Byggahus.se

Huset har högre radonvärden än visat på mätning

Besvarad 25 mar 2024 av Claes Blåe
Hej,
Vi har köpt ett hus som på en mätning visade 250 bq/m3. Efter vi flyttade in har vi mätt i flera rum och värdet visar betydligt högre. Nära 600 bq/m3 i ett rum. Ingen fasad, fönster eller likande är bytt. Hur tänker vi nu? Är detta ett dolt fel eftersom värden är betydligt högre än vad vi blivit informerade om.
Tack på förhand!
 

Svar

Ni har tydligen vid köpet blivit upplysta om att huset visade upp en radonhalt på 250 Bq/m3. Såvitt jag vet anses 200 Bq/m3 som godtagbart riktvärde (2023).

Det uppmätta värdet verkar därmed överstiga gränsvärdet något. Högre värden anses vara en så kallad olägenhet för hälsan. Det är allmänt känt att radonvärden kan variera i en byggnad över tid. Det är därför viktigt att mätningar sker över en längre tid, och expertisen talar om ca 2 månader. I ert fall har ni tydligen vid köpet fått kännedom om ett något förhöjt radonvärde, och jag bedömer att er undersökningsplikt avseende radonet därmed utökats, och ni kan inte med framgång driva radonhalterna som ett fel mot säljarna, såvida inte säljaren utfäst (Garanterat ett visst radonvärde). Sådana garantier är ovanliga, och det rör sig i så fall inte om ett dolt fel, utan i det fallet strider nivåerna mot avtalet (Köpekontraktet), och då finns det vissa möjligheter till ersättning.

Med vänlig hälsning

Claes Blåe
 

Kommentarer

klaskarlsson ·
Frågan är om 230 bq/m3 inte var via ett s.k "snabbtest" dessutom: Dom brukar omgärdas med massa skrivningar om att mer exakta och långvariga mätningar behövs.

Nu spelar det väl iofs mindre roll, ni bör kansxke göra något åt halterna iaf oavsett om det är 230 eller 600 bq/m3, genom att sätta in tex radonsug: den kostnaden lär ju inte bli högre ?
 
ylven ·
Radonvärdena hänger nästan linjärt ihop med ventilationen. Dvs dubblar ni antalet luftombyten per dygn så halverar ni radonvärdet. Kontrollera också så att inte någon golvbrunn torkat ut.
 
I
Ironside ·
Riksgränsen för radon i Sverige är 200 bq/m3. Flera europeiska länder har ett gränsvärde på 100 och Sverige var inne på att sänka sin gräns men gjorde inte det av 2 skäl, det skulle bli betydande kostnader att få ner det till 100 bq/m3 och att skillnaden för hälsan inte ansågs så påtaglig.

Tyvärr är det vanligt att man kör med snabb test av radon inför husförsäljning, problemet är att det säger väldigt lite om det riktiga värdet. Radonhalten i en bostad fluktuera ofta en hel del, under vissa perioder kan den vara nere på 10-20 andra perioder kan den vara uppe på flera 1000. det finns dock delar av året(oktober till april) då den tenderar vara högre och det är också då mätning ska genomföras. Ju längre man mäter ju "bättre" medelvärde får man, oftast nöjer man sig dock med 2-3 månader.

Vanligen ska endast de rum man vistas mest i mätas, ex sovrum och allrum\Tvrum. Det betyder att även om vissa rum kan ha flera 1000 bq så är det inte alltid intressant att faktiskt göra något åt det. Allt handlar om hur mycket man vistas i miljöerna.

Radon blir man främst av med genom att ventilera ut det, gasen är MYCKET flyktig. Har man ett rum som har 1000 bq kan det komma ner till under 100 inom någon halvtimme bara genom att öppna ett fönster. Av den anledningen blir ventilation extra viktig i en bostad med förhöjda värden. Ofta vill man sätta in någon typ av mekanisk ventilation eller kanske till och med radonsug om det är riktigt illa. Ibland kan det dock räcka med att täta grunden.

Har ingen insikt i om radon kan räknas som dolt fel. Problematiken är som sagt att det kan fluktuera enormt och vill den som mäter få låga mätvärden så är det inte svårt att åstadkomma tyvärr.
 
rarne ·
Radonvärdet hemma hos mig varierar mellan 0 och 1600 under ett år, men årssnittet brukar bli kring 300. Således bör du ta dom där 600 med en klackspark.

när vi köpte huset angav dom 320 i papprena, men med en massa skrivelser om att en långtidsmätning behöver göras om det nu är så att man verkligen vill säkerställa värdet. Således inget dolt fel då dom påpekar att ett eventuellt fel kan föreligga här.

Sen kan man ju undra hur dom tänker sig att man ska lyckas göra en långtidsmätning mitt under en köpprocess. En sån tar ju MINST ett par månader att göra.
 
Bananskalare ·
Den springande punkten är hur man mätte? Som man mäter får man svar.
Det finns så mycket att ta hänsyn till när man jämför mätningarna. Där det enskilt viktigaste är sättet man mätte på. samt placeringen. Om man mätt på samma ställe med lakrits puck och spår film eller olika ställen där det ena är en snabbmätning? Snabbmätningar är inte godkända. Man kan räkna bort resultatet av snabbtestet. Med andra ord jag anser inte att utfästelsen är tillräckligt precis för att räknas.

Om vi nu leker med tanken att säljarens utfästelse skulle anses vara korrekt.
och säljarens mätning är en godkänd mätning. Då skulle det kunna finnas ett case. Problemet är bara det att rättsprocesser kan kosta mycket pengar.
men att åtgärda de höga värderna kan vara billigt. Radon är en gas. Det kan räcka med enkla åtgärder som lite mer luft. Tar man en snickare för att göra ett hål i väggen för att få in mer luft. Och ser över dörrarna där frånluften är så kan det räcka långt och man klarar sig under 10000;-. Du får ingen jurist för mindre än de pengarna.
Däremot är det viktigaste att inte anlita en sk radon expert. Det blir dyrt och fula lösningar.
 

De senast besvarade frågorna

Huset har högre radonvärden än visat på mätning

10 apr 2024
Hej, Vi har köpt ett hus som på en mätning visade 250 bq/m3. Efter vi flyttade in har vi mätt i flera rum och värdet visar betydligt högre. Nära 600 bq/m3 i ett rum. Ingen fasad, fönster eller...

Sover advokater gott när de försvarar förbrytare?

26 mar 2024
Hur tänker man som advokat? Är det bara pengar som gäller eller tänker man på hur människor i allmänhet uppfattar vad som är rätt eller fel. Jag förstår att man som advokat ska ”försvara ” den...

Grannens soptunna skadade vår bil, vad kan vi kräva?

28 mar 2024
Hej, Jag råkade ut för en tråkig incident för ett tag sedan. Under en av stormarna nu i januari blåste grannans soptunna in i min bil. Skadorna blev såpass omfattande att framskärmen ska bytas...

Fråga experten

Claes Blåe

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.