Byggahus.se

Konflikt med grundfirma

Besvarad 12 feb 2020 av Claes Blåe

 1. Hej!
  Jag och min man har byggt ett hus med Hjältevadshus. De bygger hus utan grund. Säljaren på Hjältevadshus rekomnderade en grund firma till oss som är bra och billig, enligt honom.
  Efter att vårt hus besiktades 2 gånger så fick vi nycklarna, då var det kontroll ansvarig med.
  Efter några dagar skulle ett tredje företag inreda vår övervåningen, då upptäckte dem att översvämning i vår bottenvåning. De kontaktade oss, byggledaren och säljaren som i sin tur kontaktade grundfirman. Sedan ringde grundkillen oss och säger att vi ska kontakta en elektriker som kan koppla avlopppumpen till el. När vi inte kände någon så bad jag honom att han fixar en som utför arbetet. Därefter kontaktade jag besiktning mannen för att han missade kolla avloppet då säger han att det är inte hans fel. Byggledare säger till oss att det är grund killen som har missat upplysa oss att det ska kopplas en avlopps pump. Hjältevadshus avtal ingår inte pumpen. Under sista 10 månader får vi fakturan om 13 timmars arbete av att koppla en pump till elen som vi bestrider. Vi tycker och har hört att det tar 1- 2 timmar att utföra detta arbete. Jag undrar vems fel och ansvar är detta och hur vi kan klaga på båda Hjältevadshus och grund firma. Vad har grundfurmas göra när vi inte betalar fakturan eftersom han hotar oss att gå vidare till kronofogden.

  Mvh!
   
 2. Svar

 3. Jag uppfattar det som om du ingått avtal som konsument med en grundfirma som är näringsidkare om viss tjänst. Att grundfirman rekommenderats av annan förändrar inte ditt avtalsförhållande med grundfirman. Konsumenttjänstlagen (KTjL) är tillämplig. Enligt KTjL 4§ skall hantverkaren inte bara utföra tjänsten fackmässigt, utan han skall med tillbörlig omsorg ta tillvara konsumentens intressen och samråda med denne i den utsträckning som det behövs och är möjligt. Det verkar vara en förutsättning för grundens funktion att det skall kopplas in en pump. Grundfirman kan knappast kräva att en konsument skall begripa det på egen hand.

  Om grundfirman går till Kronofogdemyndigheten via ett betalningsföreläggande kan ni bestrida det och hävisa till KTjL. 4§ ovan, 9§ punkten 1 som beskriver felsituationen samt 16§ som beskriver påföljder vid fel; bland annat rätt att innehålla betalningen. Man kan säga att grunfirmans arbete med pumpen är ett felåtgärdande av tidigare utförd tjänst. Grundfirman kan då välja på att lägga ner saken eller begära att ärendet lämnas till tingsrätt. Det kommer då att lottas som ett så kallat småmål, om kravet understiger ett halvt prisbabelopp; 23 650 kr. Se mitt svar på fråga av den 21 januari 2020. (Ej fungerande värmesystem). Någon betalningsanmärkning får inte en konsument förrän det finns ett beslut på betalning från Kronofogdemyndigheten (Ej bestritt eller ej svarat på betalningsföreläggandet, till exempel).

  Eftersom du tydligen ingått ett eget avtal med en grundfirma skulle det här leda för långt att bedöma Hjältevadshus eventuella ansvar.

  Med vänlig hälsning

  Claes Blåe
   
  Claes Blåe

  Claes Blåe

  Advokat

 4. Kommentarer

 5. M
  madhawks ·
  .
   

De senast besvarade frågorna

 1. Befintlig grund ej utförd enligt ritningarna på huset.

  Hej! Köpte ett hus i oktober 2019 och upptäckte ganska snart att golven vid bärande vägg hade sjunkit. Överlåtelsebesiktningen upptäckte det inte och inte heller att grundkonstruktionen inte är...
 2. Garanti glaserat taktegel

  Hejsan! 2012 la jag om mitt tak hemma på huset, Eftersom jag la det själv så tog jag lite dyrare tegelpannor (glaserade takpannor). Nu 6-7 år senare så har pannorna börjat gå sönder...
 3. Tvist mellan en byggare och mig som kund som han hävdar att jag kommer förlora i rätten.

  Hej! Undrar om det är stor risk att man som privatperson inte har en chans mot en byggfirma i rätten och det kan påverka negativt för mig? Han är enmansföretag och skulle bygga min altan bara i...

Visa alla frågor

Fråga experten

 • Claes Blåe
  Advokat Claes Blåe vid Advokatbolaget Claes Blåe svarar på frågor om fastighetsrätt, bostadsrätts-juridik, avtal, dolda fel, mm.

Läs mer