Husdrömmar

Husdrömmar: Tegelhus i Östra Vemmerlöv ger själen ro

I den sjätte delen av Husdrömmar 2021 åker Anne Lundberg och Gert Wingårdh till Östra Vemmerlöv på Österlen, där Pernilla snabbt och effektivt totalrenoverar ett 1930-talshus på ett riktigt bra sätt. Hon följer de flesta av Gert Wingårdhs råd och sparar flera hundra tusen kronor.

Tegelhus

Foto: SVT/Alla bilder är skärmdumpar från programmet.

”Är du redo för ett projekt som definitivt kommer att öppna dina sinnen, som kommer att få dig att se på nuet så som det är, fullt av historia och nyfiket på framtiden. Ta ett djupt andetag. Scenen är din.”

Redan den poetiska bostadsannonsen talade direkt till Pernilla Holmberg som är en andlig person. Lillasystern hade skickat en länk till en bostadsannons och sagt att ”titta på det här, eller titta inte på det, för du kommer att köpa det”. Pernilla hade letat efter en plats att landa och få lugn, men också för att kunna samla sina vänner. När hon gick på visning tillsammans med systern så föll allt på plats.

Dubbel regnbåge

Som om inte det vore nog så var det en dubbel regnbåge på himlen när visningen var över. Det var överväldigande många tecken som visade på att hon måste köpa huset.

Pernilla Holmberg

Pernilla är 35 år och jobbar till vardags med kommunikation. Hon är uppväxt i Ystad som ligger ca 2 mil från Östra Vemmerlöv. Men sedan hon var 17 år har hon bott på 38 olika ställen runt om i världen, allt ifrån Zürich, New York och Chicago till Melbourne. Nu ska det dock bli slut på det rastlösa flackandet. Pernilla behöver en plats att fira jul och nyår på, och känna trygghet. Och att bli av med huvudvärken som hon har haft väldigt länge. Hon är utmattad.

Gert Wingårdh och Anne Lundberg hälsar på Pernilla

En oktoberdag 2020 besöker Anne Lundberg och Gert Wingårdh Pernilla i sitt hus i Östra Vemmerlöv första gången. Renoveringen är redan igång.

Fakta om huset

Byggnadsår: 1934
Boyta: 200 kvm
Antal rum: 8
Inköpspris: 1 249 000 kr
Budget: 2 000 000 kr
Inflyttning: Julen 2020

Modell

På utsidan vill Pernilla återskapa den vitputsade originalfasaden, på insidan ska allt renoveras.

Planlösning bottenvåning

Varje rum får ett tema och en beskydderska

Huset har åtta rum och varje rum ska få ett tema. Köket får tema Österlen, ett av gästrummen får tema Paris. Hon döper rummen efter platser som har haft stor betydelse för henne. Och varje rum får en beskyddare som är en kvinna som har eller har haft stor betydelse för Pernilla. Rummet Köpenhamns beskyddare är Pernillas mellanstadielärare Anki.

Planlösning ovanvåning

På övervåningen ligger Pernillas sovrum som inte ska få något tema, där är det Pernillas inre som spelar huvudrollen. Gert skiner som en sol när Pernilla berättar att det ljusaste finaste rummet ska heta Västkusten och ha ett pentry. Gästrummet Adirondacks är uppkallat efter ett bergsmassiv i delstaten New York i USA, där Pernilla var utbytesstudent. Badrummet heter New York och yogasalen får tema Kappadokien, ett landskap i Turkiet. 

Provbilar tegel

Fasaden, knacka ner det röda teglet eller inte?

Fasaden på huset är alltså inte original. Någon gång har den klätts in i rött tegel för att få ett underhållsfritt hus. Besiktningen hade visat att det var risk för fukt i luftspalten mellan nya fasaden och huset, och att fasaden riskerar att rasa ner. Pernilla har därför planerat att knacka ner teglet och putsa fasaden.

Gert får henne dock på andra tankar. Han tror att det inte behövs, för han kan inte se några tecken på fukt. Pernilla tar dit sin snickare som prov-bilar ner en rad tegel och de ser under att det inte finns någon fukt. Då går Pernilla på Gerts linje. Hon låter teglet sitta kvar, slammar fasaden och sparar cirka två hundra tusen kronor. 

Byggaren Magnus och hans mannar jobbar sex dagar i veckan, så här kommer det att gå undan. 

– Ja, det var en bra idé att sätta förankringar i fasaden istället, det sparar en väldig massa tid, säger Magnus.

Förankringar i teglet

Det tar bara 1-1,5 dagar att göra nya infästningar. En enkel skruv med specialverktyg man fäster kramlan i. Det kommer att behövas när man putsar och lägger till mer vikt på fasaden.

Sockel

Gert tipsar om sockeln -  en viktig detalj för gammalt utseende

Husets sockel hade Pernilla tänkt bara måla, men Gert påpekar att den borde byggas ut så att den livar med fasaden. De går och tittar på grannhusen för att se hur det är gjort där. Mycket riktigt så har de en sockel som till och med sticker ut, för att markera att huset vilar på sockeln. Pernilla går återigen på Gerts linje och drar ut sin sockel i liv med fasaden.

Slipa och måla dörrar

Pernilla och hennes pappa slipar minst ett dussin trädörrar.

Gammalt sommarhus

Pernilla besöker Ankis sommarhus, sin mellanstadielärare som hon känner sig väldigt lik. Anki ska få vara skyddsängel för Köpenhamnsrummet.

Gert tipsar

Gert tipsar och sparar pengar åt Pernilla

I det här avsnittet av Husdrömmar spelar Gert Wingårdhs tips en viktig roll. Han får henne att avstå från att knacka ner fasaden - med ett par hundra tusen besparade kronor som följd. Han ser till att sockeln dras ut i samma nivå som fasaden, vilket ger huset ett mer gammalt genuint utseende. Sedan tipsar han om hur hon kan måla in balkar och tak i sovrummet i samma färg som väggarna, också väldigt fint.

Kompisar hjälps åt

I december 2020 får Pernilla hjälp av sina vänner Åsa Trulsson, Johanna Valtersson och Charlotte Wendel, som var och en är beskyddare för ett av rummen i huset.

Huset klart på vintern
Huset klart på vintern

Renoveringen klar

När Gert och Anne gör sitt sista besök i Östra Vemmerlöv för att se hur det gick, är det väldigt förvånande att se att ytterdörren och alla fönster i huset är utbytta - utan att det nämns ett ord om det i programmet. Fönstren i gammal stil har gett huset ett lyft.

Hall med bröstpanel
Gert i hall med blommig tapet

I hallen har Pernilla satt bröstpanel och blommig tapet. Gert tyckte hon skulle satt tapeten i taket också, men Pernilla är rädd det hade blivit för mycket.

Kök i gröngrått
Kök i gröngrått

Från hallen leds man in i köket som går i en grågrön kulör.

Gult sovrum

Rummet Köpenhamn där Anki är beskyddare går i gult.

Rosa sovrum

Rummet Paris går i rosa och inrymmer en fransk järnsäng. 

– Det är väldigt härligt att när man kommer in i de små kompakta rummen så finns det hela tiden dubbelsängar, uppbäddade och klara. Det finns en generositet i det, säger Gert.

Tak i blått sovrum
Blått sovrum

Pernillas eget rum blev helt blått som planerat. Gert kastar sig i sängen och gillar det han ser.

Badrum

Budget överskreds med ca 500 000 kr. Vi tolkar det som att det var på grund av att Pernilla bytte alla rör och gick från direktverkande el till vattenburet med en luft/vatten-värmepump.

Balkong

– Det jag är mest imponerad av är att du har klarat av detta på fyra månader, det trodde jag inte, säger Gert.