Inga fler robotdammsugare från Neato

Neato Botvac D7 Connected vid sin laddstation.

Neato Botvac D7 Connected vid sin laddstation. Foto: Ludvig Eskilsson

Robotdammsugarföretaget Neato ger upp efter flera års misslyckande av att nå målen.

Företaget Neato Robotics var ett stort namn inom robotdammsugarbranschen under flera år. Men på senare år har det gått allt sämre för dem. Nu väljer de att kasta in handduken, skriver Engadget.

Under 2005 var Neato snabbväxande med ny robotdammsugarteknik som bland annat lidar-kartläggning och wifi. Neato var då en av de största konkurrenterna till Irobots Roomba-serie. På senare år har det dykt upp många konkurrenter, framför allt många som pressat ner priserna på robotdammsugare (Dreame, Roborock, Xiaomi och olika budgetmärken). Medan Irobot lyckats upprätthålla en stark position har Neato snabbt dalat. Under 2020 hade de endast tre procent av marknaden, medan iRobot stod för 46 procent enligt Statista.

Användare började märka av att inloggningssidan för kunder var ur funktion för några veckor sedan. Därefter stängdes Neatos Facebook- och Twitterprofil ned och kundservicen upphörde. Vorwerk har dock lovat att hålla delar av supporten öppen i minst fem år för Neatos kunder trots att företaget stängs ner.