Byggahus.se

Radon ett dolt fel?

Besvarad 17 mar 2020 av Claes Blåe

 1. Hej, köpte en villa för några år sedan. I mäklarens beskrivning framgår att radon var mätt genom långtidsmätning. 180 Bq/m3. Utan någon större oro köpte vi huset. Förra året gjorde vi en ny mätning. Nu med resultatet 320 Bq/m3. Betydligt högre värden än vad mäklaren angivit. Kan man åberopa detta som ett dolt fel eller inte?
   
 2. Svar

 3. Generellt sett är inte ett för högt radonvärde att anse som dolt fel. Man brukar som bekant ange 200 Bq/m3 som gränsvärde, som återfinns bland annat i Boverkets Byggregler (BBR.) Anledningen är att diskussionerna i media rörande radonhus varit både omfattande och allmänna över tid. I din fråga läser jag dock att fastighetsmäklarens objektsbeskrivning nämner 180 Bq/m3, vilket ju är undergränsvärdet. Fastighetsmäklare brukar inte ranta runt med radonmätare, utan den uppgiften kommer troligen från säljaren. En säljare svarar normalt för lämnade uppgifter i objektsbeskrivningen, som ofta är en del av köpekontraktet (avtalet). Fastigheten avvikerdärmed i första hand från avtalet, och man landar i Jordabalken (JB) 4 kap 19§. Man kan som köpare kräva avdrag på köpeskillingen och skadestånd. Hävningsfristen har tydligen löpt ut, eftersom den gäller under 1 år från tillträdet till fastigheten. Jag går då inte inte in på frågan om säljaren har handlat grovt vårdslöst eller mot tro och heder; där det krävs ganska mycket.

  I andra hand kan man försöka med dolt fel,eftersom säljarens skriftliga information om radonhalten väsentligen minskat köparens undersökningsplikt i den delen. En köpare skall kunna lita på säljarens uppgifter om de inte är uppenbart felaktiga. Jag hoppas att svaret hjälpt dig något på vägen....

  Med vänlig hälsning

  Claes Blåe
   
  Claes Blåe

  Claes Blåe

  Advokat

 4. Kommentarer

 5. es.suhaggyB
  es.suhaggyB ·
  Frågan är ju hur man har mätt radon vid de två olika tillfällena. Är det samma rum och har man mätt på våren? Har du kanske bytt fönster, ändrat ventilation, bytt köksfläkt eller utfört andra ändringar som kan påverka mätvärdet?
  Börja med att se om kommunen har dokumentation från tidigare mätning, i andra hand kan du fråga säljaren. Kan bli tufft att hävda dolda fel om säljaren har bevisning som stödjer lämnade uppgifter kring radon.
   
 6. H
  Huddingebo ·
  Finns flera sätt att fuska sig till ett lägre radonvärde om man vill.
  Har själv funderat på hur många som gör det inför en försäljning...
   
 7. C
  Christoffer L ·
  Man kan få radonmätningar att visa precis vilka värden man vill. Och variablerna även vid seriösa mätningar är enorma , vi har under tre år, tre tillfällen á tre månader mätt på samma sätt under lika förutsättningar och fått resultat som skiljer sig enormt. Väder, vind, temperatur.... Gör otrolig skillnad. (Marken)
   
 8. Anna_H
  Anna_H ·
  Fundera som sagt först på hur mätningen skedde denna gång. Sist vi mätte gjorde vi det i barnens sovrum nere samt i vardagsrummet uppe. Ena sovrummet och vardagsrummet var ok. Andra sovrummet fick lite för höga värden. Men, det barnet hade alltid sin dörr stängd, och det finns ingen tilluft i rummet, endast självdrag. Värdet blir alltså godkänt om dörren står öppen så att ventilationen fungerar.
   
 9. E
  Esseve ·
  Det vore väl märkligt om inte ett rum på övervåningen får godkänt radonvärde? I vår förening med sex st marklägenheter är värdena höga, och de sex en trappa upp har låga värden.
   
 10. Anna_H
  Anna_H ·
  Esseve: Nu läste du nog lite slarvigt, det var ett sovrum nere med stängd dörr som fick för högt värde. Ber om ursäkt om att jag krånglade till det för dig genom att nämna att vardagsrum uppe och sovrum med öppen dörr fick godkänt.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Dränering från grannen

  Grannen har dränerat så att vatten rinner in på min tomt. Dels genom diken, genom rör för avrinning från tak som går fram till diket och alldeles invid tomtgränsen har han grävt någon form av...
 2. Problem med avlopp

  Jag köpte ett hus 2017. Huset är från slutet av 1940 talet. Huset är totalt renoverat med start 2000 och har sedan renoverats löpande. Renoveringen av källare är gjord under tiden 2000 – 2004....
 3. Vattenskada under tvättstuga

  Hej, Vi flyttade in i en villa för ca ett halvår sen. I samband med att vi renoverar tvättstugan upptäckte hantverkarna en pågående liten läcka samt lite vattenskador. Problemen var inte så...

Visa alla frågor

Fråga experten

 • Claes Blåe
  Advokat Claes Blåe vid Advokatbolaget Claes Blåe svarar på frågor om fastighetsrätt, bostadsrätts-juridik, avtal, dolda fel, mm.

Läs mer