Byggahus.se

Garanti glaserat taktegel

Besvarad 24 feb 2020 av Claes Blåe

 1. Hejsan!
  2012 la jag om mitt tak hemma på huset,
  Eftersom jag la det själv så tog jag lite dyrare tegelpannor (glaserade takpannor).
  Nu 6-7 år senare så har pannorna börjat gå sönder (frostsprängning).
  Tillverkaren har varit och besiktat taket och medgett att takteglet håller inte måttet.
  Men nu är det så att dom pannorna som ligger på taket finns inte att få tag på längre,
  Så då blir kontentan om jag ska få några andra pannor dom erbjuder att jag måste byta ut all läkt och troligtvis all plåt på taket.
  Sen så kommer jag in i det sista vägra nya pannor för den färgen jag har idag finns inte.

  1. Är det rimligt att dom kör dit nya pannorna Om det blir så och att jag får lösa allt själv sen? Plocka ner det gamla, Läkta om, lägga nya teglet sen byta all plåt.

  Säkert en kostnad på runt 30000:- utöver pannorna jag får + arbetstid

  2. Om jag vägrar nya pannor eftersom det inte är samma (färg,storlek) och vi kommer överens om en ekonomisk kompensation istället.
  Kan ja kräva mer än för bara takteglet ( arbetskostnad osv).
  Med vänlig hälsning, madhawks
   
 2. Svar

 3. Bäste Madhawks... Du har år 2012 inköpt taktegel som konsument av näringsidkare. Konsumentköplagen (1990:932 KKöpL) är tillämplig. Vad som anses som fel i såld vara framgår i 16§ - 21§§ KKöpL, och i detta fall har tydligen säljaren även medgivit att varan är felaktig, vilket i så fall är ostridigt. Du kan enligt 22§ KKöpl kräva; avhjälpande, omleverans, prisavdrag (100%) eller nedsättning för att avhjälpa felet. Du kommer även att drabbas av extra kostnader för att lägga om taket, genom egen nedlagd tid eller annans tid, samt tillkommande läkt- och plåtarbeten, vilket kan krävas som skadestånd enligt 30§ KKöpL. De kostnaderna är ju en följd av ursprungligt fel. Du nämner ingenting om lämnade garantier.

  Eftersom takteglet inte längre finns på marknaden kan du kräva ett standardmässigt motsvarande taktegel av säljaren, eller om inte det är möjligt, kräva en skälig beräknad ersättning för taktegel av samma höga kvalitet.

  Ett taktegel har en beräknad livslängd kring åtminstone 45 år, så du får räkna med ca en femtedels avskrivning av värdet för andra pannor, eftersom du i så fall får helt nya pannor, eller värdet för helt nya pannor. Det hänger samman med att även om takpannorna hade fungerat, så hade de trots allt åldrats fram till år 2020. I ersättningsfrågor gäller grundregeln att köparen inte skall komma i ett varken bättre eller sämre ekonomiskt läge, än om skadan inte hade inträffat. En ekonomisk ersättning för allt i ett verkar vara det rimliga alternativet här.

  Där har du dina rättigheter inför kommande diskussioner med säljaren, hälsar

  Claes Blåe
   
  Claes Blåe

  Claes Blåe

  Advokat

 4. Kommentarer

 5. M
  maria01 ·
  vart köper man tegel som har 45 års livslängd har aldrig hör för
   
 6. T
  tompaah7503 ·
  @maria01 köp begagnat tegel på blocket, det brukar ha suttit uppe i 50-80 år och håller säkert 45 år till utan problem. Synd att så många slänger och krossar sådant. Även nya lertegelpannor bör hålla länge.

  Håller för övrigt med advokaten med undantag för "kräva en skälig beräknad ersättning för taktegel av samma höga kvalitet." Bevisligen höll teglet i 7 år och det är inte en kvalitet man vill lägga tid och pengar på igen.
   
 7. Peyman Zarghami
  Peyman Zarghami ·
  Hej!
  Om möjligt, vill gärna veta vilken fabrikat takpannorna hade. Jag planerar nämligen skaffa glaserade takpannor.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Dränering från grannen

  Grannen har dränerat så att vatten rinner in på min tomt. Dels genom diken, genom rör för avrinning från tak som går fram till diket och alldeles invid tomtgränsen har han grävt någon form av...
 2. Problem med avlopp

  Jag köpte ett hus 2017. Huset är från slutet av 1940 talet. Huset är totalt renoverat med start 2000 och har sedan renoverats löpande. Renoveringen av källare är gjord under tiden 2000 – 2004....
 3. Vattenskada under tvättstuga

  Hej, Vi flyttade in i en villa för ca ett halvår sen. I samband med att vi renoverar tvättstugan upptäckte hantverkarna en pågående liten läcka samt lite vattenskador. Problemen var inte så...

Visa alla frågor

Fråga experten

 • Claes Blåe
  Advokat Claes Blåe vid Advokatbolaget Claes Blåe svarar på frågor om fastighetsrätt, bostadsrätts-juridik, avtal, dolda fel, mm.

Läs mer