakat felet, även i fall av ett missöde. Ersättningen skall i så fall omfatta utrivning, nyinstallationer och övriga kostnader som felet orsakat. Möjligheten för golvfirman att avhjälpa felet är en tveksam lösning, såvida golvfirman inte tar på sig kostnaden för även de övriga nödvändiga och skäliga åtgärdanden som nämnts.

  Ditt hemförsäkringsbolag kan bevilja rättsskydd i tvisten om golvfirman vägrar att betala, och det täcker normalt besiktnings- och advokatkostnader minus 20% i självrisk.

  Med vänlig hälsning

  Claes Blåe
   
  Claes Blåe

  Claes Blåe

  Advokat

 4. Kommentarer

 5. M
  Mats_Andersson ·
  Den korrekta arbetsgången är att mäta kabeln när man tar den ur förpackningen, sen mäter man igen när man lagt ut den, och en sista gång INNAN ytskiktet sätts på plats, annars blir ju den sista mätningen ganska värdelös, så detta ramlar kanske tillbaka på elektrikern som inte mätt vid rätt tillfällen, alternativt golvspacklarna som inte gett elektrikern möjlighet att mäta innan man gick vidare med ytskikten.
   
 6. D
  Daniel 109 ·
  Nja, sista mätningen ska ju naturligtvis göras när det är klart och den ska kopplas in. Men det skulle ju med facit i hand varit bra med mätning mellan varje moment som eventuellt kan orsaka skada.
   
 7. B
  Byggdjuret ·
  Elektrikern mätte kabeln innan golvkillarna kom. Då fungerade det. Varför skulle det kunna bli elektrikerns fel? Han lämnade en installation som fungerade. Om man tänker lite logiskt. Om man lämnar in en bil på tvätt om bilden du får tillbaka är ännu skitigare. Då måste det ens eget fel eftersom man inte kontrollerade mellan varje omgång?
  De som har hållit på med golvet sedan elektrikern var på plats kan vara en del av skulden. Om TS var där och skruvade eller golvkillarna. Dock är elektrikern oskyldig.
   
 8. tveksamt
  tveksamt ·
  Tycker att TS haltar lite i sin beskrivning av det hela.
  Som jag läser det:
  1. TS lägger golv
  2. Elektrikern fixar golvvärmen
  3. TS sätter gipsskiva och plyfa
  4. Golvläggarna gör golv

  I början på inlägget kom golvläggarna ett par dagar efter elektrikern, i slutet på inlägget kom de dagen efter och ingen hade varit in i rummet alls.

  Något otydligt alltså, men, om allt funkar efter elektrikern varit där, ingen annan varit in efter det och det sedan inte funkar efter golvläggarna varit där känns det ju rätt givet var felet ligger...
   
 9. R
  roli ·
  Ni själva har ju också gått på kabeln när ni monterade plywood och gips. Den kan ju ha gått sönder då med. Den enda som verkar vara oskyldig för felet verkar ju vara elektrikern i detta fallet.

  Edit: Blev två på att fler har varit inne i rummet efter kontrollen. Får bli snabbare på att skriva.....
   
 10. H
  hempularen ·
  Jag skulle nog börja med att testa tillverkarens garanti. Det finns väldigt generösa garantivillkor på (de flesta) värmekablar. Under förutsättning att den monterats och testats enligt instruktionerna, så ersätter tillverkaren både kabeln och arbete/material för att komma åt och reparera kabeln. I det här fallet är dte kanske ett gränsfall om garantin kan gälla, men anmäl till tillverkaren, låt dem avgöra.

  Sedan finns det firmor som speciliserat sig på reparation (de anlitas av tillverkarna för garantireparationer). De har utrustning som kör in en "åskpuls" i kabeln, det blir då en liyten explosion vid felstället. De har instrument med mikrofoner som detekterar var smällen kom ifrån på någon cm när. De kan sedan göra en lokal reparation där. Givetvis får golvmattan läggas om, kanske även väggmattan.
   
 11. S
  stefan57 ·
  Tror inte du får någon att erkänna av snickare eller golvläggare, men man brukar alltid mäta efter flytspackling, så det gäller att ha bra kommunikation mellan hantverkarna Hälsningar Stefan
   
 12. Andreas_kalmar
  Andreas_kalmar ·
  Vet när vi har utfört såna jobb så har vår elektriker monterat en "övervakning" med en summer och nån diod skulle larma om vi skadade slingan under spacklingen. När vi inte har haft vår "egna" elektriker här vi mätt slingan själva efter spackling och jämfört med hans protokoll innan vi gått vidare
   
 13. M
  mattoys ·
  Man behöver väl inte vara elektriker för att mäta värmeslingan.
  Bara koppla in en multimeter och mät resistansen.
  Mest troliga är att man får öppen slinga(mät instrumentet visar inget värde) vid fel.

  Har elektrikern mätt när han la den så kan man få en referens resistans att jämföra emot, då klara man även av fler fel.
   
 14. S
  stefan57 ·
  Räcker tyvärr inte att bara mäta resistansen, du måste ochså isolationsmäta Hälsningar Stefan
   

De senast besvarade frågorna

 1. Dolt fel? Vem ansvarar? Anticimex överlåtelsebesiktning

  Reklamation – dolt fel i fastighet. Det påbörjades dränering av fastighet Arbetet utfördes av en certifierad firma. Den som utförde arbetet uppmärksammar när han gräver upp runt fasaden på...
 2. Vattenskada bostadsrätt

  Hej! Jag bor i en bostadsrätt i Malmö. Den 16/3 2020 upptäckte jag en vattenskada i mitt kök på taket, anmälde felet och problemet hittades och löstes. Vattenläckan kommer från avloppsröret från...
 3. Bestrida faktura

  Haft en snickare som jag avvecklat då han muntligen sagt att han är allergisk mot katt, krävt att få använda toa ock kök under jobb med utbyggnation. Har skaffat katt och därefter sa han att han...

Visa alla frågor

Fråga experten

 • Claes Blåe
  Advokat Claes Blåe vid Advokatbolaget Claes Blåe svarar på frågor om fastighetsrätt, bostadsrätts-juridik, avtal, dolda fel, mm.

Läs mer