Byggahus.se

Saknar kvalitetsdokument på badrummet

Besvarad 6 aug 2019 av Claes Blåe

 1. Hej

  Ska köpa en bostadsrätt, vid visningen berätta mäklaren att badrummet är renoverat för 2 år sen.
  Med detta i åtanke går jag med på att köpa lägenheten för 1.175.000:-
  När vi ska skriva under som första dokumentet efterfrågar jag kvalitetsdokument på badrummet, säljare säger då att han har dom hemma någonstans. Både jag och mäklaren talar om för honom att han måste leta fram dom.
  1 månad senare sitter vi åter igen på mäklarens kontor för att genomföra köpet, jag efterfrågar då dokumenten igen eftersom jag inte vill skriva under överlåtelsen utan att ha dessa papper. Säljaren har då inte "orkat leta igenom alla kartonger" och har därför inte med sig dokumentet, men han tror att han har det hemma.
  Pga detta blev det ingen överlåtelse den dagen utan vi har flyttat fram det till kommande måndag.
  Jag är ganska övertygad om att dessa intyg inte finns, och då är badrummet värdelöst då jag måste göra om det för att kunna ha en försäkring som täcker. Jag kommer kräva 100.000:- i avdrag för detta.
  Hur kan jag driva detta? Är det något som ska justeras redan vid köpet eller är detta en process som måste tas efter? Vad kan jag kräva? Finns det några avtal man kan upprätta i dessa ärenden?
   
 2. Svar

 3. Till en början bör säljaren kunna tala om vilken firma som utfört badrumsrenoveringen. Våtrumsföretag skall bevara en kopia av utfärdade våtrumsdokument.

  Är inte det möjligt kan säljare och köpare, genom handläggande fastighetsmäklares försorg, avtala om att 100 000 kr av köpeskillingen deponeras på särskilt konto till dess förhållandena utretts. Nästa steg blir då att låta besiktiga badrummet genom en våtrumsexpert. Vid godkänd besiktning borde tecknande av försäkring vara möjlig. Vid allvarligare fel bör köparen inhämta anbud över nödvändiga och skäliga åtgärdanden, och åtgärdandekostnaden tas sedan ur det innehållna beloppet.

  Skulle ingen av dessa lösningar var möjlig efter köpet, får säljaren åtminstone anses ha utfäst (garanterat) att badrummet var korrekt renoverat, och då får tingsrätt pröva frågan om nödvändiga och skäliga åtgärdandekostnader. I bostadsrättsförsäkringen finns normalt ett rättsskyddsmoment som täcker besiktnings- och advokatkostnader i så fall.


  Med vänlig hälsning

  Advokat Claes Blåe
   
  Claes Blåe

  Claes Blåe

  Advokat

 4. Kommentarer

 5. J
  Johan Lindell ·
  Sök på Swanberg el på Youtube.
  Där finns det lite om ett badrum som inte alla papper finns på...
   
 6. H
  Huddingebo ·
  Fråga:
  Får försäkringsbolag vägra ersättning om kvalitetsdokument saknas?
  Vad jag har hört (vad det gäller VVS och EL) så får försäkringsbolag inte vägra ersättning, de kan dock kräva kraftigt höjd självrisk om felaktigheter i utförandet anses ha varit vållande till en olycka.

  Enligt min Mammas försäkringsbolag så försäkrar de till och med badrum som man har gjort 100% själv så länge man har dokumenterad med bilder och text att man har följt tillverkarnas föreskrifter. (tex tätskikt osv).
  Men olika bolag kan säkert ha olika regler.
   
 7. D
  Daniel 109 ·
  Du behöver varken bilder eller dokument. Men det kan ju bli rejäla nedsättningar av ersättningen om det visar sig vara något fel i utförandet vid en eventuell skada.
   
 8. TomasJor
  TomasJor ·
  Som flera sagt, du behöver inte dessa dokument för att försäkra.
  Jag råkade ut för en skicklig men tjurig VVSare som helt sonika struntade i att skicka pappren då vi kom ihop oss om en ren skitsak.
  Jag försökte att få ut cert via organisationen (tror det var GVK) men det var bombstopp.
  Försäkringsbolaget godtar fakturan som bevis för att certifierat företag gjort jobbet och att det därmed skall vara korrekt utfört.
  Du kommer även kunna försäkra om du inte har fakturor el bilder men du hamnar i bättre dager vid en ev skada även om det nu inte ska påverka reglering.
   
  Redigerat 6 aug 23:57
 9. H
  Huddingebo ·
  Daniel 109
  Det var försäkringsblaget som krävde bilder och dokumentation om kvalitetdokument saknas. Och om man gör det själv.
  Då gällde samma premier och villkor som om ett företag gjort jobbet.
  Vet att mitt bolag har samma regler men också att många bolag har olika regler.
   
 10. D
  Daniel 109 ·
  Skulle det bli andra premier om det inte finns bilder?
   
 11. H
  Huddingebo ·
  Då ville de inte försäkra badrummet då. Men det verkar vara olika för ett föräkringsbolag krävde att det gjordes av ett företag med certifikat.
  Jag har Vardia just precis nu, kom jag på... Bytte för inte så länge sedan. Och om de inte godkänner att jag gör badrummet själv nästa år så byter jag bara bolag.
   
  Redigerat 7 aug 13:18
 12. S
  SärelindsBygg ·
  VVS går under branschregler ”Säker Vatten” och skall finnas listade under bolag som finns med, man kan vara medlem och ej betala avgiften, man är då behörig men kan inte lämna ett intyg om säker vatteninstallation lika enkelt.
   
 13. JustDoIt
  JustDoIt ·
  Byt bolag. Har med mina två hus och två olika bolag, Trygg-Hansa och Länsförsäkringar, aldrig blivit tillfrågad om några dokument eller bilder. Inte heller när jag hade lägenhet.

  Ska det då gälla allt i huset? Tak, el, fasad etc? Bilder på bromsarna på bilen? Man måste ju kunna försäkra det man äger!

  Sedan accepterar jag till fullo att ett bolag kräver högre självrisk eller ger lägre ersättning ifall det visar sig att fusk ligger bakom en skada. Men inte i övriga fall.
   
 14. F
  Fred vom Jupiter ·
  Är inte det här med våtrumsdokument lite överdrivet och mest ett sätt för branschföreningarna att tjäna pengar?
  Om jag anlitar ett företag för renovering så ingår det liksom att de utför arbetet fackmässigt, oavsett vilka dokument som produceras. Att anse ett nyrenoverat badrum som värdelöst bara för att det saknas något dokument och därför riva hela rasket känns tokigt. Får du kvalitetsdokument och kontrollschema när elektrikern gjort något? Ska bilverkstaden utfärda dokument om branschorganisationstillhörighet, kontrollmoment, utbildningsnivå, standarder och materialspecifikationer när de bytt en bromsledning för att bilen ska kunna försäkras?
   
 15. H
  Huddingebo ·
  Fusket med spärrskikten i ett våtrum har det fuskats med i årtionden.
  De rollade skikten skulle torka och det togs antagligen en hel del genvägar.
  Garanterat fuskar en del på andra sätt även idag.

  Hur ska man komma till stånd med fusket? Har ni några förslag?

  Ja i en del länder får du inte ha bilverkstad och utföra arbeten på bilar i syfte att tjäna pengar på verksamheten utan dokumenterad utbildning.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Ersättning för fel i en entreprenad

  Hej vårat nybyggda hus har fel som inte kommer att gå att åtgärda och som därför ska kompenseras ekonomiskt. Det jag undrar är vem är det som beslutar om hur stor kompensationen ska vara?
 2. Bryta påskriven offert

  Vi har fått en offert på ett fasadjobb i vår bostadsrättsförening. Offerten skickades 25 april och skrevs på fem dagar senare av föreningens ordförande. På offerten står: "Offertens giltighetstid...
 3. Min make har ansökt om lån och bygger hus med annan kvinna bakom min rygg

  Hej Jag är rådvill och vill veta hur jag skall gå till väga. Min make bygger hus samt har sökt lån och bygger hus med annan kvinna. Vi är gifta vilken information har jag som maka rätt till?...

Visa alla frågor

Fråga experten

 • Advokat Claes Blåe vid Advokatbolaget Claes Blåe svarar på frågor om fastighetsrätt, bostadsrätts-juridik, avtal, dolda fel, mm.

Läs mer