Byggahus.se

Bryta påskriven offert

Besvarad 19 aug 2019 av Claes Blåe

 1. Vi har fått en offert på ett fasadjobb i vår bostadsrättsförening. Offerten skickades 25 april och skrevs på fem dagar senare av föreningens ordförande. På offerten står: "Offertens giltighetstid gäller 30 dagar från ovanstående datum". Vi har nu börjat tveka om själva utformningen av arbetet och skulle vilja häva detta avtal. Är det möjligt? Det är nu två månader sedan offerten skrevs på och arbetet har inte påbörjats.
   
 2. Svar

 3. En offert är som bekant ett anbud där en leverantör erbjuder en tjänst eller vara på vissa angivna villkor. En tidsbegränsning för giltigheten är lämplig med tanke på leverantörens förmåga att kunna planera sin verksamhet. I detta fall verkar er ordförande ha skrivit under offerten inom tidsfristen. Föreningen har då ingått ett avtal med leverantören på de villkor som framgår i offerten, under förutsättning att ordföranden ensam ägde rätt att teckna föreningens firma.

  Styrelen kan alltid teckna firman, men kan även besluta, om inte stadgarna säger annat, till exempel att två styrelseledamöter i förening (tillsammans) skall teckna firman. Detta bör ni kontrollera. Skulle tecknandet av firman kräva två ledamöter i förening, torde inte avtalet vara giltigt, eftersom firmateckningsrätten gått att kontrollera.

  I det fall ordföranden är ensam firmatecknare bör föreningen inte ensidigt häva avtalet, då det kan rendera i mycket höga skadestånd. Återstår att försöka förhandla sig ur avtalet, genom en ren affärsförhandling till visst pris; eller också kanske det rent av är möjligt att omförhandla villkoren kring utförandet med leverantören.

  Med vänlig hälsning

  Claes Blåe
   
  Claes Blåe

  Claes Blåe

  Advokat

 4. Kommentarer

 5. yonna
  yonna ·
  Får jag hänga på denna fråga? Jag lämnade en offert på ett - för min verksamhet - större arbete i februari. Tyvärr innehöll inte offerten någon giltighetstid; jag skrev dock att arbetet skulle ta 3 månader efter beställning. Jag har inte hört något från beställaren. Hur länge kan man förvänta sig att offerten skall vara giltig?
   

De senast besvarade frågorna

 1. Fallande träd

  Hej Claes, På andra sidan av vägen, sett från vårt hus, är det en skog med flertalet rejält höga träd varav somliga är gamla med stor fallrisk vid kraftiga vindar. En del träd har redan...
 2. Företag förstörde vår asfalterade uppfart

  Hej! Jag skulle behöva lite rådgivning inom juridik. För drygt ett år sedan anlitade vi ett väletablerat företag för installation av bergvärme och allt vad det innebär (borrning, mm). När...
 3. Dolt fel vid ej fackmannamässigt utfört arbete

  Hej Claes Hur bör man tolka dolt fel i det fall arbete i våtutrymme ej är fackmannamässigt utfört? Golvbrunn felaktigt monterad vid läggning av klinker och inget tätskikt under klinker. Vid...

Visa alla frågor

Fråga experten

 • Advokat Claes Blåe vid Advokatbolaget Claes Blåe svarar på frågor om fastighetsrätt, bostadsrätts-juridik, avtal, dolda fel, mm.

Läs mer