Byggahus.se

Avloppsbrunn

Besvarad 22 maj 2020 av Claes Blåe

 1. Köpt hus för 3 år sedan. Det avlopp som finns är en 4 kammarbrunn som enligt säljaren fungerat felfritt. När jag bott där Ca 1 år kom ett förbudsåläggande att inom 1 år altså kan 2021 måste ny avlopp installeras då det är undermåligt. Detta har jag pratat med säljaren om som verkade förvånad o sa att de inte vetat om att det planerades. Finns det någon hjälp för mig att hämta?
  /Hälsningar Susanne
   
 2. Svar

 3. Hej Susanne,

  Du bör ta kontakt med kommunen som sände ut föreläggandet. Ofta finns det skrifter som sänts till tidigare ägare före det att föreläggandet sänts ut till dig. Begär att få kopior på de skrifterna i så fall. Om det finns sådana skrifter som sänts till tidigare ägaren (säljaren) så har säljaren handlat mot bättre vetande och svikligt.
  Läs också frågelistan som fastighetsmäklaren brukar bilägga köpekontraktet. Där skriver säljaren ofta under på att det inte finns några pågående åtgärder från myndighet rörande fastigheten.

  Är det så kan du hävda att fastigheten avviker från avtalet; som ju innebar att det inte skulle finnas några pågående åtgärder från myndighet avseende fastigheten. Alternativ att säljaren har utfäst (Lovat) detta.

  I annat fall kan du göra gällande dolt fel eftersom felet inte var upptäckbart eller förväntat vid köpet. Säljaren kan inte åberopa någon eventuell friskrivningsklausul heller, eftersom man inte kan friskriva sig från fel som man känt till.

  Du kan, oavsett vilken grund du väljer för kravet, begära en ersättning av köparen motsvarande kostnaden för att iordningsställa en godkänd avloppsanläggning. Det kan beroende på förutsättningarna på plats bli dyrt, och kostnaden kan överstiga 100 000 kr. Du kan hämta in ett anbud från en avloppsfirma för det arbetet, och sedan kräva säljaren på beloppet.

  Med vänlig hälsning

  Claes Blåe
   
  Claes Blåe

  Claes Blåe

  Advokat

De senast besvarade frågorna

 1. Husbeskrivning i köpeavtalet stämmer inte med verkligheten

  Hej, Vi tillträde vårt hus en vecka sedan och det saknas fiber i huset, som enligt beskrivningen i avtalet skulle finnas i huset. Har jag rätt att kräva att dem står för indragningen av fibernätet...
 2. Dolda Fel eller kanske bedrägerier

  Vi är Tyska som vill bo i Sverige i framtiden. Den 13.9. året 2019 tecknade vi köpekontraktet för en fastighet i Furudal och var tvungna att uppleva att mäklarkontoret och säljaren beskrev fakta i...
 3. Vem ska stå för kalaset?

  Hej. Vet ej om detta blir rätt men antar att detta är det du som kan svara på ( om inte sänd till rätt person är du så snäll). Det gäller nämligen en renovering av ett badrum/wc. Det förhåller sig...

Visa alla frågor

Fråga experten

 • Claes Blåe
  Advokat Claes Blåe vid Advokatbolaget Claes Blåe svarar på frågor om fastighetsrätt, bostadsrätts-juridik, avtal, dolda fel, mm.

Läs mer