Byggahus.se

Delade meningar om plåttak med oljud

Besvarad 26 jan 2021 av Claes Blåe

 1. Hej,
  Vi byggde hus för fem år sedan. Redan vid inflytt reklamerade vi vårt plåttak pga att det låter onormalt mycket då det blåser (så pass att det håller oss vakna under vissa blåsiga nätter). Vi fick till svar att snickarna gjort rätt enligt instruktionerna, men att tillverkaren hade ändrat sina läggningsinstruktioner efter vårt tak var lagt då man insett att det gav oljud. Plåttaket är lagt på läkt med luftspalt.

  Vi ville att de skulle lägga om taket på rätt sätt och att leverantören skulle stå för detta, men fick till svar att de endast kommer att ersätta en lösning med synliga skruvar i hela taket. Vi har pratat med flera oberoende hantverkare vilka alla är tveksamma till denna lösning.

  Leverantören är stenhård och nekar oss annan ersättning än skruv. Vad har vi för möjligheter att överklaga detta - eller är det bara för oss att acceptera deras lösning trots tveksamheter?

  tack på förhand,
  /Karin
   
 2. Svar

 3. Hej Karin,

  Det framgår inte av din fråga med vem eller vilka ni har ingått avtal avseende husbygget. Jag sluter mig till att säljaren av taket är berett att ta visst ansvar, vilket tyder på att ni har ett avtal med säljaren i alla fall.

  I det fall du som konsument har köpt plåttaket av säljaren, som är näringsidkare, gäller Konsumentköplagen (1990:932). Du bör låta besiktiga plåttaket, förslagsvis av en besiktningsman SBR (Svenska Byggingenjörers Riksförbund), som granskar taket, preciserar vad som är fel och vad det kostar att åtgärda. Det verkar som om taket avviker från det som du som konsument med fog kunde förutsätta. Det vill säga att du ju knappast vid köpet kunde förutsätta att plåttaket skulle väsnas. Du kan då tillämpa Konsumentköplagen 16§ 3 punkten. Du kan enligt Konsumentköplagen 22§ kräva att säljaren avhjälper felet eller kräva ersättning för vad det kostar om en byggare åtgärdar taket. Skulle köpet av taket ingå i ett större avtal med en byggare avseende uppförande av huset får du i stället gå till Konsumenttjänstlagen ( 1985:716).

  Jag vet inte hur mycket taket kostade, men du bör i så fall låta en advokat bedöma lämpligheten och processekonomin för att driva saken vidare.

  Med vänlig hälsning

  Claes Blåe
   
  Claes Blåe

  Claes Blåe

  Advokat

 4. Kommentarer

 5. plåtrickard
  plåtrickard ·
  Nu blir man lite nyfiken, vad är det för tak? Hur kan det låta när det blåser? Finns det bilder?
   
 6. David-O
  David-O ·
  Gissar på klicktak modell bandtäckning.
   
 7. S
  Swetox ·
  Klick-bansplåt på läkt? Låter ovanligt
   

De senast besvarade frågorna

 1. Ansvar vid fel som uppkommer i samband med jobb utfört av entreprenad?

  Hej, Vi har anlitat en entreprenad för att bygga ett kök (inkl vvs, el, etc) i vårt hus från tidigt 1950-tal. I samband med detta skulle 1 element (vattenburet) plockas bort och rören skulle...
 2. Dolt fel?

  Hej Claes, Jag sålde mitt torp/fritidshus sommaren 2019 Byggår 1920. Nu har köparen upptäckt sprickor i kakelplattor i badrummet. Jag vet att det fanns en spricka när jag sålde, men det kom inte...
 3. Beräkna ersättning vid dolt fel

  Hej, Läste ditt svar angående ev dolt fel i badrum renoverat i fritidshus där badrummet gjordes om 2015 av säljaren själv så har du missat två viktiga aspekter. Detta svar alltså:...

Visa alla frågor

Fråga experten

 • Claes Blåe
  Advokat Claes Blåe vid Advokatbolaget Claes Blåe svarar på frågor om fastighetsrätt, bostadsrätts-juridik, avtal, dolda fel, mm.

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.