Byggahus.se

Vinkelslip med jsuterbart varvtal?

 1. O
  Medlem · 540 inlägg
  Förut hade Jula en vinkelslip i budgetklassen med ställbart varvtal. Men den verkar ha utgått. Är det någon som har någon annan vinkelslip att rekomendera? Med steglös vartalsreglering alltså. Som på en vanlig borrmaskin. Helst en billig rackare.
   
 2. Workingclasshero
  Medlem · Stockholm · 2 004 inlägg

  Workingclasshero

  Medlem
  Varför vill du ha det?
  Lägre varv på vinkelslipen sliter mer på kapskivor.
  Vad ska du slipa?
   
 3. Alltgår
  Medlem · Skåne · 1 086 inlägg

  Alltgår

  Medlem
  Flex och blå Bosch har vettiga varianter. Köp från Tyskland.
   
 4. ÅkeSun
  Medlem · 42 inlägg

  ÅkeSun

  Medlem
  Biltema har numera en 125mm för 300 spänn, när jag köpte min Einhell (?) på XL-bygg fick jag ge runt 600....
   
 5. nanowire
  Amatörexpert · Södermanland · 3 858 inlägg

  nanowire

  Amatörexpert
  Det var onekligen billigt för en med reglerbart varvtal https://www.biltema.se/verktyg/elverktyg/vinkelslipar/vinkelslip-ag-125c-2000041628
  Tyvärr är den av den tråkiga konstruktionen med dödmansgrepp och som måste hållas med två händer. Helt ok på större maskiner men inte är så praktiskt på 125 mm-slipar.
   
 6. nanowire
  Amatörexpert · Södermanland · 3 858 inlägg

  nanowire

  Amatörexpert
  De flesta verktyg förutom kapskivor vinner på reglerbart varvtal. Vissa fungerar inte ens utan, tex scotch brite som smälter vid högre varvtal.
   
  • Laddar…
 7. O
  Medlem · 540 inlägg
  Efter det att jag sourcat lite på markanden så har jag insett att det inte är en vinkelslip jag behöver. Det är en roterande polermaskin. Så nu har en budget variant inhandlats på Jula.

  Är det någon som vet var man lättast får tag i sliprondeller med kardborrefäste? Är biltemas slippapper bara skräp? Just slippapper/sliprondeller känns ju som något där kvalitet kan löna sig i längden.
   
 8. nanowire
  Amatörexpert · Södermanland · 3 858 inlägg

  nanowire

  Amatörexpert
  Vad ska du slipa? Slipning med kardborrre-rondeller funkar bäst på en maskin med dammutsug.
   
 9. O
  Medlem · 540 inlägg
  Det jag ska slipa just nu är några bänkskivor i ek. Sedan har jag ett betonggolv jag tänkte försöka slipa ner gamla färgen innan jag målar igen. Jag har tidiagre haft excentermaskiner med dammsug osv. Men de avverkar inte så bra tycker jag. Vinkelslip med papper avverkar ju brutalt bra. Så jag tänkte att en lugnare polermaskin med slippapper kanske ligger någon stans mellan dessa två.
   
 10. nanowire
  Amatörexpert · Södermanland · 3 858 inlägg

  nanowire

  Amatörexpert
  Till betonggolvet kan du använda en diamantslipkopp till lågväxlad vinkelslip eller din polermaskin om den har M14-fäste. Att gå på golvet med sandpapper låter både dyrt och långsamt.

  Angående bänkskivorna tror jag av flera anledningar inte mycket på att använda polermaskin med slippapper. Du kommer få mycket repmönster iom att maskinen endast roterar utan att oscillera. Sedan töms inte heller slippapperet på damm vilket kommer få det att sätta igen snabbt, särskilt om bänkskivan varit oljad.
  Jag misstänker att dina tidigare dåliga erfarenheter av exenterslipmaskiner kan ha med dåligt papper och sämre maskiner att göra?
  Det allra effektivaste/snabbaste är en stark maskin med både oscillation och forcerad rotation (tex Festool rotex eller Bosch motsvarighet) kombinerat med bra slippapper (tex Mirka Abranet) och dammsugare. Börja grovt, tex 40 korn och slipa sedan tills du fått bort så mycket material du behöver. Gå sedan till 80, 120, 180 och slipa bort reporna från föregående grövre papper. Att hoppa över någon grovlek gör bara att det tar längre tid.
  Men att slipa en bänkskiva ska vilken exenterslip som helst klara så länge du har ok papper. Senast jag slipade en ekbänkskiva använde jag handslipkloss för jag inte hade någon maskin tillgänglig och det går det med även om det är drygt.
   
 11. O
  Medlem · 540 inlägg
  Det du nämner är ju ganska dyra maskiner. Det är ju liksom inget högprofilsprojekt det här. Ska man gnaga ner en gammal sliten bänkskiva med lite skador i så får man hålla på ett bra tag med en liten excenterslip. Och sådana lämnar ju också oönskade sliprosor.
   
 12. nanowire
  Amatörexpert · Södermanland · 3 858 inlägg

  nanowire

  Amatörexpert
  En av poängerna med en exenterslip är att inte lämna, så mycket, sliprosor.
  Jo, precis, dyra maskiner och inte nödvändigt. Om det ska gå snabbt, ganska billigt och resultatet inte är viktigt är ju även bandslip ett alternativ.
  Rapportera gärna hur det gick att slipa med din polermaskin sedan :)
   
 13. Peter2400
  Medlem · Västkusten · 5 045 inlägg

  Peter2400

  Medlem
  Biltemas sliprondell duger gott.
  Kan rekommendera Mirkas Abranet eller Autonet. Avverkar riktigt bra och håller länge.
  https://waxdog.se/for-din-bil/slipa/mirka-autonet-150mm-p-80/
   
 14. S
  Medlem · Värmland · 182 inlägg

  salkin85

  Medlem
 15. O
  Medlem · 540 inlägg
  De där slipnäten, mirka abranet och autonet, är jag mkt nyfiken på. Var får man tag på sådana? De finns att köpa på nätet har jag sett. Men vem har tålamod att vänta på leverans när man står med öppet projekt där hemma? Jag såg att bauhaus hade något. Men det framgår inte om det är för kardborre?

  Och hur funkar slipnäten när man inte har möjlighet att suga? Det verkar som att halva poängen med dem är att man ska evakuera dammet upp genom nätet.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.