Hotat elnät men dåligt förberedda hushåll

Hotat elnät men dåligt förberedda hushåll

Foto: Kundkraft

Enligt experter är vårt elnät dåligt rustat mot cyberattacker, och många hushåll kommer att få det svårt vid långvarigt strömavbrott.

För några veckor sedan framkom det att säkerheten i Svenska Kraftnät länge varit alldeles för låg. Att utländska aktörer haft tillgång till känsliga delar utan att ha säkerhetsklassning. Nu har SVT talat med experter som tror att det kommer att komma attacker mot vårt elnät, och som berättar att det redan förekommer kartläggningar av det.

– Det sker en kartläggning just nu av vår IT-infrastruktur kopplat till elnätet, det vet vi. Däremot känner jag inte till några regelrätta attacker, utan det är förberedelser som aktörer gör för att kunna släcka ner delar eller hela vårt elnät, säger Fredrik Blix, universitetslektor vid Stockholms Universitet, till SVT.

Han säger att det finns så pass stora säkerhetshål i systemen att de förr eller senare kommer att locka till sig cyberattacker.

Samtidigt uppges svenska hushåll vara dåligt förberedda. Man förväntas kunna klara sig själv i upp till en vecka, men enligt en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av SVT vet inte 77 procent av de tillfrågade var de kan få tag på dricksvatten om det tryter hemma, och många saknar både transistorradio, vattendunkar och kontanter. Nästan hälften saknar dessutom möjlighet att laga mat hemma om strömmen går.

Här kan du läsa och diskutera förberedelser som Byggahus medlemmar gör inför längre elavbrott: https://www.byggahus.se/forum/threads/laengre-elavbrott-dags-att-foerbereda-sig.335959/