Byggahus.se

Fått en helt feldimensionerad värmepump installerad

Besvarad 14 apr 2023 av Claes Blåe
Hej. Var vänder man sig som företag om man har fått en helt feldimensionerad värmepump installerad? Jag har varit i kontakt med Thermia men de bara slår ifrån sig och hänvisar tillbaka till rörmokaren som inte vill veta av att den är feldimensionerad. De har räknat på kalkylen 30w m2 samma som en idag nybyggd villa trots att det är en industrilokal byggd 1983 med 5 meter takhöjd. Thermia och rörmokaren har bara räknat på förbrukad olja. De har med lokalens yta och har räknat helt åt skogen. Nu står man med en Luft/vatten värmepump som inte alls fungera som det prospekt jag fick från rörmokaren och Thermia.
 

Svar

Din fråga gäller felaktig värmeanläggning..

När det gäller köp mellan näringsidkare (Företag) gäller köplagen (KöpL 1990:931). Inköpande företag saknar alltså det skydd som konsumentlagarna ger. Rörande köp av tjänst mellan näringsidkare finns ingen skriven lag, utan man får snegla på KöpL. för att få viss ledning.

Den ställda frågan är oklar vad gäller med vem ditt företag ingått avtalet om värmeanläggningen, men det troliga är att att köpeavtalet ingåtts med Thermia värme AB. Som vanligt skall felet omgående reklameras till säljaren. Nästa steg är att boka en oberoende firma som kan det här med värmepumpar, för att bevisa att värmepumpen är feldimensionerad och visa kostnaden för en värmepump rätt dimensionerad för lokalerna.

Enligt KöpL är varan felaktig om den inte överensstämmer med sådana uppgifter om varans egenskaper eller användning som säljaren lämnat. Enligt 30 § KöpL har ditt företag följande möjligheter att vända mot säljaren.

- Kräva avhjälpande, det vill säga att värmepumpen byts ut
- Prisavdrag, det vill säga avräkning mot priset för en korrekt vara
- Häva köpet, det vill säga lämna tillbaka varan och få pengarna åter

Det bästa brukar vara att förklara Köplagens regler för säljaren och därefter försöka komma till någon sorts uppgörelse. Om inte det är möjligt återstår tingsrätten, om beloppet är högt nog.

Med vänlig hälsning

Claes Blåe
 

Kommentarer

Hybro ·
Men du har väl nyckeln till ditt hus?

Hemma hos mig är det ingen som bär in nåt som jag inte vill ha.
 
PNI ·
Din tidigare oljepanna har den effekt 30w/m2?
Effekten har väldigt litet samband med årsförbrukningen av olja om inte anläggningen gått för fullt hela tiden. Med en rejäl oljepanna kan man elda på och snabbt få värme när man är i lokalen.
Och sedan ha låg underhållsvärme. Ska samma uppgift göras med en värmepump krävs en bra mycket större pump. Hur används lokalen, jämn temperatur eller höjs den vid aktivitet? Om varierande temperatur har kund informerat, säljaren frågat? Vad är värmekravet på en uppvärmd lagerlokal? +5 eller +22°c. Står portar öppna längre tid vid tex trucklastning. Energibehovet känns mer varierande i en lagerlokal än i en bostad.
 
Johankson71 ·
Rörmokaren fick till uppgift att byta ut befintlig oljepanna till luft/vatten. Han frågade mig om tidigare oljeförbrukning som jag gissade till 6 kbm. Han vet att detta endast var en vild gissning då jag precis tagit över verksamheten. Det verkar som att han och Thermia endast gått på dessa uppgifter när de gjort dimensioneringen. De har räknat 60000kwh per och dragit av 30% på detta och fått fram att byggnaden på 550kvm kräver 42000kwh för uppvärmning. De får då fram att det skall räcka med en 16kw luft/vatten till detta. Det mest otroliga i detta är att varken Thermia eller rörmokaren hajar till på detta och ser felet. Jag anser att det är rörmokaren och Thermia som skall ha kunskapen att dimensionera. Något som också är skrämmande är hur de totalt har nonchalerat detta då jag har hållit på och strida med dem sedan 1/12 förra året. Thermia tar inget som helst ansvar för något utan hänvisar bara tillbaka till rörmokaren. Han som har dimensionerat jobbar inte kvar på Thermia. Frågan är hur de gör med sina återförsäljare då denna verkar inte ha någon som helst koll på vad han håller på med. Det sista jag hörde från rörmokaren för några veckor sedan var att de ville ta in någon extern för att göra en energibedömning. Klarar de inte detta själva så undra man om de överhuvudtaget skall hålla på med detta.
 
Harsklig ·
Ansvaret för detta ligger antagligen på rörmokaren som lämnat vidare dina uppgifter till Thermia. Thermia har säkert i sitt avtal med rörmokaren varit noggrann med att skriva in att "dom är behjälpliga vid dimensionering och val av system".
Om då inte rörmokaren förstår bättre dvs inte meddelar att det är en industrihall får du antagligen en vp dimensionerad för ett annat hus. Thermia kan också ha kunskapsbrist för dom är mest vana vid bostadshus. Jag har sett detta förr, redan på 80talet, och det har tydligen inte blivit bättre.
Anlita en VVSkonsult som får räkna igenom byggnaden och det värmesystem du har. Med tempnivåer och allt. Sen stämmer du rörmokarn!!
 
växelventil ·
Men vad menar du att thermia dimensionerat?Vi säljer thermia pumparna då är det våran chef som dimensionerar energiförbrukningen och inte thermia.Sedan kan man undra varför man sänkte energiförbrukningen till 42000khw och dimensioner från den förbrukningen.Ansvaret ligger på den som har installerat värmepumpen.
 
Johankson71 ·
Thermia har ju ändå fått uppgifterna om byggnad 550kvm. Räknar man baklänges så ger det 30w kvm. Att Thermia inte ifrågasätter detta är helt otroligt. Sen beräknar de 70% verkningsgrad så därför har de räknat av 30% i förbrukning. Detta är också för mig helt obegripligt. Tanken med inverterkompressor är ju att man dimensionerar full effekt vid Dut. Hade det varit en on off kompressor så hade jag förstått. Att jag har varit tvungen att läsa på för att överbevisa rörmokaren känns bara ledsamt. Bivalent punkt i offerten var satt till -9 grader. Idag går tillsats in vid +2 grader. Så oändligt tacksam att jag valde en annan leverantör till värmepump hemma då det troligen hade blivit helt fel som de räknar.
 
Jwf ·
30 % bort från oljan är verkningsgraden på oljepannan. Eller med andra ord värmen som försvinner upp genom skorstenen. Synd att olje förbrukning en var fel, farligt att gissa. Installera ytterligare en likadan värmepump är kanske lösningen. Förhandla fram ett kraftigt nedsatt pris på värmepump nummer två.
 
växelventil ·
Tycker det låter inte rimligt att thermia skulle ha något med installationen att göra för thermia har väl inte varit hemma hos dig och räknat på förbrukningen?Kan lyssna med robert på thermia men tvivlar på att han skulle gjort ett besök hos en privat kund.Vem har du lämnat uppgifter till på hos thermia?
Lämna pm på personen.Om du lyfter av frontplåten så ser du en 25 nummer som är din kod på maskinen och pm mig den så kan jag kolla vem som har gjort din installationen.
 
Redigerat:
Johankson71 ·
Som du säger så har ju Thermia inget med installationen att göra. De tar emot informationen från rörmokaren. Den information som de har fått är en byggnad på 550kvm och årsförbrukning 6kbm olja. Hur de får det till att byggnaden kräver 42000kwh vet jag inte men jag har varit i kontakt med en annan rörmokare som direkt hänvisar till de räknefel de gjort. Han som gjort dimensioneringen jobbar som sagt inte kvar. Något har blivit radikalt fel i alla fall. Sen att man inte kan ha någon som helst kontakt med Thermia tycker jag är extremt dåligt. De tar inga som helst diskussioner med kund utan hänvisar bara direkt tillbaka till installatör. De måste väl åndå ha lite krav på deras återförsäljare. Som det är nu så verkar det som att vem som helst kan sälja deras produkter.
 
växelventil ·
Har du bara offerten på jobbet så måste vvs firman gett dig en offert på beräknade förbrukningen och man skulle har gett dig en annan pump istället så kan du nog gå vidare men inte mot thermia utan mot vvs firman.Men verkar väldigt konstigt om vvs firman skulle ändra till en klenare pump mot vad dom skrev i offerten.Måste blivit stort missförstånd någonstans men som sagt har dom ändrat vad som stod i offerten så kan du driva det vidare.Hur menar du att thermia skulle hjälpa dig?Thermia har inget med din installationen att göra och det är ju inte värmepumpen det är fel på utan storleken på värmepumpen.
 
Johankson71 ·
Ja så är det ju. Alldeles för liten pump installerad. Denna rörmokare verkar ha en sådan övertro på Thermias produkter när man tror att man kan värma 550kvm industri från 1983 med 16kw luft/vatten. Blir bara irriterad när man ställer frågan hur de kan se detta som rimligt och Thermia inte ens kan svara på det. Som sagt har de fått uppgifterna 550kvm samt 6kbm olja som bara var en vild gissning.
 
växelventil ·
Problemet i ditt fall är nog mer ditt värmesystem 80-60 system och din installatör kanske skull gått på Atec 18kw istället för då kommer du upp lite mer på framledningstemperaturen.När du körde på olja så var det nog inga problem att få upp framledningstemperaturen men 16 kw kommer du upp max 60 grader så det räcker ju inte till men en 16 kw sätter vi inte in i en normal villa för den blir alldeles för stor med massa start och stopp.Bästa är nog att du kompleterar med en luft-luft för att få upp temperaturen.
 
Johankson71 ·
Ja vi får se var det slutar. Håller inte med dig om att 18kw räcker. Bivalent punkt enligt offert -10 grader. Idag går tillsats in vid +2grader. Thermias klarar inte av att leverera 45 grader vid 0 grader ute. Hur det då skall räcka med 2kw till är mig oförståeligt. Som sagt när jag fick offerten hade jag inte en aning om hur detta fungerar utan har fått läsa på för att övertyga rörmokaren om att det är fel. Du svarade inget om Thermias ansvar i detta.
 
hempularen ·
Men när det gäller Thermia ansvar. Ja gissar att du har avtalet med installationsföretaget, inte direkt med Thermia?

Beräkningen, har verkligen Thermia gjort dem? Det brukar väl vara ett beräkningsprogram som installationsföretaget kör. Dvs, har Thermia överhuvudtaget sett att det är en stor industrilokal?

Jag skulle tro att deras ansvar mer ligger på att de har rekemonderat ett dåligt installationsföretag.
 
växelventil ·
Nej då har du något fel på pumpen.Alla thermia pumpar klara av att levera framledning över 55 grader utan problem så något galet har du då.Som jag sagt tidigare så är problemet ditt 80-60 system och värmepumpar är ett lågtempsystem 55-45 och dina radiatorer är gjorda för högtempsystem så det räcker inte oasett märke på värmepumpen så bästa lösningen är nog 1 ller2 luft-luft.
 
Vector ·
Nu är jag ingen dimensioneringexpert men jag hade nog verkligen höjt på ögonen ordentligt om våran firma skulle förslagit så klen pump för en industrilokal med dessa m2 å framförallt m3 då jag förmodar det är högt i tak.
 
Johankson71 ·
Jag förstår att Thermia klarar att leverera 55 grader och över och det klarar den säkert. Vi pratar om dimensioneringen. Byggnaden tar mer energi än vad pumpen klarar av att ge därför går tillsats in vid +2 grader. I mitt hus hemma har CTC beräknat 45w kvm uppvärmning. Thermia tillsammans med rörmokaren beräknat 30w kvm på industribyggnaden vilket skapar en konkurrensfördel för Thermia och installatören. Thermia gör beräkningen åt rörmokaren. Rörmokaren förser Thermia med uppgifter. I detta fall 550kvm 6kbm olja. Thermias återförsäljare som installerat verkar inte ha någon som helst koll på dimensionering.
 
Redigerat:
Johankson71 ·
Jag ifrågasatte detta innan jag godtog offerten men rörmokaren lovade på heder och samvete att detta skall räcka. Som sagt hade jag inte en aning om dimensionering innan så man måste kunna lita på en Thermia återförsäljare. Jag har som sagt fått läsa på själv så det är absolut inte mitt fel eller ansvar att han installerat denna. Han har fått alla förutsättningar för att göra en riktig beräkning.
 
Harsklig ·
Det är det här som är det svåra dvs att dimensionera rätt. Det finns ingen rörmokare, i alla fall väldigt få, som kan göra det. De schabloner dom använder t.ex 35 W/kvm etc är just bara schabloner som gäller under vissa förutsättningar. Ska man göra det korrekt måste man göra en riktig värmeförlustberäkning. Med allt vad det innebär. Isolering, fönster, dörrar, ventilation etc.
Gör man inte det för att bestämma värmeeffekten chansar man. Och : man MÅSTE skilja på effekt och energi.
Ett annat bekymmer med just industrihallar är att värmesystemen "brukar" vara högtempdimensionerade. Det betyder att högre värmesystemtemperaturer än för bostadshus krävs och att värmepumpen inte funkar oavsett hur dimensionering av värmeeffekten.
 
F
Fideliox ·
Är i samma situation, vpr LVVP är för stor för vårt hus. Kontaktat installtionsfirman 3 gånger men får inget gehör. Har övervägt att anmäla till ARN.
 
Rickard_nr1 ·
hur långt är ett snöre skulle jag säga, det låter som du endast önskat att få en installation som ska ersätta angiven förbrukning av olja utan krav på Innetemp. förra ägare kanske höll 10 grader på den förbrukningen. Har du inte lämnat tydligare önskemål/krav eller läst igenom offerten vad du köpt får du i så fall komplettera med mer i efterhand
 
Johankson71 ·
Jag har inte begärt en installation på förbrukningen. Hade jag vetat att de endast går efter detta så är det bäst att vara tyst och inte säga något. Det handlar om hur seriös man är som hantverkare. Innertemp är specad på offert och inget av detta stämmer med verkligheten. Det jag har begärt en luft/vattenvärmepump istället för oljepanna. Att de inte kan dimensionera är inte mitt problem. Hade denna rörmokare fått göra värmepumpen som jag installerat hemma så hade blivit lika fel där. Det handlar om att veta vad man håller på med inte gissningar och spekulationer. Hade vi som bilverkstad jobbat på samma sätt som denna installatör så hade vi inte blivit långlivade i branschen.
 
växelventil ·
Den installatörer var han verkligen ÅF åt thermia?Och gick han i konkurs eller?Helt obegripligt att du menar att thermia skulle gjort fel för någon från thermia har väl inte varit idén fastigheten eller?Alla förstår väl att har du inte varit på plats i fastigheten kan man inte göra en korrekt dimensionering och dom från thermia åker inte ut till fastigheter.
Varför kollade ni inte oljeförbrukningen dom senaste åren för 6 kmb verkar inte stämma och varför sänkte dom energiförbrukningen från 60000kwh till 42000kwh?
 
Johankson71 ·
Vet inte varför de sänkte. Fråga Thermia vet jag.
 
växelventil ·
Thermia vet inget eftersom dom inte varit i din fastighet.
 
Johankson71 ·
Men det är ju Thermia som sänkt från 60000 till 42000 på uträkningen så då borde väl Thermia veta varför. Det är alltså inte rörmokaren som har sänkt utan Thermia på sin uträkning. Att de inte sett fastigheten förstår jag också.
 
växelventil ·
Finns inte kartan att någon från thermia skulle göra en dimensionering på en fastighet som dom inte besökt och dom utför inga sådana tjänster utan då är det installatörer som ger uppgifterna till thermia och då måste installatörer rådfråga och göra en beställning på värmepump.Om du skulle driva det vidare skulle du nog inte blanda in thermia utan installatören för det är han som förmedlar uppgifterna och beställer en värmepump.Det som blir negativ för dig är den "uppskattade' förbrukningen som inte verka stämma och dom har installatören fått från fastighetsägaren Jag skulle nog satsa på luft-luft istället och lagt pengarna där.
 
Johankson71 ·
Men det var ju det du frågade vem som sänkt förbrukningen. Och det är Thermia som sänkt. Jag förstår att jag inte kan komma åt Thermia på detta. Rörmokaren vet redan hur fel det har blivit och har redan försökt friköpa sig från detta genom att erbjuda en kostnadsfri Aerotemper. Frågan från allra första början var ju hur jag som företag går vidare när det inte händer något från rörmokarens sida.
 
växelventil ·
Då kan du pm vem på thermia det var för har aldrig hört talas om något liknande.
 
Harsklig ·
Dom där 60000 kWharna kommer ju från 6 kbm olja som just innehåller 60000. För att få den nettoenergi som tillgodses fastigheten räknas ofta med 70% verkngrad. Därav 42000 kWh.
Men : Det betyder inte att man kan basera värmeeffektbehovet på det
 
BabShaw ·
Hur du ska gå vidare som företag?
Jag rekommenderar att du köper en ny 16kw pump och får rörmokaren installera den gratis!
 
Megaforce ·
Industrilokaler är alltid svåra att räkna på eftersom de ofta har hög elförbrukning samt att de kan ha hög ventilation som kanske saknar värmeåtervinning. Sen brukar moderna oljepannor ha över 90% verkningsgrad så 6 kubik olja är alltså typ 55000 kWh.

Men en lokal på 550 m2 har snarare en förbrukning på typ 10m2 olja och en hel del värme från maskinparken.

Jag skulle nog kolla ventilationen först och ev ordna med värmeåtervinning. Det kan vara där mycket av värmen försvinner.
 
Daniel 109 ·
Är det verkligen så konstigt att de baserar beräkningen på den förbrukning som kunden uppger?
 
Harsklig ·
Kommentar till Daniel 109 : En bedömning av anläggningens effektbehov baserat på förbrukning är alltid mer eller mindre fel!
Kommentar till Megaforce: Det är svårt att beräkna industrihallar har du alldeles rätt i. Speciellt med portar som öppnas då å då. Placering av värmeapparater typ temprar och radiatorer också svårt. Å typ punktutsug kan ställa till det rejält. Så just för industrihallar kan man INTE använda oljeförbrukningen som effektbedomning.
 
TRJBerg ·
Det här är inte så relevant men jag har ett hus på drygt 420m2 i tre våningar: 150m2 takhöjd 3m, 150m2 takhöjd 3m och ca 120m2 takhöjd 2,2m.
Golvvärme de 2 nedersta våningarna (ingen på den tredje, behövs inte dels pga värmen stiger uppåt o dels pga användning).
För uppvärmning har jag Thermia Solid bergvp på ung 22kW. Den räcker inte till när tempen går under -8 ungefär utan får komplettera med vedeldning.
Huset är inte bra isolerat men inte direkt dåligt heller.
 
Imin Rudenlöv ·
Säljaren har ansvar gentgemot köparen. Vem säljaren tar hjälp av är inte relevant.
Köpehandlingen visar på vad som är avtalat. Ansvaret kan ligga på båda parter. Även köparen måste förstå vad den ger sig in på och ha lämnat tillräckligt underlag.
 
Angelwar ·
Jag tror tyvärr att köparen har gått på pumpen. Det där finstilta är ibland inte lätt att ta till sig och se när man är ivrig att få åtgärdat problem. Hoppas det löser sig trots allt och uppdatera gärna.
 
AG A ·
Någon har iallafall fel arbete. Om man gör en energiberäkning måste man väl se om resultatet är rimligt. Jag bor exempelvis i ett hus på ca 200m2. Efter tilläggsisolering och förbättringar kan det väl jämföras med ett 60/70-talshus. Jag har en förutom vedeldning, en elpatron på 6 kW. Den klarar inte att hålla temperaturen, när det blir mer än 15 minusgrader ute. Den är således för liten. Det är inte svårt att förstå, samt att alla rörmokare bör veta det av erfarenhet.
Då måste man även fatta att en byggnad på 500+ m2, samt 5 meter i takhöjd, med isolering efter indystribyggnadsstandard, kräver väldigt mycket mer än 16kW. Det känns mer som om det var en "PRAO- elev" till rörmokare som räknat. Vem som helst annars måste ju se att det är orimligt.
 
Johankson71 ·
Nu verkar det i alla fall som att han insett hur fel det är beräknat. Rörmokaren och Thermia har kommit överens om att det måste göras en riktig dimensionering. De har tagit hjälp av en extern VVS konsult som gör beräkningen. VVS konsulten hade gjort en uträkning utan att ens vara på plats och dimensionerat till 27kw. Nu helt plötsligt tror inte rörmokaren att ens 27kw räcker till och inte jag heller för den delen nu när man satt sig in i det lite mer. Snart vet man inte vem man kan lita på och som har kunskapen att utföra riktiga beräkningar.
 
Vector ·
Roligt att rörmockarn som satte den som vi förstår den pump som inte verkar räcka nu inte ens tror att 27kw räcker...
 
Megaforce ·
Industrihallar som inte har verksamhet på helgerna kör ofta med temperatursänkning under helgerna. För att kunna värma upp lokalen igen under natten till måndagen vid kall väderlek så kan det behövas högre effekt än 27kW.
 

De senast besvarade frågorna

Är det lagligt för ett företag att skicka sms om besök?

30 nov 2023
Hej! Har fått ett sms från ett litet enmansföretag som säger sig ska installera solceller i vårt område och aviserar att han ska komma förbi oss och några grannar och visa några grejer. Är det...

Taket är fuskbytt - dolt fel?

10 nov 2023
Hej! När jag köpte mitt hus 2018 så var en av fördelarna att taket var bytt 2017. Jag var mycket nöjd med detta, fram till en dag då jag behövde göra ett ingrepp i taket. Då upptäckte jag att...

Grannens björkträd fäller mängder av frön

28 okt 2023
Hej! Har en granne som har ett björkträd framför sitt hus i anslutning med mitt hus och den fäller massvis av björkfrön så att hela gatan är full av frön. Fröna blåser in hem till mig, hela...

Fråga experten

Claes Blåe

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.