Fel i besiktningsprotokollet

Besvarad 10 jun 2019 av Claes Blåe

 1. Hej! jag har nyligen blivit husägare och köpte huset "varudeklarerat" (tjänst genom svensk fast). I besiktningsprotokollet står det 3-glasfönster. I objektbeskrivningen från mäklaren står det 2-glasfönster. Vi köpte med utgångspunkt från besiktningsprotokollet. Vad gäller?
   
 2. Svar

 3. En normalt aktsam köpare bör kunna se skillnad på 2- och 3 glasfönster på plats, utan djupare besiktning. Information från säljaren kan minska köparens undersökningsplikt, men uppenbara oriktigheter kan ju inte släppas igenom. Möjligheterna till en ersättning från säljarna är därför redan av den orsaken små, enligt min mening. (Jag tar inte ställning till om varudeklarationen är utfästelse/avtal)

  Dessutom hade ni väl läst objektsbeskrivningen vid köpet, och uppgifterna om fönstren stämde ju inte med varudeklarationens, vilket tyvärr ökade er undersökningsplikt i den delen, och ni lanske borde ha frågat säljarna närmare om det. Undersökningsplikten för köpare är tung i svensk fastighetsrätt, medan någon upplysningsplikt inte finns direkt lagfäst.

  Med vänlig hälsning

  Claes Blåe
   
  Claes Blåe

  Claes Blåe

  Advokat

 4. Kommentarer

 5. H
  hempularen ·
  Fast i det här fallet handlar det ju inte om ett "dolt fel", utan om en felaktighet i besiktningsprotokollet. Eftersom det handlar om tjänsten "varudeklarerat", så är besiktningsmannen ansvarig även inför köparen.

  Jag skulle prova att reklamera till försäkringsbolaget (anticimex?). En ev. ersättning bör utgå ifrån värdeskillnaden på huset med 2/3 glasfönster.

  Om vi antar att det handlar om moderna tvåglasfönster, så gissar jag att skillnaden i värde är relativt liten.
   
 6. B
  Glädjande med Claes Blåe som faktiskt svarar på frågorna och inte bara kör varianten ”ni bör konsultera en jurist..” grattis Byggahus till den rekryteringen!
   

De senast besvarade frågorna

 1. Fel i besiktningsprotokollet

  Hej! jag har nyligen blivit husägare och köpte huset "varudeklarerat" (tjänst genom svensk fast). I besiktningsprotokollet står det 3-glasfönster. I objektbeskrivningen från mäklaren står det...
 2. Mamma inte svensk, få bolån?

  Jag ha bott 20 år i Sverige och ha en 10 årig dotter . Jag undrar om min mamma i California kan få en bolån i Sverige för att köpa en stuga ?
 3. Två veckor efter vi köpt vårat hus upptäcker vi att det regnar in

  Vi köpte vårat hus för två veckor sedan och inatt när det kom ett skyfall upptäckte vi att det regnade in ifrån väggen/taket ovanför vår trappa. Man kan se små tecken på att det skett tidigare men...

Visa alla frågor

Fråga experten

 • Advokat Claes Blåe vid Advokatbolaget Claes Blåe svarar på frågor om fastighetsrätt, bostadsrätts-juridik, avtal, dolda fel, mm.

Läs mer