Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Fukt i krypgrunden dolt fel?

Besvarad 13 jun 2022 av Claes Blåe

 1. Jag köpte ett gammalt hus, byggt 1919. Huset var besiktigat, med vissa brister, bl.a skeva golv, vilket inte är ovanligt. Dock gick det inte komma åt krypgrunden.

  Jag hittade efter många om och men ingången, igenlagd med en gipsvägg som jag var tvungen att bryta upp, bakom pelletsförrådet i pannrummet. Väl under hittade jag vattenpölar, fuktskador i syllar, en syll vekar vara av.

  Obs förra ägaren har haft huset som fritidshus och har nog inte kommit in i krypgrunden heller. (Gammal gips). Hon har dessutom undanhållit viktig information, ang el och avlopp, så hon kan ju ha vetat om fuktproblemet oxå.

  Vad har jag för möjligheter att driva detta som dolt fel eller finns det något annat sätt?
   
 2. Svar

 3. Er fråga gäller fel i krypgrund.

  Saken gäller fastighetsköp och Jordabalken (JB) 4 kap är tillämpligt.

  Ni skriver att fastigheten besiktigades innan köp och att krypgrunden inte var tillgänglig. Normalt skriver en besiktningsman en riskanalys över äldre krypgrunder och varnar därmed köparen. Byggnaden är drygt 100 år gammal och, om inga sena renoveringar utförts av fackman, bör affären betraktas som ett riskköp. Skeva golv kan vara ett varningstecken på bister i bärande delar. En så gammal byggnad brukar vara renoverad ett antal gånger vid olika tidpunkter och enligt olika byggnormer, vilket är mycket svårutrett. Det kan mycket väl vara fråga om fel i krypgrunden, men felen skall också vara relevanta, kort sagt innebärande att det skall vara möjligt att driva felen med framgång.

  Som bekant är ett dolt fel inte upptäckbart eller förväntat vid köpet. Även om felen inte var upptäckbara är nämnda fel mer eller mindre förväntade i en 100-årig byggnad, om inte säljaren utfäst att en sen renovering av krypgrunden utförts av fackman. Så verkar inte vara fallet. Min bedömning är alltså att dolt fel inte med framgång kan göras gällande. Det finns ingen lagstadgad upplysningsplikt för säljaren i JB, men däremot är köparens undersökningsplikt lagfäst, och med ett så gammalt hus omfattande. Det en förtigande säljare riskerar är en talan om dolt fel, om det finns grund för sådan talan.

  Materialen i krypgrunden förefaller vara ursprungliga, och faller då i och med åldersavdraget, vilket i ert fall innebär att materialen tyvärr är värdemässigt avskrivna till stor del. Även om ni skulle kunna styrka dolt fel finns det alltså inte några rimliga belopp att kräva.

  Med vänlig hälsning

  Claes Blåe
   
  Claes Blåe

  Claes Blåe

  Advokat

 4. Kommentarer

 5. K
  KristerLo ·
  Tack för svaret.
   
 6. Appendix
  Appendix ·
  Man ska inte heller bli förvånad om säljaren inte har koll på avlopp och el. Säljaren av mitt hus hade en make som skött allt sånt innan han gick bort.

  Så "undanhålla" information är nog många gånger att man inte haft intresse.

  Därför det som köpare är så viktigt att ta reda på det innan man skriver kontrakt. och får man ingen information får man budgetera för att det behöver bytas.

  Nu när marknaden lugnar ner sig kommer affärerna ta längre tid. Så som sig bör när det handlar om livets största affär
   
 7. Bananskalare
  Bananskalare ·
  Krypgrunden ska besiktigas. Man kan inte skylla på uteblivna luckor. Det är en välkänd riskzon
   

De senast besvarade frågorna

 1. Fukt i krypgrunden dolt fel?

  Jag köpte ett gammalt hus, byggt 1919. Huset var besiktigat, med vissa brister, bl.a skeva golv, vilket inte är ovanligt. Dock gick det inte komma åt krypgrunden. Jag hittade efter många om och...
 2. Kraftigt träd hos grannen vars grenar växer in över vårt hus

  Hejsan! Som framgår av rubriken gäller det här en tjurig granne som har ett större lövträd med mycket kraftiga grenar vilka hänger in över vårt hus. Det här är långa grenar med en diameter på > 15...
 3. Entreprenör som ej vill åtgärda fel

  Hej, vi har haft en entreprenör som har varit och utfört en renovering på vårt badrum. Efter att ljus sattes in i badrummet kunde vi se att plattsättningen var jättedåligt utfört (foglinjer som...

Visa alla frågor

Fråga experten

 • Claes Blåe
  Advokat Claes Blåe vid Advokatbolaget Claes Blåe svarar på frågor om fastighetsrätt, bostadsrätts-juridik, avtal, dolda fel, mm.

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.