Byggahus.se

Ej fick info om blåbetong i huset

Besvarad 4 okt 2019 av Claes Blåe

 1. Hej Claes!

  Vi köpt nyligen ett hus med totalt renoverings behov, byggd 1960.

  Tillträde avtalat om 3 månader, fast vi fick låna / behålla nycklarna, det är en dödsbo.

  Vi upptäckte ( efter några puts bitar som ramlat ner) att hjärtevägen i entréplan är byggd av blåbetong, Vi aldrig fick nån info om att det finns blåbetong i huset. Finns ingen radonsugare/radonmätning i huset heller fast vi gör en radonmätning snart.

  Även vissa källare väggar också har blåbetong.

  Besiktningsman skriver bara kort en rad, på sidan 11 i besiktnings protokoll- '' det kan förekomma blåbetong i huset ''. Ingen mer info.

  Nu måste vi bekosta radonsugare + nya ventilation kanaler i båda entréplan & källare och även andra kostnader i samband med renovering av blåbetong väggar.

  Även om det inte förekommer höga radon halter(efter mätning) så måste vi ändå bekosta radonsugare + nya ventilations kanaler för säkerhetsskull, för vi har 2 små barn.
  Nr 2, Sen att det kommer påverka priset i framtiden när vi säljer huset.

  Jag undrar om vi har nån rätt att kräva ersättning från säljaren.

  Tacksam för svar

  Mvh Hassan och Hania
   
 2. Svar

 3. Med "blåbetong" menas kort sagt ett stenbaserat byggmaterial med hög radonhalt. (Radongas). Jag förutsätter att mätning visar att ert hus överskrider gränsvärdet. Blåbetong användes främst under 60- och 70 talen, men började tillverkas redan kring år 1930. Den användes oftast för källarväggar/stommar i byggnader.

  Vanligtvis räknas inte förekomsten av skadlig blåbetong som ett dolt fel, och omfattas av köparens underökningsplikt, oavsett om säljaren känt till det eller inte. Det beror på att diskussionerna över tid varit så allmänna och kända, att fenomenet närmast kan betecknas såsom "allmänt känt", och att förekomsten går att mäta utan förstörande ingrepp. Det finns ett rättsfall som visar att då säljaren informerat om att stommen bestod av "trä", och att den senare visade sig innehålla blåbetong, köparen tilldömts ersättning för åtgärdande.

  Ni skriver ingenting om sådan information i er fråga, men ni nämner att er besiktningsman skrivit att "...det kan förekomma blåbetong i huset." Man kan diskutera om besiktningsmannen skulle ha föreslagit en fördjupad undersökning eller inte, men hans nämnande av blåbetongen kan ses som en signal för den normalt aktsamme köparen, (Bonus pater familias), att låta undersöka saken närmare. Skrivningen är alltså inte bra för er del. En dolda-felförsäkring omfattar normalt inte förekomsten av blåbetong. Jag har däremot genom åren stött på fall, där köparen har fått sänkt taxeringsvärde för fastigheten i anledning av blåbetong.

  Sammanfattningsvis, utifrån omständigheterna i er fråga, bedömer jag era möjligheter till ersättning från säljaren som små.

  Med vänlig hälsning

  Claes Blåe
   
  Claes Blåe

  Claes Blåe

  Advokat

 4. Kommentarer

 5. S
  sulfobus ·
  Inte all blåbetong har höga radonhalter, bara en gammamätning kan ge svar. Ni skriver att ni måste installera radonsug oavsett mätresultat, men det finns det ingen anledning till. Se över ventilationen i allmänhet, det behöver ändå göras.
   
 6. Fotografen
  Fotografen ·
  Gör en mäting till att börja med.
   
 7. S
  skaraborgsfakir ·
  Radonet kommer från sönderfall av uran och thorium (som i många delar av Sverige finns naturligt i varierande halter.)

  De här ämnena och hur mycket av de som finns i blåbetongen bestäms av vad som var ballastmaterial i den. Är blåbetongen tillverkad på en plats där det i omgivningarna är små mängder uran/thorim - då kan radongasen tom vara obefintlig trots blåbetongen.
  Blåtbetong tillverkade här i västergötland (skövde bland annat) från lokalts material, då kan mängderna vara relativt höga.
   
 8. R
  RalleB ·
  Man kanske ska läsa på lite mer om byggtekniker innan man köper hus?
  En enkel googling hade kunnat tala om att ett hus ifrån 60-talet kan ha blåbetong.
  Stå ditt kast för att du inte orkat sätta dig in vad det finns för risker med ett 60tals hus.
  Förra ägaren är inte skyldig för din okunskap.
   
 9. V
  Vatthagen ·
  Det behöver inte vara så negativt för att grunden har blåbetong, gör en mätning först och diskutera ev lösningar efter resultatet.
  Det finns ju hus som är helt befriade från blåbetong men har oerhört höga radonvärden pga markförhållandena, då många hus är byggda på mark med hög markradon.
  Jag har själv bott i en villa i 25 år som har blåbetong, vi har varit noga och gjort mätningar 3-4 ggr under dessa år, i början låg det inom gränsvärdet men när detta sänktes låg vi lite över, strax innan vi sålde villan satte vi in ftx och alla mätningar låg under gränsvärdet.
   
 10. GlennB
  GlennB ·
  Skulle jag köpa ett hus från 60-talet skulle jag nästan bli förvånad om det INTE var byggt av blåbetong..
   

De senast besvarade frågorna

 1. Grannens björk fäller mängder på vår trädgård

  Hej, Vi har en granne som har en stor o gammal björk. Den fäller oerhört mkt på vår trädgård uteplats, man får mängder av detta på sig , det går inte att sitta ute utan att detta faller på en....
 2. Höjt pris utan förvarning

  Hej! Vi har totalrenoverat ett 20-talshus. Inför renoveringen tog vi in offerter för både interiör och exteriör. Exteriör utfördes enligt fast pris. Interiör skrevs först ett avtal om fast pris...
 3. Ej fick info om blåbetong i huset

  Hej Claes! Vi köpt nyligen ett hus med totalt renoverings behov, byggd 1960. Tillträde avtalat om 3 månader, fast vi fick låna / behålla nycklarna, det är en dödsbo. Vi upptäckte ( efter några...

Visa alla frågor

Fråga experten

 • Advokat Claes Blåe vid Advokatbolaget Claes Blåe svarar på frågor om fastighetsrätt, bostadsrätts-juridik, avtal, dolda fel, mm.

Läs mer