Byggahus.se

Avloppet krånglar - dolt fel?

Besvarad 16 maj 2023 av Claes Blåe

 1. I juli -22 köpte jag ett hus och gjorde då ingen besiktning (vilket jag idag ångrar). Jag var tvungen att köpa innan årets slut för att kunna skjuta upp vinsten från en försäljning av förra boendet. Nu har avloppet börjat krångla och måste göras vid.

  Säljaren svarade på den frågelista som jag fick att han inte kände till några brister vad de gäller avloppet. Nu har jag fått dokument från Miljöförvaltningen där det framgår att han fått brev från Miljöförvaltningen 2019 om att det finns brister i avloppet "Väggar i slamavskiljare är skadade/bristfälliga". Har jag någon chans att driva detta som dolt fel?
   
 2. Svar

 3. Er fråga gäller fel i avloppsanläggning.

  Här kan det finnas flera rättsliga grunder att använda mot säljaren för att få ersättning.

  1. Om det rörde sig om ett beslut från Miljöförvaltningen, till exempel ett åtgärdsföreläggande som inte följts, är den första grunden att det rör sig om ett så kallat rådighetsfel. Det innebär att ni inte kan använda fastigheten så som var tänkt. Det bör stå klart att köparen skall kunna använda avloppet om inte annat framkommit vid köpet. Jordabalken (JB) 4 kap 18 §.

  2. Om frågelistan tagits upp som en bilaga till köpekontraktet kan ni hävda att fastigheten vad gäller avloppet avviker från avtalet. Ni kan även påstå att fastigheten avviker från det säljaren utfäst (Lovat) om avloppet. JB 4 kap 19 §.

  3. Ett dolt fel är inte upptäckbart eller förväntat vid köpet. Här kommer man in på avloppets ålder med mera. Jag kan utifrån informationen i frågan inte bedöma detta. JB 4 kap 19 §.

  Under punkterna 1 - 3 kan köparen kräva nedsättning av köpeskillingen och skadestånd enligt JB 4 kap 12 §. När det gäller ersättningens storlek bör man ta höjd för åldersavdrag på avloppsanläggningen.

  Med vänlig hälsning

  Claes Blåe
   
  Claes Blåe

  Claes Blåe

  Advokat

 4. Kommentarer

 5. J
  Jerald Stuartson ·
  "Tvungen att köpa"
   
 6. Claes Sörmland
  Claes Sörmland ·
  Ett åtgärdsföreläggande från kommunens miljönämnd skrivs regelmässigt in i fastighetsregistret och borde alltså ha varit känt vid köpet, inte minst via mäklarens försorg. Så jag ifrågasätter om det alls finns ett myndighetsbeslut och därmed ett rådighetsfel i detta fall.
   
 7. electroluxaren
  electroluxaren ·
  Det är mer rutin att slamtömmaren rapporterar detta till kommun än undantag när man har enskilt avlopp
  Jag får de senaste 20 åren något istil med tveksam funktion.
  Men kommun Jan inte erbjuda en kommunal lösning då de ligger lågt.den dag de kan blir jag tvångsansluten
   
 8. Bananskalare
  Bananskalare ·
  Bör väl först veta vad felet beror på innan man kan dra några slutsatser med tanke på kommunens papper?

  Så jag tycker faktiskt att svaret är lite förhastat. Det är mycket som tyder på att det inte är ett föreläggande. Det var från 2019. Borde inte kommunen skrika ganska högt så 3-4år senare?
   

De senast besvarade frågorna

 1. Gammal fuktskada - känner oss lurade

  Hej! Vi har köpt en lägenhet i en BRF. Vi anlitade en besiktningsman som gick igenom allt. I köket nämnde han att det troligen varit ett läckage från kyl/frys men att det nu inte gick att mäta...
 2. Fuskbygge?

  Hej! Jag köpte en bostadsrätt med tillträdesdagen den 2020-03-01. Sedan vi fel anmäld ett fönster i vardagsrummet för fukt i feb 2021. När besiktningsmannen var på plats för det, han mätte även...
 3. Lämnade uppgifter om värmepump

  Hej, Jag köpte en fastighet 2018 med friskrivnings klausul. Det var bara värmepumpen som var ny, ca 2 år sa mäklaren till oss. 2019 slog corona till och min man blev arbetslös och vi var tvungna...

Visa alla frågor

Fråga experten

 • Claes Blåe
  Advokat Claes Blåe vid Advokatbolaget Claes Blåe svarar på frågor om fastighetsrätt, bostadsrätts-juridik, avtal, dolda fel, mm.

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.