Byggahus.se

Teknisk besiktning, vad menas?

Besvarad 23 aug 2021 av Claes Blåe

 1. Vad innebär detta? Vad menas med teknisk besiktning? Se nedan citat från köpekontrakt.
  Tacksam för svar.

  ”Köparen äger rätt att låta utföra en teknisk besiktning av fastigheten. Om köparen efter utförandet av den tekniska besiktningen ej vill fullfölja köpet äger köparen rätt att begära köpets återgång. Begäran om återgång skall framställas skriftligen till säljaren xxxx-xx-xx, varvid erlagd handpenning skall återbäras till köparen utan skadeståndsanspråk från någondera parten. Handläggare mäklare skall tillsändas kopia av brevet med begäran av återgång.”
   
 2. Svar

 3. Det enkla svaret är att det som avses är en vanlig överlåtelsebesiktning, vilket normalt innebär en okulär besiktning av en certifierad besiktningsman; till exempel certifierad genom SBR; Svenska Byggingenjörers Riksförbund. Det är en form av återgångsklausul, liksom en klausul som innebär att köpet går åter om inte köparen får banklån. I stället för att invänta resultatet av den besiktningen skriver parterna under köpekontraktet och köparna erlägger handpenning.

  I ditt fall rör det sig tydligen om en öppen besiktningsklausul, som innebär att du som köpare kan kräva återgång av köpet på grund av i stort sett vilket fel som helst. Det finns även slutna besiktningsklausuler, där köparen får frånträda köpet endast om upptäckta fel överskrider en viss inskriven summa; till exempel 100 000 kr. Om köparen följer klausulen och vill hoppa av köpet, skall i regel hela handpenningen återbetalas.

  Man skall hålla isär överlåtelsebesiktning och skadebesiktning, då det finns tecken på skada eller en konstaterad skada, och besiktningen kommer då i det senare fallet bara att omfatta den skadan.

  Det är viktigt att komma ihåg att ganska ofta hinner besiktningsmannen inte skriva protokollet klart inom tidsfristen, utan köparen får då lita på besiktningsmannens muntliga uppgifter om eventuella fel. Det är också synnerligen viktigt att en begäran om återgång av köpet bevisligen sker skriftligen direkt till säljaren inom fristen, med datum och allt, och inte bara till fastighetsmäklaren, som ju inte är part i köpekontraktet. Annars är klausulen utan verkan.

  Med vänlig hälsning

  Claes Blåe
   
  Claes Blåe

  Claes Blåe

  Advokat

De senast besvarade frågorna

 1. Lurendrejare på instagram

  Hej! Min dotter köpte en liten enrumslägenhet med renoveringsbehov i Farsta. Hon tog in en firma som gjort jobb för ”kända” instagrammare/ YouTubers då hon ville få ett top notch resultat. Och då...
 2. Dolt fel i avloppet

  Hej! Vi sålde vårt hus för 5 år sedan och nu ringde mäklaren att köparna fått en vattenläcka i ena badrummet. Tydligen ska förra ägarna renoverat det badrummet för 30 år sedan och då inte gjort en...
 3. Konsultansvarsförsäkring

  Hej, jag ska anlita en arkitekt för att rita ett hus. Läser mig till att arkitekten bör ha en konsultansvarsförsäkring och jag undrar varför. Jag skrev nyss samma fråga till arkitekten Calle...

Visa alla frågor

Fråga experten

 • Claes Blåe
  Advokat Claes Blåe vid Advokatbolaget Claes Blåe svarar på frågor om fastighetsrätt, bostadsrätts-juridik, avtal, dolda fel, mm.

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.