Byggahus.se

Ska leta fram dom....

Besvarad 11 maj 2020 av Claes Blåe

 1. Hej
  Vi har köpt en villa där säljaren påstår sig har dokument på att våtrum är fackmannamässigt utfört och ska leta fram dom.
  Vi skriver på och får nycklarna imorgon 4/5
  Om det visar sig att han inte ”lyckades hitta dessa dokument” är det bara gilla läget och se glad ut eller finns det något man kan eller bör göra?
  Jag misstänker starkt att det inte finns några papper att hitta

  // Ninos
   
 2. Svar

 3. Avgörande för om säljaren kan hållas ansvarig om badrummet skulle visa sig vara inte fackmässigt, är när säljaren uttalade att badrummet skulle vara fackmässigt.
  Det är datumet för köpekontraktets underskrivande som räknas. Sade säljaren detta före underskrivandet rör det sig om en utfästelse (garanti) om att badrummet skulle vara fackmässigt utfört, kan badrummet alltså vara felaktigt, och du kan kräva ennedsättning av köpeskillingen eller skadestånd med ett belopp motsvarande nödvändiga och skäliga reparationer för att få ett fackmässigt utfört badrum. Det krävs då att ni kan bevisa att säljaren verkligen uttalade detta före underskrivandet av köpekontraktet.

  Det verkar framgå av din fråga att du den 4 maj 2020 skall slutbetala fastigheten, få ett köpebrev (kvitto på köpeskillingen) och tillträda fastigheten. I så fall är själva köpekontraktet underskrivet tidigare och skulle säljaren ha utfäst fackmässighet efterunderskrivandet av köpekontraktet, kan du inte med framgång hävda utfästelse, eftersom själva köpet av fastigheten ägde rum redan det datum då köpekontraktet skrevs under.

  I så fall bör du undersöka möjligheterna att hävda dolt fel; i det fall felen inte varupptäckbara eller förväntade vid köpet. (Tidpunkten för köpekontraktets undertecknande). Åldern på badrummet framgår inte i din fråga, men man skall veta att ett normalt badrum med tätskikt har en ekonomisk livslängd omkring 20 år. Det innebär att i det fall badrummet vid köpet hade en ålder kring tio år, ersättningen kan komma att sättas ned med 50%, med tanke på åldersavdraget.

  Med vänlig hälsning

  Claes Blåe
   
  Claes Blåe

  Claes Blåe

  Advokat

De senast besvarade frågorna

 1. Dolda Fel eller kanske bedrägerier

  Vi är Tyska som vill bo i Sverige i framtiden. Den 13.9. året 2019 tecknade vi köpekontraktet för en fastighet i Furudal och var tvungna att uppleva att mäklarkontoret och säljaren beskrev fakta i...
 2. Vem ska stå för kalaset?

  Hej. Vet ej om detta blir rätt men antar att detta är det du som kan svara på ( om inte sänd till rätt person är du så snäll). Det gäller nämligen en renovering av ett badrum/wc. Det förhåller sig...
 3. Husbeskrivning i köpeavtalet stämmer inte med verkligheten

  Hej, Vi tillträde vårt hus en vecka sedan och det saknas fiber i huset, som enligt beskrivningen i avtalet skulle finnas i huset. Har jag rätt att kräva att dem står för indragningen av fibernätet...

Visa alla frågor

Fråga experten

 • Claes Blåe
  Advokat Claes Blåe vid Advokatbolaget Claes Blåe svarar på frågor om fastighetsrätt, bostadsrätts-juridik, avtal, dolda fel, mm.

Läs mer