Byggahus.se

Byggel - vill vi ska betala "symbolisk summa"

Besvarad 15 dec 2019 av Claes Blåe

 1. Hej, vi flyttade in i vårat nybyggda hus för 2,5år sedan. Det har varit strul med lite ditt och datt men löst sig efter med ganska mycket bök.
  Dock har byggaren aldrig satt på ett elskåp på huset utan kört bygg, (tills idag) vi har vart på byggaren många många gånger under dessa år med både mail och telefonsamtal men knapphändig respons. Vi står inte på några avtal angående byggel det gör byggaren. Nu vill han att vi ska betala en "symbolisk summa" för den gratis el vi "fått"! Vi har även träffat vattenfall ett flertal gånger men de har inte kunnat göra nåt utan byggaren, vi står emellan. Byggaren har dessutom uteblivit vid ett flertal avtalade möten med vattenfall. Vattenfall går helt på våran linje och tycker inte att vi ska betala en krona. Det får byggaren själv göra då han vart omedgörlig i detta. Vad gör vi?! Mvh Annelie
   
 2. Svar

 3. Ni verkar ha låtit uppföra en villa under småhusentreprenad, och då har ni förmodligen ingått ett entreprenadavtal enligt Allmänna Bestämmelser för Småhusentreprenad (ABS 09). I dag gäller ABS 18. Det viktiga är att konsumenten har ett starkt skydd i och med att Konsumenttjänstlagen (KtjL 1985:716 gäller vid sidan av ABS 09 och ABS 18. Det måste ha varit en slubesiktning av entreprenaden där utevaron av elinstallation borde ha framkommit, och att Byggaren (entreprenöran) ansvarar för att det genast blir åtgärdat, utan extra kostnad.

  Slutbesiktningsprotokollet skall redovisas till er och Byggaren snarast möjligt efter besiktning, enligt 56§ KtjL. Vem som ansvarar för elkostnad under byggtid är troligen avtalat enligt ABS 09 med tillhörande avtalspaket. Vill inte Byggaren avhjälpa felet kan ni kräva prisavdrag enligt 20§ KtjL; motsvarande nödvändiga och skäliga åtgärdandekostnader för att få ett avtalat elsystem.

  Byggaren verkar dessutom ha begått ett kontraktsbrott om han inte färdigställt entreprenaden inom avtalad tid, (dröjsmål) och då har ni rätt till skadestånd enligt 31§ KtjL, som bör motsvara de extra kostnader ni drabbats av. Eventuell tvist handläggs av tingsrätt.

  Med vänlig hälsning

  Claes Blåe
   
  Claes Blåe

  Claes Blåe

  Advokat

 4. Kommentarer

 5. T
  ToRy ·
  Oj! Gratis el i 2åetthalvt år! :D

  Min moraliska kompass säger att ni kanske borde gå med på att betala den där symboliska summan, byggaren har ju ändå betalt den el ni faktiskt förbrukat. MEN, för mig skulle det finnas flera förutsättningar för det.
  - Den "symboliska summan" måste vara rätt, dvs teoretiskt skulle kanske halva totalsumman vara ok men det är ju inte bara att slanta upp ettåettkvarts års elförbrukning rätt av. Så motsvarande en månad eller tre skulle jag kunna acceptera.
  - Det finns inga andra schismer med byggaren.
  - Det måste vara helt klart att inga vidare kran eller önskemål kommer angående elen, vare sig från byggaren eller elleverantör.
  - Jag hade nog gärna fått en förklaring (läs ursäkt) från byggaren om varför denne dröjt med elen.

  Uppfylls inte förutsättningarna hade inte jag haft några problem med att vänta med betalning tills byggaren uppfyller dem. Förutsatt att jag har juridiken på min sida så klart...
   
 6. H
  Hassel1949 ·
  Om ni haft byggel, är då anslutningsavgift betald - omkring 25.000:-?
   

De senast besvarade frågorna

 1. Skada på villa före tillträde

  Hej, vi köpte en villa i feb förra året. Innan tillträdet förstördes entrétrappan genom att säljarens flyttfirma backade på den och 2 stenar sprack. Säljaren meddelade oss detta och att...
 2. Hussvampssanering täckt av konsumenttjänstlagen?

  Hej Claes! Jag har köpt ett 70-talshus som jag flyttade in i den 28'e Juni. 2 månader senare upptäckte vi att det tryckt hussvamp från under en påbyggnadsdel upp genom golvlisterna. Vi har nu...
 3. Byggel - vill vi ska betala "symbolisk summa"

  Hej, vi flyttade in i vårat nybyggda hus för 2,5år sedan. Det har varit strul med lite ditt och datt men löst sig efter med ganska mycket bök. Dock har byggaren aldrig satt på ett elskåp på huset...

Visa alla frågor

Fråga experten

 • Claes Blåe
  Advokat Claes Blåe vid Advokatbolaget Claes Blåe svarar på frågor om fastighetsrätt, bostadsrätts-juridik, avtal, dolda fel, mm.

Läs mer